Det anslås, at over 400.000 danskere lider af allergi overfor træpollen
Det anslås, at over 400.000 danskere lider af allergi overfor træpollen Foto: www.alk.dk

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisymptomer

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Af: Ida Andersen, 17. april 2020

Løbende næse, kløende øjne, stribevis af nys og dårlig nattesøvn. Er man en af de cirka 400.000 danskere med allergi overfor træpollen, så kender man alt til disse symptomer, der forstærkes i netop disse dage og uger, hvor birketræerne blomstrer og luften er fuld af pollen.

Men nu er der hjælp at hente med en ny allergi app. Den danske allergivirksomhed ALK står klar med en brugervenlig og personaliseret app, der blandt andet indeholder pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling af allergi. Den nye app hedder Klarify.

– Klarify giver dig besked om pollental og luftforurening i dit lokalområde, og med app’en kan du logge, hvor påvirket du er af dine symptomer og se sammenhængen mellem symptomer og pollental. Der er også en pollenudsigt-funktion, så man kan nå at tage den rigtige medicin og hele tiden være klar over, hvornår der er tale om allergisymptomer, og hvornår der er tale om forkølelse eller noget andet, siger Louise Kristine Hjernøe, chef for digitale projekter hos ALK i en pressemeddelelse. 

Jo bedre app’en kender brugeren, jo mere personlig og brugbar bliver informationen. App’en benytter geo-styring, så man automatisk får polleninformation fra den nærmeste målestation fremfor et gennemsnitligt pollental. Og ved at logge, hvordan man har det, tilpasser appen sig og forudser, hvordan man sandsynligvis vil blive påvirket, uanset hvor i landet man befinder sig.

Downloadet 200.000 gange

Klarify har vundet adskillige internationale priser for sit brugervenlige design, der skal gøre det lettere for pollenallergikere at følge med i pollensæsonen og træffe de rigtige forholdsregler. Og så er den blevet downloadet over 200.000 gange i Tyskland og Storbritannien, hvor den har været tilgængelig i snart to år.

– Vi er rigtig glade for, at app’en nu bliver tilgængelig i Danmark, så folk med pollenallergi herhjemme også får de bedst mulige redskaber i kampen mod allergi. Med den nye app kan du gøre noget ved din allergi, og uanset om dine symptomer er milde eller moderat-svære, så kan du finde relevant viden og hjælp, siger Louise Kristine Hjernøe.

For mange betyder symptomerne, at livskvaliteten er nedsat og allergien har negativ indflydelse på den daglige funktion på arbejdspladsen, i skolen og på øvrige aktiviteter. Men sådan behøver det ikke at være.

– I app’en kan du læse om, hvordan du bliver testet for allergi, og hvilke behandlingsmuligheder du har. Har du symptomer, selvom du tager symptomdæmpende medicin, bør du tale med din læge om justering af din behandling eller muligheden for allergivaccination.

Man kan hente app’en i App Store eller på Google Play – og så er den gratis.

17. april 2020 Ida Andersen
Mere om Planter

Denne have-blomst er årets store instagram-hit

De solgule rapsmarker har indtil videre været sommerens helt store hit på sociale medier. Deres popularitet kan sammenlignes med forårets kirsebærtræer i blomst. Nu er der kommet en ny blomster-trend, som kan vippe rapsmarkene af pinden. 

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole.

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved at beskære og nære dem - Læs om hvordan du gør her.

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens...

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor er det vigtigt at kende forskellen og hvordan man som allergiker, skal forholde sig til smittefaren. 

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.