Før du begynder at plante om, kan du give dine planter et serviceeftersyn.
Før du begynder at plante om, kan du give dine planter et serviceeftersyn.

Sådan ompotter du dine potteplanter og giver dem nyt liv

Står det sløjt til i vindueskarmen? Vinteren er hård for stuens potteplanter, og derfor trænger mange blomster til en velfortjent sommerferie på terrassen - og en god ompotning. Se, hvordan du giver dine stueplanter et nyt liv med en ompotning i flotte lerkrukker her. 

Af: Redaktionen, 1. februar 2019

Efter vinterens mørke måneder trænger dine stueplanter til et nyt liv, men heldigvis er foråret for alvor på vej nu - og det har stueplanterne også opdaget.

Lige så snart dagene begynder at blive længere, får de mere lys at gøre godt med og de begynder så småt at indstille sig på at vokse igen. Derfor er marts en perfekt måned at ompotte dine stueplanter i. 

Her giver vi en guide til, hvordan du ompotter dine planter korrekt og giver dem de bedste betingelser for et langt liv i lerkrukker.

Se mere herunder: 

Hvorfor skal du ompotte dine stueplanter?

Måske har nogle af dine stueplanter allerede i længere tid udsendt nødsignaler. Skud og blade hænger ustandseligt af vandmangel? Rødderne myldrer ud gennem drænhullet i pottens bund? Eller potteklumpen skruer sig simpelt hen op af potten?

Planterne får det betydeligt bedre efter en ompotning, og du får det betydeligt nemmere.

For planter med gode vækstbetingelser kræver mindre pasning og er nemmere at vande korrekt. Generelt kan man sige, at kraftigt voksende planter skal pottes om hvert år, og planter med langsommere vækst kan nøjes med en omgang hvert andet eller tredje år.

Sæt potteplanterne ud på terrassen

Mens vi forventningsfuldt glæder os til lidt ekstra varmegrader, er der god grund til at sætte kulør på terrassen og kickstarte sommeren med nogle af stuens mange blomstrende potteplanter.

Blomsterne giver nemlig ikke bare en fantastisk stemning på terrassen i sommermånederne - de trives også bedre udenfor, fordi de får mere lys og kan mærke døgnets skiftende temperaturer. Så snart risikoen for frost er ovre, kan det derfor være en god idé at ompotte dine potteplanter og stille dem ud i det fri.

Når sommeren lakker mod enden, og aftenerne igen bliver køligere, skal de blomstrende potteplanter atter tilbage i deres vante omgivelser i vindueskarmen indenfor, og her kan de fortsætte med at sprede skøn sommerstemning.

Derfor skal du bruge lerpotter

Hvis planter kunne tale, ville de fortælle, at i gode lerpotter har de det bedst. Gode lerpotter lader  nemlig planternes rødder ånde, mens de holder på fugten i potterne. Lerpotter bliver brændt ved meget høje temperaturer, hvilket betyder, at de har en naturlig styrke og kan stå ude og inde hele året. Det eneste tegn på slid, er den flotte patina, der kommer med alderen.

Sådan planter du korrekt i lerkrukker

1. Væd lerpotten

Væd først potten indvendigt og udvendigt, før der kommer jord i. Hvis lerpotten skifter farve fra lys til mørk, er det tegn på, at potten kan ånde. Det betyder, at potten sikrer, at planten får fugt og næring helt ned til rødderne og dermed de bedste forudsætninger for at gro.

2. Brug et potteskår

Placer et potteskår over hullet i pottens bund, før der kommer jord i. Det forhindrer tilstopning, når potten fyldes med jord.

3. Fyld store lerkrukker op 

Hvis det er en stor lerpotte, er det en god idé at fylde småsten, potteskår el.lign. i bunden. Det sørger for, at overskydende vand kan løbe væk og giver på den måde planterødderne de bedste forudsætninger for at ånde.

4. Stof

Placer et stykke stof over småstenene for at forhindre jorden i at løbe ud, når planten vandes.

5. Rødder i vand

Læg planterødderne i en balje med vand, så planten starter sit nye liv i potten velhydreret. Planten er nu klar til at komme i potten sammen med frisk jord.

Sådan ompotter du dine stueplanter

Før du begynder at plante om, kan du give dine planter et serviceeftersyn. Find rosensaksen frem, og klip døde skud og ranglede vinterskud af. Stueplanter som fx stuebirk, vedbend, hawaiiblomst og paradistræ kan du roligt gå hårdt til med saksen. Vækstsæsonen er lige om hjørnet, så planterne vil skyde flittigt fra beskæringsstederne.

Forberedelse

Når du potter en plante om skal du altid vælge en ny potte, der er bare et enkelt nummer større end den gamle. Ellers bruger planten al sin energi på rodvækst. Der skal helst være et drænhul i bunden af potten. Hvis det mangler, må du lave et drænlag af fx småsten, lecakugler eller potteskår. 

Sørg for gode pladsforhold i potten, omplant med frisk jord, når du planter ud, og vælg lerpotter af god kvalitet, så rødderne trives bedst muligt. 

Ompotning af stueplanter - trin for trin  

1. Vand planten og den nye pottemuld godt op. Når du klemmer en håndfuld, skal der pible vand ud mellem fingrene.

2. Slå planten ud af den gamle potte. Fjern det øverste lag jord samt al løs jord uden at forvolde skade på rødderne.

3. Læg potteskår, sten eller andet dræn i bunden af den nye krukke, og fyld frisk jord i, så planten kan plantes i samme dybde som hidtil.

4. Sæt planten midt i potten, og fyld jord omkring den. Tryg jorden let til. Vand planten, men lad den ikke soppe.

Stueplanter med mange rødder

Når du slår planterne ud af potten, overrasker nogle arter med en voldsom rodmasse, mens andre fordeler rødderne som et fint spind gennem potteklumpen. Kraftige rødder kan du roligt beskære med en skarp kniv.

Hvis plantens rødder vokser rundt i ring langs pottekanten, kan du løsne rødderne og eventuelt fjerne lidt med en kniv. Hvis rødderne ikke bliver løsnet, fortsætter de bare rundt i ringen og får ikke meget fornøjelse af ompotningen. Planter med et fint rodnet skal du behandle nænsomt og undgå at beskadige. Opbevarer du pottemulden udendørs, skal du tage den ind i god tid. Iskold pottemuld kan slå stueplanternes fine rødder ihjel og værste fald hele planten.

Buketter på rod

En række almindelige stueplanter kan det ikke betale at potte om. Det er især blomstrende planter, der kan betragtes som en buket på rod. De holder, så længe blom stringen varer. Derefter er de til at kassere. Pæne bliver de aldrig igen.

Sådan skal du vande dine potteplanter

Du kan vande dine stueplanter enten fra oven eller fra neden. Det vigtigste er, at du vander på samme måde hver gang. Næringssaltene samler sig i jordoverfladen. Hvis du vander ovenfra, vander du saltene ned i potten jævnligt. Hvis du vander i underskålen og pludselig skifter til overvanding, kan du vande så mange salte ned på én gang, at rødderne svides.

1. februar 2019 Redaktionen
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.