Krukkeplanter i topform

Gødning er kodeordet, hvis krukkeplanterne skal være friske, frodige og fulde af blomster hele sommeren.


Gødning er en forudsætning for succes

Hvis der er et sted i haven, hvor gødning er en absolut forudsætning for succes, så er det i krukker, kummer og altankasser. Hvor havens planter kan sende deres rødder vidt omkring for at søge efter vand og næring, må krukkeplanterne nøjes med at forsyne sig fra den jord, der kan være i krukken. Det stiller store krav dels til jorden dels til plantepasseren. Når du køber planter til sommerens krukker og altankasser, er de velforsynede med næring fra gartneriet. Idet du planter om, gøder du også. Langt de fleste typer af krukkemuld indeholder nemlig gødning nok til at give planterne en god start på livet i krukken.

Der går imidlertid ikke meget mere end tre-fire uger, før den er gal igen. Så har planterne tømt jorden i krukken for næring. Og så er der ingen vej uden om at tilføre ekstra gødning, der kan fylde spisekammeret op igen.

Hverken for meget eller for lidt
For meget gødning er skidt og kan give næringsmangel, fordi der opstår svidninger på rødderne, så de ikke kan optage den nødvendige næring.

Vanding er yderst vigtig. For lidt vand kan give næringsmangel, fordi planterne optager næringsstofferne opløst i vand.

Der opstår lettere næringsmangel i en lille krukke end i en stor, fordi den kun rummer lidt jord, der kan tilbageholde og binde næringen til planterne.

Uden mad og drikke …

Hvis du synes, at dine krukkeplanter har det med at komme til at se blege, ranglede og trætte ud i sommerens løb, mangler de næring. Planterne bruger løs af næringen. De skal vokse, sætte nye blade og blomstre uafbrudt hele sommeren. Det kræver noget at leve af, og kærlighed og kildevand gør det ikke alene.

Start med at vælge en god krukkemuld til at plante i. Der er stor forskel på, hvor meget næring mulden evner at binde, og dermed hvor godt den kan forsyne planterne med næring. Krukkemuld, der indeholder lergranulat, har en ekstra god evne til at binde næringsstofferne i jorden, holder samtidig på vandet og forbedrer dermed livsbetingelserne for planterne. Derimod skal du ikke forfalde til at tilsætte lerholdig havejord til din krukkemuld. Du risikerer at få plantesygdomme og skadedyr med i købet.

Hver gang du vander

Du kan vælge mellem en række forskellige gødninger for at sikre, at dine sommerblomster er velnærede gennem hele sæsonen. Der er såvel organiske som uorganiske gødninger på markedet, og afhængigt af hvilken produkttype du vælger, skal du bruge forskellige metoder. Det er vigtigt, at du følger brugsanvisningen på emballagen nøje, da du kan gøre lige så stor skade ved at give for meget som ved at give for lidt gødning.

Den enkleste metode til at sikre sig, at krukkerne altid indeholder den næringsmængde, der skal til, er at vælge en hvergangsgødning, der blandes op i vandingsvandet, hver gang du vander. Undgå at bruge granuleret universalgødning, som du bruger andre steder i haven. Det er for svært at styre doseringen, og du risikerer at svide rødderne.

Der er ingen vej uden om at tilføre gødning til krukkerne – men der er en genvej: Bland langtidsvirkende gødning i jorden, når du planter krukkerne til. Stille og roligt frigiver de næringsstoffer, i takt med at planterne får brug for dem. De langtidsvirkende gødningstyper, organiske som uorganiske, rækker til nogle måneder. Præcist hvor længe varierer, men det fremgår af emballagen.

Det er værd at notere sig, at regelmæssig vanding er en forudsætning for at undgå næringsmangel i krukker og altankasser.

Foto: GAP PhotosFlere år i krukken
Hvis den samme plante skal gro i en krukke år efter år, er rigtig næringstilførsel en afgørende forudsætning for succes.
For lidt og for meget er lige galt og kan give uoprettelige skader på planten. En plante har ikke det samme behov for næring året rundt. I forårs- og vækstperioden er der stort behov, mens det er meget lille i vinterperioden, hvor planten er i hvile.

Sådan bør året se ud:
• Begynd at gøde planten, når du kan se, at den skyder.
• Gød den jævnligt hen over sommeren.
• Trap gødningstilførslen ned, når væksten går i stå.
• Ingen gødning om vinteren.

Mest læste artikler