Ved du, hvad en stikling er? Og undrer du dig over, hvorfor dine planter altid bliver gule?
Ved du, hvad en stikling er? Og undrer du dig over, hvorfor dine planter altid bliver gule? Foto: GRO – grønne planter indendørs

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig skal passe dem? Nu er hjælpen på vej. 

Det er igen blevet populært at fylde vindueskarmen og stuen med grønne planter. Er du en af dem, der skal ud og købe nye planter hver anden uge, fordi de bliver slatne, tørrer ud eller får gule spidser, kan det dog hurtigt blive en dyr fornøjelse at opretholde en frodig jungle i hjemmet. 

Den basale kundskab om pasning og pleje, som vores mødre og bedstemødre havde, sidder nemlig ikke længere i fingerspidserne - og selvom der er megen inspiration at finde på de social medier, på blogs og i magasiner, er det ikke altid let at finde præcis dén planteviden, som vi faktisk kan bruge her i Norden. 

Men nu er der hjælp på vej.

Guide til begyndere og kendere

De tre norske planteelskere Kathrine, Marte og Jenny har nemlig sat sig for at lave den helt store overlevelsesguide til vores stueplanter, og resultatet er den nye bog GRO - grønne planter indendørs

Pigerne, der til dagligt står bag det skandinaviske netmagasin Plantemagasinet Gro, har helt styr på, hvordan planter klarer sig bedst i vores kolde omgivelser. Derfor er bogen også en inspirerende begynderguide til alle, som nok har vindueskarmen fuld af monstera, kaktus og andre grønne planter, men som ikke helt ved, hvordan man bedst får planterne til at trives. 

Få styr på lysforhold, jord og gødning

Bogen introducerer blandt andet til basiskundskaber om lysforhold, jord og gødning, og så indeholder den et opslagsværk med 26 planteportrætter af de mest populære og moderne stueplanter med specifikke tips og tricks til at få netop disse planter til at trives. 

Siderne er spækket med fotografier af grønne planter i cool hjem som giver masser af inspiration til, hvordan du indretter dig med smukke potter, klatreplanter og knoldsukkulenter i stuen, soveværelset og køkkene - eller sågar på badeværelset.

Sådan formerer du dine planter 

Har du allerede grønne fingre, men ønsker alligevel at udvikle dine botaniske færdigheder, kan du også finde viden og inspiration til, hvordan du formerer dine små yndlinge - helt uden at købe nye planter. Bogen giver nemlig praktiske trin-for-trin guides til, hvordan du blandt andet potter om, tager stiklinger, dyrker dit eget avocadotræ og holder dine planter i live, når du er ude at rejse. 

Fire nemme tips til dine planter

GRO – grønne planter indendørs udkommer den 10. september 2019 hos Strandberg Publishing og koster 250 kroner.

Kan du ikke vente så længe med at gå i gang med et nyt planteeventyr? Så se med her, hvor pigerne giver fire nemme tips til, hvordan du på en bæredygtig måde kan få flere planter i hjemmet - og få dem til at trives. 

1. Giv dine nye plantebabyer rigelig med næring i vækstperioden, så bliver de virkelig fine!

2. Sørg for at få plantestiklinger med hjem, når du besøger dine venner. Det er hyggeligt, bæredygtigt – og gratis.

3. Hvis du er nybegynder, så start med en plante med tykke blade. De er mere hårdføre end planter med tyndere blade. 

4. Planter er vanedyr. Flyt ikke for meget rundt på dem i stuen.

 

6. september 2019
Mere om Planter

Her er 3 smukke planter til efterårshaven

Pynt haven med buske og krukker i vidunderlige farver. Se de friske nyheder fra planteriget her.

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance...

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du skal plukke til buketten. Den er nemlig meget giftig. 

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Brug tiden på naturbingo med børnene

Anbefalingerne fra regeringen lyder, at vi skal blive hjemme. Cafeer, restauranter og alle muligheder for fritidsaktiviteter og sport er...

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.