Denne souvenir må du aldrig tage med hjem fra ferien

De grønne souvenirs fra ferierejsen er ikke ønskede i Danmark.

souvenir

Farvestrålende blomster, duftende krydderurter og saftige frugter. Vi har vist alle følt os fristet til at tage lidt af feriens duftende minder med hjem fra fjerne og eksotiske himmelstrøg eller få en helt speciel, ny juvel i plantesamlingen i haven. Men det er faktisk en rigtig dårlig idé. 

Planterne, du tager med hjem i feriekufferten, kan nemlig indeholde sygdomme og skadedyr, som kan smitte de hjemlige planter. Og hvis skadedyrene slår sig ned, kan de være umulige at slippe af med igen. Det kan få alvorlige konsekvenser ikke blot i din egen have, men i værste fald også for natur- og kulturlandskabet samt produktionen af planter og gartnerier, væksthuse og planteskoler. Det skriver Landbrugsstyrelsen. 

Usynlige gæster

Mange plantesygdomme og skadedyr er blevet spredt mellem kontinenter og lande som blinde passagerer på planter, stiklinger og frø som have- og planteinteresserede ganske utilsigtet har slæbt med – simpelthen fordi man ikke kan se dem. Planterne kan se sunde og raske ud, men de kan alligevel bære på en bakterie- eller svampesygdom eller mikroskopiske mider kan gemme sig mellem blomster og blade. En frygtet bille kan også sidde godt skjult som larve under barken på et lille træ og først komme frem, længe efter at træet er plantet. 

Læs også om succes med figentræer i det danske klima

Spredning får omfattende konsekvenser

Nogle af de skadegørere, du risikerer at få med hjem, er særligt alvorlige – såkaldte karantæneskadegørere. Hvis en sådan bliver fundet, sætter Landbrugsstyrelsen en større indsats i gang for at udrydde den.

Angrebne planter bliver destrueret, og i visse tilfælde vil værtsplanter i for eksempel planteskoler blive sat i karantæne, så de ikke må sælges. Fund af bakterien Xylella fastidiosa, som kan angribe flere hundrede forskellige plantearter, vil for eksempel medføre, at alle værtsplanter fjernes inden for 100 meters afstand og bliver omfattet af karantæne inden for en radius på 10 kilometer fra den angrebne plante. 

Lad planterne stå på feriestedet

Mange planter kan du helt lovligt tage med hjem fra rejsen. Rejser du inden for EU, er der kun få regler for, hvilke planter du må tage med hjem til eget brug. Ved rejser uden for EU er der strenge lovkrav, der skal hindre, at karantæneskadegørere bliver spredt til nye områder. I alle tilfælde kan det være svært at vurdere, om planterne bærer på skadegørere, som vi ikke ønsker kommer ind i landet. 

Derfor: Vær på den sikre side – og lad planterne stå, og nyd dem i ferielandet. 

Pas på karantæneskadegørere 

træ

Hvis du alligevel vil have planter med hjem fra din ferie, er det vigtigt, at du er opmærksom på reglerne og kender risikoen. Hvis en alvorlig planteskadegører først får held til at slå sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt. Det er blandt andet set i flere andre lande: 

Lille mide, store problemer

I England har en lille mide, fuchsiagalmiden, skabt store problemer i dyrkningen af fuchsia. Angrebet gør, at blomsterne bliver misdannede eller slet ikke udvikler sig. Miden blev efter al sandsynlighed bragt ind i landet af fuchsia-entusiaster og har siden 2007 spredt sig nordover. Miden er en karantæneskadegører og findes (endnu) ikke i Danmark. 

Tusindvis af gamle oliventræer døde

Oliventræerne i Syditalien har sien 2013 været hårdt ramt af bakterien Xylella fastidiosa, som får træerne til at visne og dø. Tusindvis af gamle oliventræer er blevet fældet. Bakterien er også fundet i Spanien og Frankrig. Den kan angribe over 300 plantearter, heriblandt flere vigtige danske kulturplanter. Den kan blandt andet gemme sig i lavendel og rosmarin, som kan se sunde ud, selvom de er smittede. Værtsplanter i store områder sættes i karantæne, hvis sygdomme bliver fundet. 

Udenlandske kartofler – nej tak

Er du passioneret kartoffelspiser, kan det være fristende at tage nogle knolde af nye, spændende sorter med hjem fra ferien. Men det må du ikke – knoldene kan være bolig for mange forskellige karantæneskadegørere. Det kan blandt andet være kartoffeljordlopper eller Guatemala-kartoffeljordmøllet, som begge er en trussel mod kartoffelavlen i hele Europa.

Ødelagt rhododendron

Sygsommen europæisk visneskimmel skyldes en svampelignende mikroorganisme. Den rammer i særlig grad Rhodendendron. I England har den også angrebet landskabstræer som bøg og eg. Sygdommen spredes typisk ved flytning af planter og med jord, hvor sporerne kan overleve i flere år. Angrebne planter skal destrueres. 

Hvad er en karantæneskadegører? 

Karantæneskadegørere er insekter, mider, svampe, bakterier og andre mikroorganismer, der gør alvorlig skade på planter, og som man ikke vil have ind i EU. De er omfattet af EU’s plantesundhedslovgivning, og der er pligt til at bekæmpe dem.

Ajourført i august 2023

Mest læste artikler