Foto: iStock

Hvilke planter er hårdføre nok til at klare vinteren?

Kan din tuja i krukken ved hoveddøren klare en rask snestorm? Her er en række gode råd om planters behov, når de skal overvintre i haven.

Nogle planter klarer sig selv om vinteren, andre skal have en hjælpende hånd

De fleste haveejere har en god fornemmelse for, hvilke planter der kan klare vinterkulden udendørs. Det giver sig selv, at træer, buske og hække udgør havens faste møblement og derfor til en vis grad klarer sig selv i kulden.

Dog har flere sorter, for eksempel buksbom i krukker, brug for beskyttelse i form af overdækning eller lign., hvis der er meget stærk frost.

Generelt har planter bedre af at stå direkte i jorden om vinteren, da rødderne er mere udsatte i en krukke, og hvis det regner meget, har de brug for naturligt dræn i havens bede.

'Hårdfør' er nøgleordet, når du køber planter

Men robuste planter kan tackle vinteren et langt stykke hen ad vejen. Eksempler på planter, der trives i potter om vinteren, er for eksempel klatrehortensia, magnolia, lyngplanter og prydkål.
Flere stauder og vintergrønne planter som smågran, tuja og cypres klarer sig også godt under disse betingelser. Urter som oregano, timian, persille og merian er også hårdføre.

Netop ordet 'hårdfør' er nøglen her. Når du køber en plante, skal du altid tjekke på anvisningen, om den er hårdfør. Det indikerer, at den er rustet til vinteren.

Vælg krukker med godt dræn

Tag højde for plantens vækst, når du vælger at lade den overvintre i krukke. Det er altid mere stressende for den at bo i en krukke, så den skal være stor nok.

Det er essentielt, at krukken har drænhul i bunden, da vand udvider sig ved frost og kan sprænge krukken. Husk at tjekke, om rødderne har bredt sig og har stoppet hullet til, så vandet ikke kan komme ud. Du kan evt lægge fiberdug eller lecakugler i bunden af krukken for at undgå dette.

V-formede krukker er bedst

Kvalitets-keramik, glasfiber, plastic og beton er stærke materialer og kan modstå frostgrader, mens nogle former for terrakotta og dårligt produceret beton kan sprænge.

De bedste form til krukken er V-formet, så jorden presset opad, hvis det fryser. Hvis dine krukker er mere tøndeformede, kan du afhjælpe problemerne ved at klæde indersiden af krukken med bobleplast.
Det væsentligste er dog, at krukken er rummelig, og at planten har plads til at vokse. Det er en god idé at anbringe krukkerne lidt hævet over jorden, så vandet under den ikke fryser og stopper drænhullet til.

Anbring krukkerne så vidt muligt i læ ind mod en lun mur, for eksempel under tagudspring og tæt ved garagen.

Kilde: VK Magasinet

20. januar 2017
Mere om Planter

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du skal plukke til buketten. Den er nemlig meget giftig. 

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverig...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over...

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til. 

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...