Hovedrengøring i haven

Følg vore 7 trin, og spar dig selv for en del arbejde og mange ærgrelser.


Af Lotte Bjarke, idényt nr. 8, 2005
Fotos: Garden Picture Library, Fl. Houmann

Havesæsonen synger på sidste vers, men før du lægger havehandskerne og rosensaksen på hylden, er det en god idé at komme et par problemer i forkøbet og bruge de dejlige efterårsdage til at rydde op i haven. Med en lille indsats nu kan du faktisk begrænse både ukrudts-, sygdoms- og skadedyrsproblemer i den nye havesæson.

1 Undgå ukrudt:
Det ukrudt, du luger nu, kommer ikke igen. Det gælder især en-årigt ukrudt som det allestedsnærværende fuglegræs, vortemælk og ærenpris. De spæde ukrudtsplanter er forbløffende hårdføre og fortsætter lystigt med at blomstre, længe efter at havefolket er “gået i hi”. De blomstrende planter sætter masser af frø, der spirer frem til nye planter, så snart der er forår og lidt varme i luften.

2 Fjern mos i plænen:
Snart skal græsplænen klippes for sidste gang i år. Forinden gør du græsset en stor tjeneste, hvis du river plænen grundigt igennem med en mosrive og kradser så meget mos op som muligt. Mosset danner et tæt lag, der giver græsplanterne åndenød. Ved efterårets sidste ture med plæneklipperen bør du ikke klippe græsset kortere end 4-5 cm.

3 Saml frugt:
Noget af det bedste ved efteråret er den lækre frugt, havens træer byder på. Som regel er der mange flere, end man kan spise, og det ender næsten altid med, at en del falder til jorden. Nedfaldsfrugt bør samles sammen, for frugterne kan indeholde svampesporer, der kan sprede smitte til andre træer.

4 Fjern døde grene:
Gå træer og større buske efter, og fjern døde eller beskadigede grene. De døde grene risikerer at knække af i den første storm og kan gøre skade på både træet og omgivelserne. Grene med sygdomssymptomer bør også fjernes fra haven

God motion
Havearbejde er både god motion og godt for nerverne. Det er videnskabeligt bevist i flere forskellige forskningsprojekter.
Desuden er det en genial motionsform, fordi man får brugt alle dele af kroppen.


5 Få bedre jord:
I køkkenhaven er tiden også inde til en oprydning. Fjern alle de planter, der ikke længere kan bruges til noget, og lug ukrudtet. Hvis du har en god, velomsat kompost eller staldgødning, kan den med fordel spredes i køkkenhaven nu. Den beskytter jorden og er dermed med til at sikre en god jordstruktur til foråret.

6 Fred staudebedet:
Du kan klippe stauderne i haven ned nu, men det er bedre at vente til foråret. De visne staudetoppe beskytter de overvintrende stauder mod den værste frost, og samtidig er de med til at give lidt liv i haven i vintertiden. Husk også, at staudetoppene indeholder masser af frø, der er livsvigtig føde for havens småfugle i vintertiden. Begræns derfor oprydningen i staudebedet til at klippe de planter ned, der har lagt sig ud over gangarealer eller ser alt for rodede ud.

7 Vinterklar:
Sluk for vandet til den udendørs vandhane, og luk vandet ud af regnvandsbeholderen. Sæt krukker, der ikke er frostsikre, i ly, og tøm og rens fuglekasserne. Så kan du med god samvittighed erklære haven for vinterklar og begynde at glæde dig til den nye havesæson, der venter lige om hjørnet.

Vinterkrukker
Foto: Fl. Houmann

Sæt kulør på vinteren ved at tilplante frostsikre krukker med stedsegrønne planter, der kan klare vintervejret. Der er masser af plantearter at vælge imellem. Små nåletræer og buske, buksbom, Heuchera og vortemælk er gode.
Et lille udvalg af stedsegrønne planter i krukke.
28. september 2005
Mere om Planter

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverig...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over...

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For figentræet har en tropisk hemmelighed, og den er du nødt til at kende, inden du anskaffer dit figentræ.

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er det en god ide at undersøge hvilke krydderurter, der egentlig kan klare sig vinteren over. Vi har samlet en liste over 10 krydderurter, der kan overvintre udenfor. 

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er endda muligt at få en god æblebrandert på med cider lavet af overskudsæbler. 

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr

Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.