Lav dine egne mini-drivhuse

Sol, luft og vand er det, der skal til, for at du lykkes med dine planter. Det kan godt betale sig at tænke alternativt - se her, hvordan du kan lave mini-drivhuse ud af plastflasker.


Mini-drivhus ud af plastflasker

Tænk alternativt, når du skal skabe de optimale forhold for de enkelte vækster, og lav fx dine egne små minidrivhuse af den øverste halvdel af plastflasker, du har skåret over, til de frø, der har det bedst i et lunt og fugtigt miljø – fx tomatfrø. Bunden af flasken kan du bruge til små stiklinger fra fx jordbær. Husk, at jo mindre potterne er, jo hurtigere tørrer de ud i en dag med høj sol. Når dine forspiringer har godt fat, er det tid til at plante over i større beholdere og krukker, inden du til sidst kan sætte dem helt ud.

Plantepinde med artsnavne

Husk at holde styr på, hvad du har sået, så du kan passe og pleje det bedst. Lav små plantepinde med artsnavne, og sortér dine stiklinger i grupper, så du nemt kan orientere dig og koordinere vand, sol og hvor langt, de er kommet i processen. Du kan læse dig frem til, hvornår du skal så, hvor dybt du skal så, og hvornår forholdene er optimale til at plante ud, bag på frø- og planteposer. Måske skal du slet ikke plante ud, men beholde dine grønne projekter som en lille urban have i vinduet – en ‘window-farm’.

Læs også: Sådan får du succes med et minidrivhus

Vælg den rigtige jord

Vælger du den helt rigtige jord, er chancen for succes størst. åjord er bedst, den er ukrudtsfri og nænsom mod de spæde frø, hvor almindelig plantejord er for krudtet med kvælstof, der kan tage livet af frøene.

Husk – ikke for meget vand

Vand er godt, men ikke for meget. Sørg for, at overskydende vand let kan løbe væk fra alle dine stiklinger, og at du har lagt et drænlag af plantekugler eller småsten i bunden af dine glas og krukker. Regnvand er rent guf for planterne, så hvis du kan samle op til vandingen, er det luksus. Når dine spirer og småplanter er kommet godt frem og op, kan de også have glæde af en tur under bruseren på en lun forårsdag – stil dem udenfor, hvor regnen kan vaske støv og snavs af og give gode livgivende dråber, inden du sætter dem ind i varmen igen.

Få flere gode ideer

Du kan finde mange flere ideer i bogen “Tag naturen med hjem” af Pia Krøyer og Christina B. Kjeldsen.

Mest læste artikler