Hver danske egn havde en gang sin egen æblesort

Der var engang, da hvert sogn stolt kunne byde på æbler af sognets egen sort. Langt de fleste af de gamle lokale sorter er gået tabt, men en del dyrkes den dag i dag.


De små samfund passede på deres æbler
Æblesorterne blev fundet i de små samfund, og folkene på egnen værnede om dem og plantede dem i deres haver. De lokale sorter var sjældent resultatet af et målrettet forædlingsarbejde. Som regel opstod de ved en tilfældighed, fx fordi et æbleskrog blev smidt på komposten, hvor en kerne spirede til et nyt æbletræ.

Æbler fortæller historie
I en tid, da hverken transport eller kommunikation fra egn til egn var en selvfølge, skulle der meget til for at sprede det enkle æbles ry ud over sognegrænsen. Men af og til dukkede der sorter op, der smagte så godt, at deres ry spredte sig til nabosognet og siden til hele landet.

Gråsten og Guldborg blev en landsdækkende succes
Gråsten og Guldborg er gode eksempler på lokale æbler, der blev en landsdækkende og langvarig succes. De lokale æblesorter blev typisk opkaldt efter et stednavn, efter ejeren eller hans familie eller efter en kendt person.

Dansk æblemuseum
Selv om de gamle æblesorter er forsvundet ud af produktion, lever de endnu. På Højbakkegård ved Taastrup uden for København ligger Pometet. Pometet dyrker 750 forskellige æblesorter, og heraf er de cirka 250 sorter gamle, danske lokalsorter. Pometet holder åbent hus en gang om året.

Stærke sorter
Langt de fleste af de lokale æblesorter gled bag af dansen i takt med, at frugtavl blev til plantagedrift, og æbler blev til noget, man købte i en butik. Samtidig var der nok en del af de lokale æbler, der først og fremmest var populære, fordi de var lokale.

Gamle sorter er nemme at dyrke
De gamle, danske sorter, der stadig sætter deres præg på udvalget af æbletræer på planteskolen, har alle de gode egenskaber, man kan ønske sig, og har vist sig vanskelige at slå af pinden trods moderne tiders forædlingsteknikker. De er sunde, nemme at dyrke, giver et pålideligt udbytte og smager frem for alt, som et rigtigt æble skal smage.

Kend de lokale klassikere

  • Dronning Louise stammer fra Hulmose ved Nyråd. Opkaldt efter Chr. IX’s hustru og beskrevet i 1892. Middelstore, grønne æbler med rødbrun solside. Sød smag og god aroma.
  • Filippa stammer fra Hundstrup på Sydfyn, hvor lærer Johansens datter Filippa såede æblekerner omkring 1880. Syrlig-sød smag og fin aroma.
  • Gråsten stammer fra Gråsten før 1750. Temmelig store, rødgule æbler, der er både søde og saftige og meget velsmagende. Har fin aroma.
  • Guldborg stammer fra Lolland- Falster fra før 1870. Små, gule æbler med røde kinder. Lækkert, sprødt frugtkød og meget fin smag.
  • Ingrid Marie stammer fra Høed på Vestfyn, hvor det dukkede op midt i en hindbærplantage i 1910. Lærer K. Madsen opkaldte den nye sort efter sin afdøde datter. Middelstore, runde røde æbler med en frisk, syrlig smag.
  • Signe Tillisch stammer fra Bjerre, hvor herredsfoged Tillisch tiltrak sorten og opkaldte den efter sin datter i 1866. Store, fladrunde, gullig-brune æbler. Saftigt æble med mild smag og stærk aroma.
  • Skovfoged tammer fra Lov på Sydsjælland og kan dateres tilbage til før 1830. Middelstore, rødbrune æbler med grønligt frugtkød.

Mest læste artikler