Videnskabeligt navn – Alocasia portodora
Videnskabeligt navn – Alocasia portodora Foto: Gro - grønne planter indendørs

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Det er igen blevet populært at fylde vindueskarmen med store og grønne planter som filendendron, monstera og elefantøre. De smukke planter bringer nemlig liv og varme til vores ellers kølige klima.

Den basale kundskab om pasning og pleje, som vores mødre og bedstemødre havde, sidder dog ikke længere i fingerspidserne, og derfor kan det være en udfordring at opretholde en frodig jungle i hjemmet.

Grønne planter indendørs

Men det har de tre norske planteelskere Kathrine, Marte og Jenny besluttet at lave om på.

I bogen GRO - grønne planter indendørs, giver de tre piger derfor komplette guides til, hvordan du får de mest populære planter til at trives i vores kolde omgivelser. 

Her får du pigernes guide til en af planterigets sande primaonnaer: Elefantøre.

Planteportræt af Elefantøre

Videnskabeligt navn

Alocasia portodora

Plantefamilie

Araceae - Arumfamilien

Oprindelse

Alocasia-slægten tæller over 80 forskellige arter, som stammer fra tropiske og subtropiske områder i Asien og det østligeAustralien.

Lys 

Undgå direkte sol. Elefantøre trives bedst i indirekte lys eller i øst- og nord- vendte vinduer.

Elefantøre er elsket af skadedyr og kan ende som det rene hotel med både spindemider, uldlus og trips blandt gæsterne. Så hold øje med den – og placer den ikke for tæt på andre planter.

Vand 

Planter af denne slægt tåler ikke udtørring – de skal være konstant fugtige. Samtidig må jorden heller ikke blive for våd, da det medfører høj risiko for, at rødderne rådner.

Særligt om vinteren hvor planten optagermindrevandendomsommeren. Stik en finger i jorden, og hvis de øverste to centimeter jord er tørre, så er det på tide at vande igen. Du bør også jævnligt tørre støv af bladene og overbruse dem med vand fra en forstøver.

Gødning

Gødes hver anden uge i sommer- halvåret.

Jord 

Jorden skal være rig på næringsstof- fer og organiske planterester. Ibland også gerne lidt sand og grus for at skabe et godt dræn.

Formering 

Om foråret og sommeren, når jorden er varm, kan du tage aflæggere. Det gøres ved at følge aflæggerens stængel ned i jorden og forsigtigt dele roden i to med fingrene.

Tip!

Tag planten med ud under bruseren og giv den et godt bad en gang om ugen gennem sommerhalv- året. Det elsker den.

GRO – grønne planter indendørs udkommer den 10. september 2019 hos Strandberg Publishing og koster 250 kroner. 

12. september 2019
Mere om Planter

Her er 3 smukke planter til efterårshaven

Pynt haven med buske og krukker i vidunderlige farver. Se de friske nyheder fra planteriget her.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig...

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du skal plukke til buketten. Den er nemlig meget giftig. 

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Brug tiden på naturbingo med børnene

Anbefalingerne fra regeringen lyder, at vi skal blive hjemme. Cafeer, restauranter og alle muligheder for fritidsaktiviteter og sport er...

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.