Løjtnantshjerte - en af de mere sjældne forårsblomster.
Løjtnantshjerte - en af de mere sjældne forårsblomster. Foto: iStock

Her er Danmarks 10 skønneste forårsblomster

Krokus og vintergækker er allevegne i forårsmånederne, men der er også andre hemmelige forårsblomster, som er mere eksklusive. Her er en top 10 over forårets smukkeste blomster.

Af: Mikkel Hede, 1. marts 2020

Sådan får du flere forårsblomster i din have

I Danmark er foråret en befrielse. I mange måneder har man været frosset ned med influenza og tungsind. Det bedste og mest opløftende tegn i de kolde måneder på, at vejret vil vende en dag, er forårsblomsterne, der hver har deres udspringsrytme i foråret 

Her er en top 10 i tilfældig orden over de skønneste danske forårsblomster. Nogle blomstrer frit, andre er haveplanter. Alle 10 blomster er planter, som du kan dyrke i dine egen have. Idényt har skrevet udførlige guides til dyrkning af alle 10 forårsblomster. Her på siden kan du links til 10 dyrkningsguides for forårsblomster. 

Erantis - gule blomster og grønt bunddække

Erantis er en lav knoldplante i ranunkel-familien. Den vokser i Danmark både vildt og i haver. Tæpper af gule erantis i de tidlige forårsmåneder er et kendt syn i skovbunden. Når træerne og buskene begynder af få bladhang, så bliver erantis til et grønt bunddække. 

Her finder du en guide til, hvordan du formerer erantis - ved at sætte nye blomsterløg, dele de løg, du allerede har, eller ved at så erantis om frø.

Anemoner i haven og i naturen

Sæsonen for anemoner er kort. Forårsblomsten springer ud, mens der endnu ikke er blade på træerne. Så kan der både bliver hvidt og blåt over store områder i skoven eller i din have.

Når træerne springer ud, forsvinder alle synlige spor af anemoner. Derfor er det godt at plante anemoner sammen med andre blomster, der kan tage over, når anemonerne er blomstret af. 

Læs også: Få en skovbund med anemoner i din have

Påskelilje - højtidens blomst

I Danmark forbinder vi den gule lilje med påsken, fordi blomstringsperioden for nogle sorter falder sammen med påsken. I dag er der efterhånden fremavlet et bredt sortiment af forskelligefarvede og flerfarvede påskelijler, der har udvidet sæsonen betragteligt i begge ender. 

Læs mere her om sætning og pasning af påskelijler i din have. 

Hyacint til jul og i foråret

Hyancinter kan både drives frem i glas og sættes i have. Noget sådan kræver god timing. 

Læs mere her om, hvordan du planlægger blomstringen af hyacinter i din have og i glas til juletiden.

Løjtnantshjerte eller hjerteblomst

Kær forårsblomst har mindst to navne. Det gælder for løjtnantshjerte, der også kaldes for hjerteblomst. Den hvide version med de hængende hjerter er et fantastisk islæt i et staudebedet. Hjerteblomsten fås også i en bedårende rød version - "valentine".

Læs mere om hjerteblomst og løjtnantshjerte her.

Perlehyacinter - nemme at dyrke

Perlehyacinter kan godt sætte tålmodigheden på prøve. Bladene spirer allerede frem i efteråret, mens blomsten først følger med til foråret. Heldigvis er perlyacinter ellers nemme at dyrke. 

Find flere plantetips til plantning og dyrkning af perlehyacinter. 

Tulipaner - jo flere jo bedre

Tulipaner er allevegne i alle mulige farver og skikkelser. Både de oprindelige og de fremavlede giver et bredt udvalg at vælge imellem. Det bør man drage fordel af, for tulipaner er et flokdyr, der begår sig allerbedst i et ensemble både i bedet og i vasen sammen med andre tulipaner.

Læs mere her om dyrkning af tulipaner og få tips til, hvordan man opnår det bedste mix af sorter og farver i haven.

Vibeæg - den spinkle vindtærke blomst

Planten vibeæg har fået sit danske navn, fordi dens form giver mindelser om vibeæg. Blomsten er spinkel og klarer sig dårlig i konkurrencen med kraftigt voksende planter. Vibeæg er dog vindstærk og kan gro fint i de fleste haver. 

Læs mere om vibeæg her. 

Vintergækker - forårsbebuderen

Hvis der var en konkurrence mellem forårsblomster om først at komme op af jorden, så var det nok en god idé at sætte sine penge på vintergækken. 

Den lille uanselige blomst er på nogle tidspunkter i det tildlige forår overalt, hvor man går.

Kan du ikke få nok af vintergækker og vil du gerne have flere af af dem i din have, så finder du guiden til dyrkning af vintergækker her.

Krokus - 10 nemme tips 

Vil du have succes med krokus i din have, så finder du 10 nemme tips + en udførlig guide til dyrkning og pasning af denne forårsblomst her.

1. marts 2020 Mikkel Hede
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.