Vild pastinak er i familie med Stor Bjørneklo.
Vild pastinak er i familie med Stor Bjørneklo. Foto: iStock

Pas på denne smukke men giftige plante!

En hyggelig udflugt i naturen har i de sidste par uger udviklet sig til et mareridt for flere sommerglade folk. Derfor advarer Naturstyrelsen nu mod denne smukke plante, der kan medføre forbrændinger og smertefulde, eksemlignende udslæt.

I sommermånederne blomstrer den smukke plante, Vild pastinak, i store dele af Danmark. Selvom planten ser uskyldig ud med sine fine grøn-gule blomster, er den det langt fra. Hele planten er nemlig giftig - og det har flere sommerglade folk i år måttet erfare på den smertefulde måde.

- Vi har den senere tid fået mange henvendelser fra borgere, der er blevet forbrændt på grund af Vild Pastinak, udtaler skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen Østsjælland på Naturstyrelsens hjemmeside. Derfor advarer han nu borgere mod at få plantesaften fra Vild Pastinak på sig.

Flere børn ramt af udslæt

Det er blandet andet flere skolebørn, der har været i nærkontakt med den giftige plante på en naturlegeplads i Høng Skov ved Slagelse. Det fortæller skolelærer Christian Løvenbalch Jensen i et Facebook-opslag, hvor han også advarer skoler, dagsinstitutioner og forældre mod den uskyldigt udseende plante. Den kan nemlig give meget smertefulde udslæt.

- Vi kendte ikke til planten, og det tror jeg, at der er rigtig mange, der ikke gør. Men blot det at røre planten er nok til at give udslæt. Børnene har ikke leget rundt med dem eller sådan noget, som ellers kunne være fristende, fortæller Christian Løvenbalch Jensen til TV2 Øst.

Brandsårsskader og blærer

Plukning af eller anden kontakt med Vild Pastinak kan få ubehagelige konsekvenser, da saften fra planten kan give smertefulde eksemlignende udslæt, der især fremtræder, hvis huden kommer i kontakt med både saft og sollys. 

Faktisk kan udslæt fra Vild Pastinak være så smertefulde, at huden må behandles som ved brandsårsskader, da den bliver rød, irriteret og i nogle tilfælde fyldt med væskefyldte blærer. 

Vild Pastinak er i familie med Stor Bjørneklo

Du tænker måske, at symptomerne fra Vild Pastinak virker velkendt fra en anden frygtet plante i Danmark, nemlig Stor Bjørneklo, og du har helt ret! Vild Pastinak og Stor Bjørneklo er nemlig i familie med hinanden og indeholder begge giftstoffet furanocumarim, der giver ubehag.

Der er dog en væsentlig forskel på de to planter ifølge skovfoged Jens Nielsen:

– Planten er godt nok i familie med Stor Bjørneklo, men den er ikke lige så ubehagelig i sin fremfærd. Et enkelt møde med Stor Bjørneklo kan gøre en person overfølsom overfor planten. Det er ikke tilfældet med Vild Pastinak, men rart er det bestemt ikke at blive forbrændt af planten.

Det skal du gøre, hvis du kommer i kontakt med den giftige plante

Er du så uheldig at få plantesaft fra Vild Pastinak på dig, skal du skylle huden hurtigst muligt med rigelige mængder vand. Derefter bør du søge læge og dække udslættet til, så der ikke kommer sol på. Efterfølgende bør du undgå at eksponere din hud for sollys i nogle dage efter for at mindske risikoen for at udvikle de ubehagelige symptomer.

Læs mere på Naturstyrelsens hjemmeside her

22. juli 2019
Mere om Planter

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du skal plukke til buketten. Den er nemlig meget giftig. 

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverig...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over...

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til. 

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...