Foto: istockphoto

Her er blomsterne, der får din have til at dufte himmelsk

Hører du også til dem, der elsker blomster lige så meget for deres duft som for deres udseende? Så er her 8 blomster, der vil gøre dig salig. 

Af: Mikkel Hede, 17. maj 2016

Når det er sommer og disse 8 blomster gavmildt udsender deres berusende duft, så er himmeriget nær. Alle kan de gro i danske haver. Så vil du have din egen parfumehave, så er her nogle af disse bedste bud til danske breddegrader.

1. Lavendel

Lavendel er indbegrebet af Middelhavet. Der er intet så smukt som bølgende lavendelmarker i Sydfrankrig. Planten er hjemmehørende omkring netop Middelhavet, hvor den navnlig er vildtvoksende oppe i højderne. Alligevel trives de fleste lavendelplanter perfekt i Danmark. Ægte lavendel er for eksempel fuldt vintertilpasset i Danmark.

Lavendlens duft er både diskret og insisterende. Den slår dig ikke omkuld, men den kan nå langt med sine mange duftafgivende blomsterstande. 

Læs mere om lavendel og om dyrkning af lavendelplanten i Danmark i Idényts Planteleksikon

2. Roser

Roser dufter. Det siger almindelig børnelærdom. Men prøv at stikke næsen ned i en cellofanindpakket rosenbuket i et supermarked. Det er muligt, at det dufter mere af cellofan dernede end af rose. 

Netop det faldt også den engelske rosenavler David Charles Henshaw Austin for brystet tilbage i 60erne. Problemet var, at de nye rosensorter, der var i vælten dengang, var fremavlet med henblik på at kunne blomstre flere gange i løbet af en sæson, og det var sket på bekostning af duften.

Derfor begyndte Charles Austin at krydse gammeldags rosensorter, der var hårdføre og samtidig fulde og duft, med de moderne hybrider, som blomstrer flere gange - en type roser, man kalder remonterede roser

I dag har Charles Austins roser gået deres sejrsgang verden over under betegnelsen Engelske Roser. Mange af dem har flere ekstra lag af kronblade, så duftrenæssancen er ikke sket på bekostning af udseendet. 

Læs mere om engelske roser og alle de andre rosentyper i Idényts Planteleksikon

2. Sommerfuglenebusken

Hvis man i blomstringssæsonen ser en sommerfuglebusk i fuld flor, så er det næsten med garanti altid med mindst én sommerfugl svævende omkring de lange skråt nedadhængende blomsterstande. Sommerfugle går nemlig ofte efter duft, når de skal finde nektar, og den er der mere end rigeligt af i sommerfuglebuskene.

Læs mere om, hvordan du dyrker sommerfuglebuske i planteleksikonet

4. Syrener

Syrenernes og sommerfuglebuskenes blomster minder meget om hinanden, men ingen forveksler dem ude i naturen eller i haven på grund af de to buskes meget forskeligartede udseende. Det er kun i et blomstergalleri, at de kan være svære at skelne fra hinanden.

Duften af syrener er også umulig at tage fejl af. Den er nogle gange så stærk, at den næsten er svimlende. Blomsterne hænger ofte i næsehøjde, så det er umuligt at komme uden om duften. Og hvorfor skulle man også det? 

Læs mere om de mange sorter af syrener, der findes

5. Engletrompeter

Engletrompeter (Datura) kan ikke stå ude om vinteren i Danmark, så vil du dyrke dem, skal du have en strategi for vinteropbevaringen.

Selvom engletrompeter kræver sydens sol for at klare sig på egen hånd, så er det værd at overveje at prøve kræfter med dem 

Prøv bare at løfte den lange tragtblomst op, når den er i fuld flor - og duft - Aaaaaaah....

Så se lige at få bygget det vinterskur.

6. Nelikker

Nelikker er naturligvis en af duftstjernerne i sommerhaven. Den kan både vokse i krukker, på terrassen og udplantet i haven.

7. Lathyrus

Lathyrus - eller fladbælg på dansk - er et imponerende skue at betragte, mens den klatrer op dér, hvor den får lov. Det bedste af det hele er, at den gør det samtidig med, at den dufter dejligt.

8. Gardenia på terrassen

Gardenia er populær til stuen. Her skaber den velduft og sommerstemning. Har du de rette forhold på terrassen eller en lun krog i haven, så kan de også sættes ud og sprede deres duft der. 

Læs mere om Gardenia og deres berusende duft

Gå på opdagelse i Idényts Planteleksikon. Her kan du finde endnu flere blomster, der både dufter, og samtidig ligner en million

17. maj 2016 Mikkel Hede
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.