Du kan risikere at tage en såkaldt karantæneskadegører med hjem fra ferien.
Du kan risikere at tage en såkaldt karantæneskadegører med hjem fra ferien. Foto: GettyImages

Derfor må du ikke tage planter med hjem fra ferien

De grønne souvenirs fra ferierejsen kan rumme biller, svampesygdomme og andre blinde passagerer, der kan finde vej til danske haver. Har du tænkt dig at tage planter med hjem fra rejsen, lyder rådet fra Landbrugsstyrelsen: “Lad hellere være”. På den måde er du med til at sikre sunde planter i Danmark.

Farvestrålende blomster, duftende krydderurter og saftige frugter - vi har vist alle følt os fristet til at tage lidt af feriens duftende minder med hjem fra fjerne og eksotiske himmelstrøg eller få en helt speciel, ny juvel i plantesamlingen i haven. Men det er faktisk en rigtig dårlig idé. 

Planterne, du tager med hjem i feriekufferten, kan nemlig indeholde sygdomme og skadedyr, som kan smitte de hjemlige planter - og hvis skadedyrene slår sig ned, kan de være umulige at slippe af med igen. Det kan få alvorlige konsekvenser ikke blot i din egen have, men i værste fald også for natur- og kulturlandskabet samt produktionen af planter og gartnerier, væksthuse og planteskoler. Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Usynlige gæster

Mange plantesygdomme og skadedyr er blevet spredt mellem kontinenter og lande som blinde passagerer på planter, stiklinger og frø som have- og planteinteresserede ganske utilsigtet har slæbt med - simpelthen fordi man ikke kan se dem. Planterne kan se sunde og raske ud, men de kan alligevel bære på en bakterie- eller svampesygdom eller mikroskopiske mider kan gemme sig mellem blomster og blade. En frygtet bille kan også sidde godt skjult som larve under barken på et lille træ og først komme frem, længe efter at træet er plantet. 

Spredning får omfattende konsekvenser

Nogle af de skadegørere, du risikrerer at få med hjem, er særligt alvorlige - såkaldte karantæneskadegørere. Hvis en sådan bliver fundet, sætter Landbrugsstyrelsen en større indsats i gang for at udrydde den.

Angrebne planter bliver destrueret, og i visse tilfælde vil værtsplanter i for eksempel planteskoler blive sat i karantæne, så de ikke må sælges. Fund af bakterien Xylella fastidiosa, som kan angribe flere hundrede forskellige plantearter, vil for eksempel medføre, at alle værtsplanter fjernes inden for 100 meters afstand og blive omfattet af karantæne inden for en radius på 10 kilometer fra den angrebne plante. 

Lad planterne stå på feriestedet

Mange planter kan du helt lovligt tage med hjem fra rejsen. Rejser du inden for EU, er der kun få regler for, hvilke planter du må tage med hjem til eget brug. Ved rejser uden for EU er der strenge lovkrav, der skal hindre, at karantæneskadegørere bliver spredt til nye områder. I alle tilfælde kan det være svært at vurdere, om planterne bærer på skadegørere, som vi ikke ønsker kommer ind i landet. 

Derfor: Vær på den sikre side - og lad planterne stå, og nyd dem i ferielandet. 

Pas på karantæneskadegørere 

Hvis du alligevel vil have planter med hjem fra din ferie, er det vigtigt, at du er opmærksom på reglerne og kender risikoen. Hvis en alvorlig planteskadegører først får held til at slå sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt. Det er blandt andet set i flere andre lande: 

Lille mide, store problemer

I England har en lille mide, fuchsiagalmiden, skabt store problemer i dyrkningen af fuchsia. Angrebet gør, at blomsterne bliver misdannede eller slet ikke udvikler sig. Miden blev efter al sandsynlighed bragt ind i landet af fuchsia-entusiaster og har siden 2007 spredt sig nordover. Miden er en karantæneskadegører og findes ikke i Danmark. 

Tusindvis af gamle oliventræer døde

Oliventræerne i Syditalien har sien 2013 været hårdt ramt af bakterien Xylella fastidiosa, som får træerne til at visne og dø. Tusindvis af gamle oliventræer er blevet fældet. Bakterien er også fundet i Spanien og Frankrig. Den kan angribe over 300 plantearter, heriblandt flere vigtige danske kulturplanter. Den kan blandt andet gemme sig i lavendel og rosmarin, som kan se sunde ud, selvom de er smittede. Værtsplanter i store områder sættes i karantæne, hvis sygdomme bliver fundet. 

Udenlandske kartofler - nej tak

Er du passioneret kartoffelspiser, kan det være fristende at tage nogle knolde af nye, spændende sorter med hjem fra ferien. Men det må du ikke - knoldende kan være bolig for mange forskellige karantæneskadegørere. Det kan blandt andet være kartoffeljordlopper eller Guatemala-kartoffeljordmøllet, som begge er en trussel mod kartoffelavlen i hele Europa. De er allerede blevet indslæbt til Sydeuropa, og man gør i EU alt for at hindre, at billerne spreder sig yderligere. 

Ødelagt rhododendron

Sygsommen europæisk visneskimmel skyldes en svampelignende mikroorganisme. Den rammer i særlig grad Rhodendendron. I England har den også angrebet landskabstræer som bøg og eg. Sygdommen spredes typisk ved flytning af planter og med jord, hvor sporerne kan overleve i flere år. Angrebne planter skal destrueres. 

Hvad er en karantæneskadegører? 

Karantæneskadegørere er insekter, mider, svampe, bakterier og andre mikroorganismer, der gør alvorlig skade på planter, og som man ikke vil have ind i EU. De er omfattet af EU’s plantesundhedslovgivning, og der er pligt til at bekæmpe dem. Cirka 250 organismer står på EU’s liste over karantæneskadegørere. Læs mere på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Hvad siger reglerne? 

Har du alligevel planer om at tage planter med hjem fra udlandet, så sørg for at sikre dig, at du overholder reglerne for, hvad du må. Du finder reglerne på Landbrugsstyrelsens hjemmeside her.

15. juli 2019
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Her er årets største plantehits

Hvilke planter er de smukkeste, stærkeste, vildeste, nyttigste og mest naturlige lige nu? Og hvilke haveklassikere er kommet i netop den...

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor er det vigtigt at kende forskellen og hvordan man som allergiker, skal forholde sig til smittefaren. 

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal...

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjylland og Danmark. 

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance...

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig skal passe dem? Nu er hjælpen på vej. 

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.