Løjtnantshjerte - en af de mere sjældne forårsblomster.
Løjtnantshjerte - en af de mere sjældne forårsblomster. Foto: iStock

Her er Danmarks 10 skønneste forårsblomster - mangler vi nogen?

Krokus og vintergækker er allevegne i forårsmånederne, men der er også andre hemmelige forårsblomster, som er mere eksklusive. Her er en top 10 over forårets smukkeste blomster.

Sådan får du flere forårsblomster i din have

I Danmark er foråret en befrielse. I mange måneder har man været frosset ned med influenza og tungsind. Det bedste og mest opløftende tegn i de kolde måneder på, at vejret vil vende en dag, er forårsblomsterne, der hver har deres udspringsrytme i foråret 

Her er en top 10 i tilfældig orden over de skønneste danske forårsblomster. Nogle blomstrer frit, andre er haveplanter. Alle 10 blomster er planter, som du kan dyrke i dine egen have. Idényt har skrevet udførlige guides til dyrkning af alle 10 forårsblomster. Her på siden kan du links til 10 dyrkningsguides for forårsblomster. 

Erantis - gule blomster og grønt bunddække

Erantis er en lav knoldplante i ranunkel-familien. Den vokser i Danmark både vildt og i haver. Tæpper af gule erantis i de tidlige forårsmåneder er et kendt syn i skovbunden. Når træerne og buskene begynder af få bladhang, så bliver erantis til et grønt bunddække. 

Her finder du en guide til, hvordan du formerer erantis - ved at sætte nye blomsterløg, dele de løg, du allerede har, eller ved at så erantis om frø.

Anemoner i haven og i naturen

Sæsonen for anemoner er kort. Forårsblomsten springer ud, mens der endnu ikke er blade på træerne. Så kan der både bliver hvidt og blåt over store områder i skoven eller i din have.

Når træerne springer ud, forsvinder alle synlige spor af anemoner. Derfor er det godt at plante anemoner sammen med andre blomster, der kan tage over, når anemonerne er blomstret af. 

Læs også: Få en skovbund med anemoner i din have

Påskelilje - højtidens blomst

I Danmark forbinder vi den gule lilje med påsken, fordi blomstringsperioden for nogle sorter falder sammen med påsken. I dag er der efterhånden fremavlet et bredt sortiment af forskelligefarvede og flerfarvede påskelijler, der har udvidet sæsonen betragteligt i begge ender. 

Læs mere her om sætning og pasning af påskelijler i din have. 

Hyacint til jul og i foråret

Hyancinter kan både drives frem i glas og sættes i have. Noget sådan kræver god timing. 

Læs mere her om, hvordan du planlægger blomstringen af hyacinter i din have og i glas til juletiden.

Løjtnantshjerte eller hjerteblomst

Kær forårsblomst har mindst to navne. Det gælder for løjtnantshjerte, der også kaldes for hjerteblomst. Den hvide version med de hængende hjerter er et fantastisk islæt i et staudebedet. Hjerteblomsten fås også i en bedårende rød version - "valentine".

Læs mere om hjerteblomst og løjtnantshjerte her.

Perlehyacinter - nemme at dyrke

Perlehyacinter kan godt sætte tålmodigheden på prøve. Bladene spirer allerede frem i efteråret, mens blomsten først følger med til foråret. Heldigvis er perlyacinter ellers nemme at dyrke. 

Find flere plantetips til plantning og dyrkning af perlehyacinter. 

Tulipaner - jo flere jo bedre

Tulipaner er allevegne i alle mulige farver og skikkelser. Både de oprindelige og de fremavlede giver et bredt udvalg at vælge imellem. Det bør man drage fordel af, for tulipaner er et flokdyr, der begår sig allerbedst i et ensemble både i bedet og i vasen sammen med andre tulipaner.

Læs mere her om dyrkning af tulipaner og få tips til, hvordan man opnår det bedste mix af sorter og farver i haven.

Vibeæg - den spinkle vindtærke blomst

Planten vibeæg har fået sit danske navn, fordi dens form giver mindelser om vibeæg. Blomsten er spinkel og klarer sig dårlig i konkurrencen med kraftigt voksende planter. Vibeæg er dog vindstærk og kan gro fint i de fleste haver. 

Læs mere om vibeæg her. 

Vintergækker - forårsbebuderen

Hvis der var en konkurrence mellem forårsblomster om først at komme op af jorden, så var det nok en god idé at sætte sine penge på vintergækken. 

Den lille uanselige blomst er på nogle tidspunkter i det tildlige forår overalt, hvor man går.

Kan du ikke få nok af vintergækker og vil du gerne have flere af af dem i din have, så finder du guiden til dyrkning af vintergækker her.

Krokus - 10 nemme tips 

Vil du have succes med krokus i din have, så finder du 10 nemme tips + en udførlig guide til dyrkning og pasning af denne forårsblomst her.

30. marts 2017
Mere om Planter

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag, hvor du har mulighed for at sætte dit helt eget præg på Haven.

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig...

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.