Hvilke planter er hårdføre nok til at klare vinteren?

Planter

Kan din tuja i krukken ved hoveddøren klare en rask snestorm? Her er en række gode råd om planters behov, når de skal overvintre i haven.

Foto: iStock

Nogle planter klarer sig selv om vinteren, andre skal have en hjælpende hånd

De fleste haveejere har en god fornemmelse for, hvilke planter der kan klare vinterkulden udendørs. Det giver sig selv, at træer, buske og hække udgør havens faste møblement og derfor til en vis grad klarer sig selv i kulden.

Dog har flere sorter, for eksempel buksbom i krukker, brug for beskyttelse i form af overdækning eller lign., hvis der er meget stærk frost.

Generelt har planter bedre af at stå direkte i jorden om vinteren, da rødderne er mere udsatte i en krukke, og hvis det regner meget, har de brug for naturligt dræn i havens bede.

'Hårdfør' er nøgleordet, når du køber planter

Men robuste planter kan tackle vinteren et langt stykke hen ad vejen. Eksempler på planter, der trives i potter om vinteren, er for eksempel klatrehortensia, magnolia, lyngplanter og prydkål.
Flere stauder og vintergrønne planter som smågran, tuja og cypres klarer sig også godt under disse betingelser. Urter som oregano, timian, persille og merian er også hårdføre.

Netop ordet 'hårdfør' er nøglen her. Når du køber en plante, skal du altid tjekke på anvisningen, om den er hårdfør. Det indikerer, at den er rustet til vinteren.

Vælg krukker med godt dræn

Tag højde for plantens vækst, når du vælger at lade den overvintre i krukke. Det er altid mere stressende for den at bo i en krukke, så den skal være stor nok.

Det er essentielt, at krukken har drænhul i bunden, da vand udvider sig ved frost og kan sprænge krukken. Husk at tjekke, om rødderne har bredt sig og har stoppet hullet til, så vandet ikke kan komme ud. Du kan evt lægge fiberdug eller lecakugler i bunden af krukken for at undgå dette.

V-formede krukker er bedst

Kvalitets-keramik, glasfiber, plastic og beton er stærke materialer og kan modstå frostgrader, mens nogle former for terrakotta og dårligt produceret beton kan sprænge.

De bedste form til krukken er V-formet, så jorden presset opad, hvis det fryser. Hvis dine krukker er mere tøndeformede, kan du afhjælpe problemerne ved at klæde indersiden af krukken med bobleplast.
Det væsentligste er dog, at krukken er rummelig, og at planten har plads til at vokse. Det er en god idé at anbringe krukkerne lidt hævet over jorden, så vandet under den ikke fryser og stopper drænhullet til.

Anbring krukkerne så vidt muligt i læ ind mod en lun mur, for eksempel under tagudspring og tæt ved garagen.

Kilde: VK Magasinet

20. januar 2017
Mere om Planter

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Planter Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige

Planter Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Planter Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Få succes med figentræer i danske haver

Planter Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Planter Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Planter Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Planter Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Planter Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får du 6 råd til at få en stærk og robust have.

Dødsensfarlig plante dukket op i Danmark

Planter Den giftige pigæbleplante er til stor overraskelse dukket op i Danmark. Her kan du læse, hvad du bør gøre for at undgå, at du og din familie...

Efterårshaven: 3 smukke planter du kan sætte i jorden nu

Planter Pynt haven med blomsterbuske i smukke farver. Se de friske nyheder fra planteriget her!