Vild pastinak er i familie med Stor Bjørneklo.
Vild pastinak er i familie med Stor Bjørneklo. Foto: iStock

Pas på denne smukke men giftige plante!

En hyggelig udflugt i naturen kan udvikle sig til et mareridt for  sommerglade danskere. Naturstyrelsen mod denne smukke plante, der kan medføre forbrændinger og smertefulde, eksemlignende udslæt.

I sommermånederne blomstrer den smukke plante, Vild pastinak, i store dele af Danmark. Selvom planten ser uskyldig ud med sine fine grøn-gule blomster, er den det langt fra. Hele planten er nemlig giftig - og det har flere sommerglade folk måttet erfare på den smertefulde måde.

I 2019 gik naturstyrelsen ud og advarede mod planten:

- Vi har den senere tid fået mange henvendelser fra borgere, der er blevet forbrændt på grund af Vild Pastinak, udtaler skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen Østsjælland på Naturstyrelsens hjemmeside. Derfor advarer han nu borgere mod at få plantesaften fra Vild Pastinak på sig.

Flere børn ramt af udslæt

Blandt andet var flere skolebørn i nærkontakt med den giftige plante på en naturlegeplads i Høng Skov ved Slagelse. Det fortæller skolelærer Christian Løvenbalch Jensen i et Facebook-opslag, hvor han også advarer skoler, dagsinstitutioner og forældre mod den uskyldigt udseende plante. Den kan nemlig give meget smertefulde udslæt.

- Vi kendte ikke til planten, og det tror jeg, at der er rigtig mange, der ikke gør. Men blot det at røre planten er nok til at give udslæt. Børnene har ikke leget rundt med dem eller sådan noget, som ellers kunne være fristende, fortæller Christian Løvenbalch Jensen til TV2 Øst.

Brandsårsskader og blærer

Plukning af eller anden kontakt med Vild Pastinak kan få ubehagelige konsekvenser, da saften fra planten kan give smertefulde eksemlignende udslæt, der især fremtræder, hvis huden kommer i kontakt med både saft og sollys. 

Faktisk kan udslæt fra Vild Pastinak være så smertefulde, at huden må behandles som ved brandsårsskader, da den bliver rød, irriteret og i nogle tilfælde fyldt med væskefyldte blærer. 

Vild Pastinak er i familie med Stor Bjørneklo

Du tænker måske, at symptomerne fra Vild Pastinak virker velkendt fra en anden frygtet plante i Danmark, nemlig Stor Bjørneklo, og du har helt ret! Vild Pastinak og Stor Bjørneklo er nemlig i familie med hinanden og indeholder begge giftstoffet furanocumarim, der giver ubehag.

Der er dog en væsentlig forskel på de to planter ifølge skovfoged Jens Nielsen:

– Planten er godt nok i familie med Stor Bjørneklo, men den er ikke lige så ubehagelig i sin fremfærd. Et enkelt møde med Stor Bjørneklo kan gøre en person overfølsom overfor planten. Det er ikke tilfældet med Vild Pastinak, men rart er det bestemt ikke at blive forbrændt af planten.

Det skal du gøre, hvis du kommer i kontakt med den giftige plante

Er du så uheldig at få plantesaft fra Vild Pastinak på dig, skal du skylle huden hurtigst muligt med rigelige mængder vand. Derefter bør du søge læge og dække udslættet til, så der ikke kommer sol på. Efterfølgende bør du undgå at eksponere din hud for sollys i nogle dage efter for at mindske risikoen for at udvikle de ubehagelige symptomer.

Læs mere på Naturstyrelsens hjemmeside her

6. juli 2020
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.