Her er blomsterne, der får din have til at dufte himmelsk

Hører du også til dem, der elsker blomster lige så meget for deres duft som for deres udseende? Så er her 8 blomster, der vil gøre dig salig. 

Foto: istockphoto

Når det er sommer og disse 8 blomster gavmildt udsender deres berusende duft, så er himmeriget nær. Alle kan de gro i danske haver. Så vil du have din egen parfumehave, så er her nogle af disse bedste bud til danske breddegrader.

1. Lavendel

Lavendel er indbegrebet af Middelhavet. Der er intet så smukt som bølgende lavendelmarker i Sydfrankrig. Planten er hjemmehørende omkring netop Middelhavet, hvor den navnlig er vildtvoksende oppe i højderne. Alligevel trives de fleste lavendelplanter perfekt i Danmark. Ægte lavendel er for eksempel fuldt vintertilpasset i Danmark.

Lavendlens duft er både diskret og insisterende. Den slår dig ikke omkuld, men den kan nå langt med sine mange duftafgivende blomsterstande. 

Læs mere om lavendel og om dyrkning af lavendelplanten i Danmark i Idényts Planteleksikon

2. Roser

Roser dufter. Det siger almindelig børnelærdom. Men prøv at stikke næsen ned i en cellofanindpakket rosenbuket i et supermarked. Det er muligt, at det dufter mere af cellofan dernede end af rose. 

Netop det faldt også den engelske rosenavler David Charles Henshaw Austin for brystet tilbage i 60erne. Problemet var, at de nye rosensorter, der var i vælten dengang, var fremavlet med henblik på at kunne blomstre flere gange i løbet af en sæson, og det var sket på bekostning af duften.

Derfor begyndte Charles Austin at krydse gammeldags rosensorter, der var hårdføre og samtidig fulde og duft, med de moderne hybrider, som blomstrer flere gange - en type roser, man kalder remonterede roser

I dag har Charles Austins roser gået deres sejrsgang verden over under betegnelsen Engelske Roser. Mange af dem har flere ekstra lag af kronblade, så duftrenæssancen er ikke sket på bekostning af udseendet. 

Læs mere om engelske roser og alle de andre rosentyper i Idényts Planteleksikon

2. Sommerfuglenebusken

Hvis man i blomstringssæsonen ser en sommerfuglebusk i fuld flor, så er det næsten med garanti altid med mindst én sommerfugl svævende omkring de lange skråt nedadhængende blomsterstande. Sommerfugle går nemlig ofte efter duft, når de skal finde nektar, og den er der mere end rigeligt af i sommerfuglebuskene.

Læs mere om, hvordan du dyrker sommerfuglebuske i planteleksikonet

4. Syrener

Syrenernes og sommerfuglebuskenes blomster minder meget om hinanden, men ingen forveksler dem ude i naturen eller i haven på grund af de to buskes meget forskeligartede udseende. Det er kun i et blomstergalleri, at de kan være svære at skelne fra hinanden.

Duften af syrener er også umulig at tage fejl af. Den er nogle gange så stærk, at den næsten er svimlende. Blomsterne hænger ofte i næsehøjde, så det er umuligt at komme uden om duften. Og hvorfor skulle man også det? 

Læs mere om de mange sorter af syrener, der findes

5. Engletrompeter

Engletrompeter (Datura) kan ikke stå ude om vinteren i Danmark, så vil du dyrke dem, skal du have en strategi for vinteropbevaringen.

Selvom engletrompeter kræver sydens sol for at klare sig på egen hånd, så er det værd at overveje at prøve kræfter med dem 

Prøv bare at løfte den lange tragtblomst op, når den er i fuld flor - og duft - Aaaaaaah....

Så se lige at få bygget det vinterskur.

6. Nelikker

Nelikker er naturligvis en af duftstjernerne i sommerhaven. Den kan både vokse i krukker, på terrassen og udplantet i haven.

7. Lathyrus

Lathyrus - eller fladbælg på dansk - er et imponerende skue at betragte, mens den klatrer op dér, hvor den får lov. Det bedste af det hele er, at den gør det samtidig med, at den dufter dejligt.

8. Gardenia på terrassen

Gardenia er populær til stuen. Her skaber den velduft og sommerstemning. Har du de rette forhold på terrassen eller en lun krog i haven, så kan de også sættes ud og sprede deres duft der. 

Læs mere om Gardenia og deres berusende duft

Gå på opdagelse i Idényts Planteleksikon. Her kan du finde endnu flere blomster, der både dufter, og samtidig ligner en million

17. maj 2016
Mere om Planter

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige

Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr

Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får du 6 råd til at få en stærk og robust have.

Dødsensfarlig plante dukket op i Danmark

Den giftige pigæbleplante er til stor overraskelse dukket op i Danmark. Her kan du læse, hvad du bør gøre for at undgå, at du og din familie...

Efterårshaven: 3 smukke planter du kan sætte i jorden nu

Pynt haven med blomsterbuske i smukke farver. Se de friske nyheder fra planteriget her!