Brug plantekasser til at lave hyggelige områder i din have, på terrassen eller altanen.
Brug plantekasser til at lave hyggelige områder i din have, på terrassen eller altanen. Foto: Getty Images

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Af: Nanna Danborg-Aamand, 19. februar 2019

Plantekasser er en fantastisk og enkel måde at få blomster, planter eller krydderurter i haven på. Med ganske få midler kan du skabe et hyggeligt udeområde, give dig selv en bedre arbejdsstilling i haven og gøre det sværere for snegle og kryb at nå dine planter. 

Her kan du se, hvilke blomster, urter og planter du kan dyrke i plantekasser, og hvordan du giver planterne de bedste betingelser. Vi har også samlet masser af inspiration til, hvordan du bedst kan indrette plantekasserne i haven, på terrassen eller på altanen.

Bliv ekspert i plantekasser her:

Hvorfor vælge plantekasser?

Med plantekasser kan du lade haven komme tættere på. Du kan bruge kasserne til at lave hyggelige områder i din have, på terrassen eller altanen ved at skabe niveauforskelle, bruge kasserne som læhegn eller til at skabe terrasse-inddelere. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan indrette haven med plantekasser.

Udover at give en god arbejdsstilling betyder det høje niveau, at det bliver lettere at holde ukrudtet nede. Sneglene får også meget sværere ved at nå op til dine friske grøntsager eller fine blomster, da der ikke er så mange muligheder for at kravle op på kasserne. 

Meget mere haveplads

Hvis du har en lille have, en terrasse eller blot en altan kan plantekasserne give dig meget mere haveplads - derfor er de blandt andet ideelle til den lille byhave. Plantekasserne skaber højde, og gør samtidig arealet for dine planter afgrænset og overskueligt.  

Plantekasser med hjul

Har din plantekasse hjul, er den nem at flytte rundt på. Det giver dig en meget dynamisk have, hvor du kan ændre indretningen, når det passer dig. På den måde kan din have hele tiden være up-to-date med, hvordan du helst vil bruge den.

En plantekasse med hjul vil samtidig gøre det let for dig at give dine planter de mest optimale forhold at gro i. Du kan flytte dem ud i solen eller skyggen alt afhængigt af vejret, og flytte dem indenfor, når vinteren nærmer sig.

Sådan arrangerer du din plantekasse

Ønsker du en plantekasse i haven, er det først og fremmest en god idé at tænke over, hvilke planter der passer bedst til dine behov og til din haves stil.

Vil du have blomster, grønne planter eller spiselige urter og grøntsager? Hvilke farver passer ind i haven, og hvilke planter ser godt ud ved siden af hinanden?

Det er også vigtigt, at du vælger planter og blomster, der trives i miljøet. Skal din plantekasse stå et solrigt sted, skal du vælge blomster og planter, som trives i sollys. Skal de stå i skygge, skal du vælge blomster, urter eller planter som kan tåle det.

Hvad kan du dyrke i en plantekasse?

Kasserne er perfekte til dyrkning af alt fra velsmagende urter til smukke blomster. 

Sommerblomster og stauder

Vil du have et bed, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året, skal du plante stauder i dine plantekasser. Her kan du se 12 stauder, der er særligt velegnede til at blive dyrket i krukker og kasser: 

Stauder adskiller sig fra de sommerblomster, der almindeligvis dyrkes i krukker på terrassen, ved at være flerårige. Se den ultimative guide til, hvordan du dyrker stauder i krukker og kasser her. 

Gør dit bed farverigt ved at mixe dine stauder med smukke sommerblomster (et-årlige blomster).

Du kan selvfølgelig også dyrke spiselige blomster i din blomsterkasse.

Krydderurter til plantekassen

Det er både hyggeligt, flot og ikke mindst pengebesparende med en privat krydderurtehave - og så er det nemt.

Det eneste du skal have styr på, er, hvordan de enkelte planter dyrkes bedst. Nogle urter har for eksempel brug for mindre vand end andre, og nogle planter har bedre af at gro i et solrigt område med masser af varme.

Der er også forskel på, hvilken tid på året det er bedst at plante og plukke de forskellige urter.  

Vi har lavet en guide, der kan hjælpe dig godt i gang med at dyrke velduftende og skønne urter. Herunder kan du se, hvilke krydderurter der egner sig godt til plantekassen:

Anisisop

Med lange aks af lilla blomster er en af sommerfuglenes favoritter. Bladene har en lækker duft af anis og bruges som pynt på desserter, i dagens salat eller til te.

Dild

Dild er ikke en staude, men da planten gerne sår sig selv, dukker den alligevel op år efter år. Blomstrende dild virker ligesom andre skærmplanter som en magnet på svirrefluer, og de lette, gulgrønne blomsterskærme er fantastisk dekorative.

Lavendel

Lavendel er et kendt forbillede for ideen om at bruge krydderurter som prydplante. Lavendel blomstrer midt på sommeren med lavendelblå, lyserøde eller hvide blomster. Lavendel indgår i den kendte franske krydderblanding, Herbes de Provence.

Oregano

Oregano er duften, enhver kender fra pizzariaet. Men oregano er også en køn og nem staude, der blomstrer med skyer af sart lilla eller rosa blomster i en lang periode hver sommer.

Purløg

Purløg er en krydderurt, alle kender. Men har du nogensinde tænkt på, at den også er dekorativ. Fra maj til juli blomstrer purløg med utallige lilla blomsterbolde på 30 cm lange stængler.

Salvie

Er en staude, der er smuk i staudebedet en stor del af året. De karakteristiske blade er sølvgrå og blomsterne, der sidder i lange aks, blåviolette. Salvie har en krydret og gennemtrængende smag, der egner sig godt til kraftige kødretter.

Timian

Timian findes i en række forskellige arter og sorter, der udmærker sig ved duftende blade uanset årstiden. Nogle sorter er ganske lave og dermed velegnede som bunddække eller mellem fliserne, mens andre er lave halvbuske.

Du kan også plante søde jordbær i din plantekasse. 

Gode nytteplanter

Krydderurternes duftegenskaber og indhold af aromatiske olier er ikke kun til glæde for haveejeren. De tiltrækker også insekter, som du kan have god nytte af - for ikke at tale om yndefulde sommerfugle, der gerne flokkes om krydderurterne.

Mange af urterne er smukke, og de kan sagtens plantes sammen med stauderne. Det er også dejligt at have dem nær terrassen, hvor du griller eller ved køkkendøren, hvor de dels er tilgængelige, dels spreder lækre dufte omkring sig.

Sådan planter du i kassen

Fyld med pottemuld, vand og gødning

Din plantekasse skal fyldes med pottemix eller pottemuld, når du planter blomsterne og urterne. Først er det dog en god idé at tilsætte lidt vand i kassen. Når jorden er godt fugtig, kan du røre en organisk gødning eller kompost i.

Vælg derefter de planter, du gerne vil have have i kassen. Prøv først at placere dem på jordens overflade, mens de stadig er i potterne for at se, hvordan de ser ud ved siden af hinanden. Tag dem derefter forsigtigt ud af deres plastikpotter, og plant dem i mulden i plantekassen. Det er en god idé at starte i midten af kassen for at sikre, at der er plads nok til alle dine planter.

Dæk til slut planterne godt til med jord. Sørg for at jordniveauet er omkring 2-5 centimeter under toppen af kassen.

Det er vigtigt at give hver plante sin egen plads. Propper du for mange urter eller blomster i en plantekasse kan det betyde, at de hver især vil kæmpe for de næringsstoffer, der er i jorden.

Vedligeholdelse af plantekassen

Tjek jævnligt jorden for at se, om planterne har brug for vand. Hvis jorden føles tør et par centimeter nede, bør du vande den. Derudover kan du give dine planter de bedste betingelser for en sund vækst i plantekassen ved at tilsætte en afbalanceret mængde vandopløselig gødning til jorden hver anden eller tredje uge. 

10 bud på flotte plantekasser 

 1. Den høje plantekasse

Skab dimensioner og højde med en plantekasse med espellier, hvor klatreplanter kan leve i bedste velgående. Der findes mange forskellige former. Du kan både finde små plantekasser med espallier eller store med indbyggede bænke. Priserne går fra omkring 390 kroner og opefter. 

Denne plantekasse er fundet hos TagTomat.

2. Plantekasse i plastik

Der findes mange praktiske og flotte plantekasser lavet i plastik. Du kan finde plantekasser som denne i de fleste byggemarkeder. Vil du give din kasse et udtryk, kan du gøre som her og lægge dekorationssten mellem planterne. 

Fundet på Getty Images

3. Plantekasse i træ

En fin og naturlig kasse i træ kan skabe hygge på terassen. Der findes mange forskellige plantekasser i træ - find den farve, der passer bedst til din terrasse hos dit lokale byggemarked. 

Fundet på Getty Images

4. Plantekase som terrasse-inddeler

Brug dine plantekasser til at inddele din terrasse eller have i hyggelige kroge. Ved at plante høje og tætte planter, kan du hurtigt afskærme en krog for vind og nysgerrige øjne. 

Fundet hos Thors Design

5. Den farverige plantekasse

Vil du skabe en livlig og festlig stemning i haven, kan du male dine plantekasser i sjove farver. Kun fantasien sætter grænser her. En anden god idé er at gøre dine plantekasser så høje som muligt - det er godt for ryggen. 

Fundet på Getty Images

6. Plantekasse og bænk på samme tid 

Du kan hurtigt skabe både siddepladser og blomsterkroge i haven, på terrassen eller altanen, hvis du finder en plantekasse, der også fungerer som en bænk. Kan det blive bedre?

Fundet hos TagTomat

7. Plantekasse med bænk

Du kan tilføje en bænk til din plantekasse på mange fine måder. Her er bænken sat på siden af plantekassen. 

Fundet hos TagTomat

8. Plantekasse i stål

Lav en plantekasse med smukke plader i råstål eller cortenstål. Cortenstål er hårdere end almindelig stål, og det ruster til en flot ensartet rødlig farve. Du kan selv sammensætte din kasse, ved at bestille siderne i de længder du gerne vil have, og på den måde selv sammensætte størrelsen på plantekassen.

Fundet hos GuG Anlæg og Planteskole

9. Plantekasse på hjul

Det er en god idé at finde en plantekasse med hjul. Det gør det nemt at flytte rundt på kassen, og du kan derfor ænde indretningen alt efter årstid og stil. 

Fundet hos Coop

10. Lav din egen plantekasse

Har du en rustik indretning af din terrasse vil plantekasser i træ kunne bidrage flot til din indretning. Plantekasser i træ har en lækker charme, man typisk kun finder ved ægte træprodukter. Her er en udførlig guide til, hvordan ud laver din helt egen plantekasse. 

19. februar 2019 Nanna Danborg-Aamand
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.