Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige

Planter

Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog lette at forveksle med spiselige. Læs, hvordan du undgår at tage fejl.

Skoven kan være fyldt med spiselige planter, men pas på
Skoven kan være fyldt med spiselige planter, men pas på Foto: iStock

Planter der kan forveksles med ramsløg

Ramsløg er en dejlig ingrediens i madlavningen med en smag der minder om en blanding af hvidløg og purløg. Ramsløg vokser mange steder i den danske natur og har en meget kraftig lugt af hvidløg. Dog skal du være opmærksom, hvis du går på jagt efter ramsløg i naturen, da planten let kan forveksles med planterne høsstidløs og liljekonval.

Høsstidløs står i foråret med blade, som gør at den ligner ramsløg. Planten blomstrer i efteråret med lilla blomster og kan være dødeligt giftig.

Læs også: Få succes med figentræer i danske haver

Liljekonvaller blomstrer i foråret med hvide små klokkelignede blomster og kan kendes på, at de er rødlige på den nederste del af stilken. Både høsstidløs og liljekonvaller har en væsentlig mildere duft af hvidløg end ramsløg. 

Hyldeblomst

Almindelige hyldetræer blomstrer med hvide blomster om sommeren, og kan høstes til at lave skøn hyldeblomstsaft. Hylden har store grønne blade og en stor skærm af blomster. Den almindelig hyld kan dog forveksles med sommerhyld. Sommerhyld dufter og smager anderledes og kan give mavepine, hvis den bruges til saft eller indtages på anden hvis. Du kan kende forskel på de to planter ved, at sommerhylden har en mindre skærm af blomster, smallere blade og i nogle tilfælde kan blomsterne være lyserøde.

Undgå bregner

Der er mange forskellige arter af bregner i den danske natur. Mange af dem er dog sundhedsskadelige og det kan være svært at kende forskel på hvilke bregner der er giftige og hvilke der er spiselige. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du ikke indsamler og spiser bregner fundet i naturen. 

Læs også: Tag ud og pluk hyldebær 

Ærter og guldregn

De grønne ærter smager friskt og er en god snack. Ærter kan dog forveksles med guldregn, som er giftig. Guldregn har små bælger med frø som ligner små ærter. De kan kendes ved deres brunlige lange flade bælge og gror på træer, hvorimod ærter gror nær jorden på planter.

Ribs og Kvalkved

De røde syrlige ribs vokser i mange danske haver og kan bruges til alverdens lækre opskrifter. Ribs kan dog forveksles med kvalkved som kan ligne ribs men har en grim smag, kan virke kvælende og er giftige. Kvalkved kan hovedsageligt kendes på at stænglen, som bærrene sidder på, er rød, hvorimod den er grøn på ribs. Derudover sidder kvalkved i en kort halvskærm mens ribs hænger i klaser.

Persille

Bredbladet persille bruges ofte som smagsingrediens i alt fra salater og pestoer til marinader og varme retter. Pas dog på ikke at forveksle den bredbladede persille med hundepersille, som ofte findes i form af ukrudt i havens urtebede. Hundepersillen er giftig, smager dårligt og kan kendes på dens krone med hvide blomster.

Læs også: Dyrk din egen basilikum

Kørvel

Vild kørvel er en krydderurt med en mild smag af lakrids og en let duft af persille. Den ligner dog desværre skarntyde og de to planter vokser ofte mellem hinanden, som kan gøre det svært at kende forskel på dem. Skarntyde er en giftig plante og kan kendes på dens rødspættede stængel, som ikke findes hos kørvel.

Kilde: Fødevarestyrelse og Samvirke.dk

9. maj 2018
Mere om Planter

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Planter Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Planter Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Få succes med figentræer i danske haver

Planter Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For figentræet har en tropisk hemmelighed, og den er du nødt til at kende, inden du anskaffer dit figentræ.

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Planter Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Planter Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er det en god ide at undersøge hvilke krydderurter, der egentlig kan klare sig vinteren over. Vi har samlet en liste over 10 krydderurter, der kan overvintre udenfor. 

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Planter Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er endda muligt at få en god æblebrandert på med cider lavet af overskudsæbler. 

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Planter Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Dødsensfarlig plante dukket op i Danmark

Planter Den giftige pigæbleplante er til stor overraskelse dukket op i Danmark. Her kan du læse, hvad du bør gøre for at undgå, at du og din familie bliver forgiftet.

Efterårshaven: 3 smukke planter du kan sætte i jorden nu

Planter Pynt haven med blomsterbuske i smukke farver. Se de friske nyheder fra planteriget her!

Pas på denne smukke men giftige plante!

Planter Naturstyrelsen advarer mod denne smukke plante, der kan medføre forbrændinger og eksemlignende udslæt.