Vild pastinak, der vokser i naturen, er ikke ligesom de rodfrugter, vi spiser til hverdag.
Vild pastinak, der vokser i naturen, er ikke ligesom de rodfrugter, vi spiser til hverdag. Foto: GettyImages

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du skal plukke til buketten. Den er nemlig meget giftig. 

På denne tid blomstrer planten Vild Pastinak (Pastinaca sativa) i det danske landskab. Den fine plante har gulgrønne farver, der frister mange mennesker til at plukke en buket – men lad endelig være! Vild pastinak kan nemlig være meget giftig. Faktisk så giftig, at Naturstyrelsen advarer mod at komme i berøring med planten, der kan medføre sår og store vabler.

Se, hvordan du genkender den giftige plante her: 

Hvad er Vild pastinak?

Vild pastinak er en skærmplante, der blandt andet er i familie med den uskyldige skvalderkål og den mere ubehagelige og giftige plante, Kæmpe Bjørneklo. Faktisk indeholder Vild pastinak den samme slags gift, kaldet furanocumarim, bare i mindre mængder. Det gør dog ikke mødet med den grøn-gule blomst meget sjovere. Giftkoncentrationen er nemlig stor nok til at give misfarvninger i huden, smertefulde udslæt og i værste tilfælde vabler og sår. Udslæt fra Vild Pastinak kan faktisk være så slemme, at huden må behandles som ved brandsårsskader. 

Sådan genkender du Vild pastinak

Hvis blot du ved, hvad du skal holde øje med, er det heldigvis let at genkende Vild pastinak. I modsætning til de fleste andre skærmplanter i den danske natur (som har hvide blomster). har den nemlig tydelige gule blomster. Derudover har den en kantet stængel og ægformede blade med takker. 

Planten kan blive op til to meter høj, og bladene kan blive op til 40 centimeter lange. Samtidig får Vild pastinak små, grøngule blomster. De sidder i store skærmformede blomsterstande, der blomstrer fra starten af juni til slutningen af august. Det kan derfor være fristende at plukke blomsterne, men Naturstyrelsen advarer på det kraftigste om, at man lader være.

Hvor finder du Vild pastinak? 

Pastinak er en invasiv plante, som er uønsket i den danske natur. Den vilde pastinak har spredt sig i Danmark siden middelalderen, hvor munke bragte den til landet fra Sydeuropa. Planten er almindelig i Danmark, men indenfor de sidste 10 år, har den smukke blomst fået en massiv opblomstring. Det er blandt andet bekæmpelsen af Kæmpe Bjørneklo, der har efterladt plads til den giftige pastinak, der typisk står langs veje i det åbne land, men  også sagtens kan findes i haver, parker og skove. 

Hvis du rører ved Vild pastinak

Giften findes i hele planten, både stængel, rødder og blomster. Er du så uheldig at få plantesaft fra Vild Pastinak på dig, skal du skylle huden hurtigst muligt med rigelige mængder vand.

Derefter bør du undgå at eksponere din hud for sollys i nogle dage efter for at mindske risikoen for at udvikle de ubehagelige symptomer.

4. juni 2019
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.