Er planterne i din have hårdføre nok til at klare vinteren?
Er planterne i din have hårdføre nok til at klare vinteren? Foto: Getty Images

Hvilke planter er hårdføre nok til at klare vinteren?

Kan din tuja i krukken ved hoveddøren klare en rask snestorm? Her er en række gode råd om planters behov, når de skal overvintre i haven.

Af: Mette Nexmand, 1. januar 2020

Nogle planter klarer sig selv om vinteren, andre skal have en hjælpende hånd

De fleste haveejere har en god fornemmelse for, hvilke planter der kan klare vinterkulden udendørs. Det giver sig selv, at træer, buske og hække udgør havens faste møblement og derfor til en vis grad klarer sig selv i kulden.

Dog har flere sorter, for eksempel buksbom i krukker, brug for beskyttelse i form af overdækning eller lign., hvis der er meget stærk frost.

Generelt har planter bedre af at stå direkte i jorden om vinteren, da rødderne er mere udsatte i en krukke, og hvis det regner meget, har de brug for naturligt dræn i havens bede.

'Hårdfør' er nøgleordet, når du køber planter

Men robuste planter kan tackle vinteren et langt stykke hen ad vejen. Eksempler på planter, der trives i potter om vinteren, er for eksempel klatrehortensia, magnolia, lyngplanter og prydkål.
Flere stauder og vintergrønne planter som smågran, tuja og cypres klarer sig også godt under disse betingelser. Urter som oregano, timian, persille og merian er også hårdføre.

Netop ordet 'hårdfør' er nøglen her. Når du køber en plante, skal du altid tjekke på anvisningen, om den er hårdfør. Det indikerer, at den er rustet til vinteren.

Vælg krukker med godt dræn

Tag højde for plantens vækst, når du vælger at lade den overvintre i krukke. Det er altid mere stressende for den at bo i en krukke, så den skal være stor nok.

Det er essentielt, at krukken har drænhul i bunden, da vand udvider sig ved frost og kan sprænge krukken. Husk at tjekke, om rødderne har bredt sig og har stoppet hullet til, så vandet ikke kan komme ud. Du kan evt lægge fiberdug eller lecakugler i bunden af krukken for at undgå dette.

V-formede krukker er bedst

Kvalitets-keramik, glasfiber, plastic og beton er stærke materialer og kan modstå frostgrader, mens nogle former for terrakotta og dårligt produceret beton kan sprænge.

De bedste form til krukken er V-formet, så jorden presset opad, hvis det fryser. Hvis dine krukker er mere tøndeformede, kan du afhjælpe problemerne ved at klæde indersiden af krukken med bobleplast.
Det væsentligste er dog, at krukken er rummelig, og at planten har plads til at vokse. Det er en god idé at anbringe krukkerne lidt hævet over jorden, så vandet under den ikke fryser og stopper drænhullet til.

Anbring krukkerne så vidt muligt i læ ind mod en lun mur, for eksempel under tagudspring og tæt ved garagen.

Kilde: VK Magasinet

1. januar 2020 Mette Nexmand
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.