Få den smukkeste have med blomstrende lavendler

Lavendler går aldrig af mode. Fra haven på landet til den trendy krukkehave. Lavendler må der til.

Lavendler er nemme at dyrke

Den ægte lavendel, Lavandula angustifolia, er populær. Den charmerer enhver med sine skyer af duftende, lavendelblå blomsteraks, der springer ud ved midsommertid.

Og der skal hverken grønne fingre eller store kundskaber til for at få succes med lavendler. De er utroligt nemme at dyrke, og læg så dertil, at den lave busk er stedsegrøn, at blomsterne dufter fantastisk og kan bruges i maden, i badevandet og i undertøjsskuffen. Lavendlen kan spille mange forskellige roller i haven: fra krukkeplante, til den eminente kantplante og til den uimodståelige duftspreder på terrassen.

Lavendel som kantplante

Lavendler er gode kantplanter, fordi de er både tætte og tåler klipning, så de kan formes til en hæk, fx langs en havegang eller rundt om et rosenbed. En planteafstand på 25 cm er passende til en lavendelhæk.

Læs også: Sommerfuglebusk – alt om pasning, plejning og beskæring

Lavendler i krukker

Plant lavendler i sandblandet pottemuld i krukker. De tørketålende planter trives rigtig godt i krukkerne og er faktisk nogle af de nemmeste krukkeplanter at have med at gøre.

Lavendelpuden

En stor flot lavendelpude er en berusende duftoplevelse på en solfyldt sommerdag på terrassen. Plant den for sig selv, fx på hjørnet af terrassen, og lad den udvikle sig, som den vil, med en årlig nedklipning til at sikre, at puden bliver tæt og frodig.

Læs også: Kæmpe verbena: Sådan får du og bierne glæde af verbena

Tåler tørke

Planten stammer fra Middelhavsområdet. Den kan gro i næsten en hvilken som helst jordtype. Næringsfattig, stenet eller sandet jord er ikke noget problem, bare den ikke er fugtig. Hellere for lidt end for meget vand. Lavendel tåler tørke bedre end de fleste haveplanter. Det er også derfor, den er så velegnet til at dyrke fx ved terrassen, hvor solen har frit spil, og derfor den hører til de gode krukkeplanter, der ikke klapper sammen, fordi man glemmer at vande.

Duftende sommerminder

Pluk lavendlerne om morgenen, lige før de springer helt ud. Hæng blomsterne et tørt, mørkt sted i små bundter med hovederne nedad, til de er helt tørre. Nu har du duftende blomster til potpourri eller til undertøjsskuffen.
 

Gratis planter

Når du alligevel er i gang med at klippe lavendlerne ned i april, kan du skaffe dig en masse nye lavendler helt gratis. De afklippede skud kan nemlig bruges som stiklinger, og de slår villigt rod.
En god stikling er 8-10 cm lang og er faktisk ikke klippet, men revet af, så der ligesom er en lille hæl af bark med. Fjern de nederste blade, og stik stiklingen i fugtig, sandblandet så- og priklemuld i en potte eller bakke, så blot 3 cm stikker op over jorden. Dæk med hvid plast. Stiklingerne slår rod i løbet af nogle uger og kan plantes ud sidst på sommeren eller overvintres i potter i koldbænk eller drivhus, så de bliver til kraftige planter til udplantning.

Klip bare løs, men lad et par blade tilbage 

Lavendler kan blive lidt bare forneden. Du kan undgå de “bare ben” ved at klippe dine lavendler ned hver april. Det bevarer dem tætte og pæne. Du kan roligt gå grundigt til værks og forme dem som kuppel, hæk el.lign. Husk blot, at der stadig skal være grønne blade på skuddene. Klipper du planten længere ned, har de sovende knopper vanskeligt ved at skyde. Hvis lavendlerne er blevet ranglede og bare, så grav planten op, grav hullet lidt dybere, og sæt planten ned igen. Nu dannes rødder fra de nøgne grene, og friske skud skyder frem over jorden.

Læs også: Lavendel – alt om pasning og plejning af lavendler

Mest læste artikler