Vild pastinak, der vokser i naturen, er ikke ligesom de rodfrugter, vi spiser til hverdag.
Vild pastinak, der vokser i naturen, er ikke ligesom de rodfrugter, vi spiser til hverdag. Foto: GettyImages

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du skal plukke til buketten. Den er nemlig meget giftig. 

På denne tid blomstrer planten Vild Pastinak (Pastinaca sativa) i det danske landskab. Den fine plante har gulgrønne farver, der frister mange mennesker til at plukke en buket – men lad endelig være! Vild pastinak kan nemlig være meget giftig. Faktisk så giftig, at Naturstyrelsen advarer mod at komme i berøring med planten, der kan medføre sår og store vabler.

Se, hvordan du genkender den giftige plante her: 

Hvad er Vild pastinak?

Vild pastinak er en skærmplante, der blandt andet er i familie med den uskyldige skvalderkål og den mere ubehagelige og giftige plante, Kæmpe Bjørneklo. Faktisk indeholder Vild pastinak den samme slags gift, kaldet furanocumarim, bare i mindre mængder. Det gør dog ikke mødet med den grøn-gule blomst meget sjovere. Giftkoncentrationen er nemlig stor nok til at give misfarvninger i huden, smertefulde udslæt og i værste tilfælde vabler og sår. Udslæt fra Vild Pastinak kan faktisk være så slemme, at huden må behandles som ved brandsårsskader. 

Sådan genkender du Vild pastinak

Hvis blot du ved, hvad du skal holde øje med, er det heldigvis let at genkende Vild pastinak. I modsætning til de fleste andre skærmplanter i den danske natur (som har hvide blomster). har den nemlig tydelige gule blomster. Derudover har den en kantet stængel og ægformede blade med takker. 

Planten kan blive op til to meter høj, og bladene kan blive op til 40 centimeter lange. Samtidig får Vild pastinak små, grøngule blomster. De sidder i store skærmformede blomsterstande, der blomstrer fra starten af juni til slutningen af august. Det kan derfor være fristende at plukke blomsterne, men Naturstyrelsen advarer på det kraftigste om, at man lader være.

Hvor finder du Vild pastinak? 

Pastinak er en invasiv plante, som er uønsket i den danske natur. Den vilde pastinak har spredt sig i Danmark siden middelalderen, hvor munke bragte den til landet fra Sydeuropa. Planten er almindelig i Danmark, men indenfor de sidste 10 år, har den smukke blomst fået en massiv opblomstring. Det er blandt andet bekæmpelsen af Kæmpe Bjørneklo, der har efterladt plads til den giftige pastinak, der typisk står langs veje i det åbne land, men  også sagtens kan findes i haver, parker og skove. 

Hvis du rører ved Vild pastinak

Giften findes i hele planten, både stængel, rødder og blomster. Er du så uheldig at få plantesaft fra Vild Pastinak på dig, skal du skylle huden hurtigst muligt med rigelige mængder vand.

Derefter bør du undgå at eksponere din hud for sollys i nogle dage efter for at mindske risikoen for at udvikle de ubehagelige symptomer.

4. juni 2019
Mere om Planter

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....