Videnskabeligt navn – Alocasia portodora
Videnskabeligt navn – Alocasia portodora Foto: Gro - grønne planter indendørs

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Af: Gro - grønne planter indendørs, 12. september 2019

Det er igen blevet populært at fylde vindueskarmen med store og grønne planter som filendendron, monstera og elefantøre. De smukke planter bringer nemlig liv og varme til vores ellers kølige klima.

Den basale kundskab om pasning og pleje, som vores mødre og bedstemødre havde, sidder dog ikke længere i fingerspidserne, og derfor kan det være en udfordring at opretholde en frodig jungle i hjemmet.

Grønne planter indendørs

Men det har de tre norske planteelskere Kathrine, Marte og Jenny besluttet at lave om på.

I bogen GRO - grønne planter indendørs, giver de tre piger derfor komplette guides til, hvordan du får de mest populære planter til at trives i vores kolde omgivelser. 

Her får du pigernes guide til en af planterigets sande primaonnaer: Elefantøre.

Planteportræt af Elefantøre

Videnskabeligt navn

Alocasia portodora

Plantefamilie

Araceae - Arumfamilien

Oprindelse

Alocasia-slægten tæller over 80 forskellige arter, som stammer fra tropiske og subtropiske områder i Asien og det østligeAustralien.

Lys 

Undgå direkte sol. Elefantøre trives bedst i indirekte lys eller i øst- og nord- vendte vinduer.

Elefantøre er elsket af skadedyr og kan ende som det rene hotel med både spindemider, uldlus og trips blandt gæsterne. Så hold øje med den – og placer den ikke for tæt på andre planter.

Vand 

Planter af denne slægt tåler ikke udtørring – de skal være konstant fugtige. Samtidig må jorden heller ikke blive for våd, da det medfører høj risiko for, at rødderne rådner.

Særligt om vinteren hvor planten optagermindrevandendomsommeren. Stik en finger i jorden, og hvis de øverste to centimeter jord er tørre, så er det på tide at vande igen. Du bør også jævnligt tørre støv af bladene og overbruse dem med vand fra en forstøver.

Gødning

Gødes hver anden uge i sommer- halvåret.

Jord 

Jorden skal være rig på næringsstof- fer og organiske planterester. Ibland også gerne lidt sand og grus for at skabe et godt dræn.

Formering 

Om foråret og sommeren, når jorden er varm, kan du tage aflæggere. Det gøres ved at følge aflæggerens stængel ned i jorden og forsigtigt dele roden i to med fingrene.

Tip!

Tag planten med ud under bruseren og giv den et godt bad en gang om ugen gennem sommerhalv- året. Det elsker den.

GRO – grønne planter indendørs udkommer den 10. september 2019 hos Strandberg Publishing og koster 250 kroner. 

12. september 2019 Gro - grønne planter indendørs
Mere om Planter

Denne have-blomst er årets store instagram-hit

De solgule rapsmarker har indtil videre været sommerens helt store hit på sociale medier. Deres popularitet kan sammenlignes med forårets kirsebærtræer i blomst. Nu er der kommet en ny blomster-trend, som kan vippe rapsmarkene af pinden. 

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole.

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved at beskære og nære dem - Læs om hvordan du gør her.

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens...

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor er det vigtigt at kende forskellen og hvordan man som allergiker, skal forholde sig til smittefaren. 

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal...

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjylland og Danmark. 

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.