Hyben i mange varianter

Vitaminrig marmelade, duftevand, lækker gelé, salat og kagepynt - hybenrose byder på det hele. Overalt i sommer­landet lyser rynket rose - som den også kaldes - op med dens flotte hvide eller lyserøde blomster.


Busken kan blive op til 2 meter høj
Hybenbusken trives fint i tørre og stenede områder. Den bliver op til 2 m høj og har tætsiddende grene. På grenene kan du se to slags torne. Dels nogle grove, der sidder spredt, dels nogle små, hårfine, der sidder tæt. Bladene er små, rynkede og lodne på undersiden. Blomsterne måler 5 til 8 cm på tværs. De fris­tende, røde frugter er fladtrykte og måler ca. 3 cm i diameter.

Hybenrosen er nyttig i husholdningen

Ud over at sikre læ ved hus eller sommerhus kan hybenrosen også gøre nytte i husholdningen. Frugterne er rene vitaminbomber, som kan bruges til suppe, marmelade og saft, og du kan lave kandiseret pynt til bagværket eller gelé.

Hybenrose eller rynket rose
Rosa rugosa, som den rigtigt hedder, har en lang sæson.
I forsommeren, før den springer ud, kan du plukke buskens knopper, som er kønne at se på, hvad enten du trækker dem på en snor og hænger guirlander op i sommerhuset eller bruger dem i blandinger til potpourrikrukken. Når knopperne har foldet sig ud, er det tid til at lave rosengelé. Rosengelé er let at lave og smager dejligt til fx en steg.

Flot kagepynt af kronbladene
Du kan også kandisere bladene og gemme dem til senere brug. Kandisering sker ved først at dyppe de friske kronblade i æggehvide, der er let pisket, og dernæst i stødt melis. De kandiserede rosenblade stilles til tørre på en bagerist og gemmes derefter i kagedåser el.lign. Læg dem i lag med pergamentpapir imellem.

Hyben er besværlige at rense, men det er det værd

I august er de første hyben klar til plukning. De modne frugter er rige på bl.a. C-vitaminer og kan bruges til suppe, marmelade og saft. Frugterne er hurtigt plukket, du skal dog regne med, at det tager en del tid at rense høsten. Her er det også rart at være nogle flere hænder om arbejdet. Men nussearbejdet er besværet værd, når du står med et fad franskbrødsmadder med din egen lækre, hjemmelavede hybenmarmelade på.

Rosenbladsgelé

  • 1 l rosenkronblade
  • 1 l vand
  • 2 tsk. citronsyre
  • geleringsmiddel
  • 6 dl (500 g) melis

Skyl bladene grundigt i koldt vand. Læg dem i en gryde, tilsæt vand og citronsyre. Bring blandingen langsomt i kog og lad den simre i 15 min. Hæld det op i en gelépose, og lad saften dryppe af. Mål 71⁄2 dl saft af. Hæld herefter saften i en ren gryde, og bring saften i kog. Tilsæt geleringsmiddel, og lad saften koge i 2 min. Tilsæt herefter sukker, og lad det smelte helt. Kog saften igennem i 1 min. Skum geleen, og hæld den på glas. Stil herefter glassene under et rent viskestykke til næste dag, og sæt låg på.

Hybenmarmelade

  • ca. 300 g rensede hyben
  • 1 1⁄2 dl vand
  • 150 g æbler, ca. 3 stk.
  • 250 g sukker


Kog de rensede hyben i vandet i ca. 15 min. Tilsæt itu­skårne æbler. Lad blandingen koge ud, eller giv den en tur i blenderen. Tilsæt herefter sukker, citronsyre og evt. Ata­mon.

Sådan renses hybenfrugterne

  • Skær stilk og blomsterstand af og skyl.
  • Del frugten i to midt på.
  • Skrab kerner og hinder ud med en teske. Brug evt. gummihandsker.
  • Har du ikke tid til at gøre din høst i stand med det samme, kan du nøjes med at skylle frugterne og lægge dem i fryseren.

Pas på rosen
Rynket rose formerer sig fra frø og rodskud. Når den først er etableret, spredes den hurtigt ved hjælp af rodudløbere. I løbet af få år kan den danne store og tætte bestande, som udelukker stort set alle andre plantearter. Så plant dine roser med eftertanke, så de ikke kvæler din have.

Ikke alle steder er egnet til rynket rose
Rynket rose er især et problem på næringsfattig jord, hvor den hårdføre plante kan klare sig. Derfor anbefaler Skov- og Natur­styrelsen, at man undlader at plante rynket rose i sommerhusområder og i udkanten af byer tæt ved det åbne land. Her kan de nemlig udkonkurrere den naturlige vegetation, hvilket betyder, at en lang række dyr og insekters levesteder forsvinder. Faktisk er rynket rose på listen over de værste invasive arter i Danmark.

Mest læste artikler