Prydgræsser – alt om pasning, flytning og vækst

Prydgræsser kan det hele. De er nemme at passe, pynter i haven hele året, er meget modstandsdygtige og bringer noget let og elegant ind i din have. Lær om pasning, dyrkning og flytning af prydgræsser her.

prydgræsser til krukker

Som byggesten i havens beplantning har prydgræsserne nogle egenskaber, som er noget ganske særligt. Her er det ikke farverige blomster, der tæller, men en ynde og lethed, der kan smitte af på et helt bed. De lange, smalle blade rasler hyggeligt i vinden, og når græsserne hen på sommeren begynder at blomstre med elegante aks højt hævet over beplantningen, giver det nyt liv og dynamik til hele bede.

Indhold

Forskellige typer af prydgræsser

Du kan finde en prydgræs til hver en plet i din have. De er meget forskellige i både form, højde og farve og findes fra meter høje kæmper til lave, bunddækkende arter. Fra blå og sølvfarvede blade over alle nuancer af grønt til gule og røde.

Samtidig er der så at sige græsser til enhver lejlighed, for i naturen er der græsser, der er tilpasset alle former for vækstbetingelser fra tørke og høj sol, fugtig jord og skygge til vindudsatte områder.

Det gælder med andre ord blot om at vælge den art, der vil trives med forholdene i din have. Det står altid på etiketten, om planten foretrækker sol eller skygge, tørre eller fugtige forhold.

Prydgræs er en staude

Din prydgræs er ikke stedsegrøn. Den dør hen på efteråret, men flere typer står med smukke blomsterstande hen over vinteren og giver både form og struktur på vinterhaven. De fleste af dem blomstrer i eftersommeren og bliver brune om vinteren. Det, at de skifter farve og struktur, gør dem endnu mere spændende som indslag i haven. Men der findes enkelte stedsegrønne. Spørg i dit plantecenter.

Sådan dyrker du prydgræs

Ornamentale græsser kan plantes på ethvert tidspunkt af året, men de bedste tidspunkter er i efteråret, eller når foråret sætter ind. Disse robuste stauder kræver næsten ingen pleje. Gødning og ekstra vand er ikke nødvendigt, når planten har etableret sig på voksestedet.

Prydgræsser er ofte hårdføre og får planten de rette betingelser på voksestedet, får du en meget taknemmelig plante, der i de kommende år beriger haven med forskellige udtryk afhængigt af årstiden.

Prydgræs i krukker og potter

Hvis du vil gøre det så let som muligt at pleje dine prydgræsser, bør du undgå at plante dem i krukker og potter. Dyrker du prydgræs i krukker, skal du nemlig sørge for god vintersikring. Derudover er det nødvendigt enten at dele eller reducere planten jævnligt, da græsset vil vokse  sig for stort til krukken, men også fordi det har godt af en studsning og ny, næringsrig jord. Slutteligt bør du også få skiftet jorden årligt og tilføre gødning jævnligt, da de i modsætning til de fritplantede prydgræsser ikke kan hente næring fra omgivelserne.

Læs også: Vinterhårdføre planter til krukker og haven

De bedste prydgræsser til haven

Japansk skovgræs

Japansk skovgræs (Hakonechloa macra) egner sig fantastisk som en slags bunddække. Den bærer rødlige blomster i efteråret.

Fjergræs

Fjergræs (Stips Tenuissima) tåler tørke og understreger græssernes lethed. Fjergræssen kan tørres og også dyrkes i krukker.

En gruppe af  krukker med prydgræsser vil pynte på din terrasse fra tidlig sommer indtil slutningen af ​​vinteren. Et godt valg til dette er fjergræs. Planten er så fint struktureret, at det ligner menneskehår. Husk, at en prydgræs i en krukke skal omplantes hvert år, og at krukkerne skal beskyttes, da græsserne ikke tåler hård frost.

Elefantgræsser

Elefantgræsser (Miscanthus sinensis Ferner Osten) vil gerne have fuld sol. De blomstrer i september-november.

Pibegræs – Molinia arundinacea ‘Karl Foerster’
Sandrørhvene – Calamagrostis x acutifolia ‘Overdam’
Blåaks – Sesleria autumnalis
Alpehavre – Helictotrichon sempervirens

Sådan deler du prydgræsser

Hvis du ikke tidligere har haft prydgræs i haven, skal du vide, at det kan være vanedannende. Man kommer hurtigt til at ønske sig flere, fordi de har så stærk en effekt på helheden. Da er det godt at vide, at man hurtigt kan blive selvforsynende med flere planter.

Prydgræs er nemlig flerårige, og efter nogle sæsoner vil du sikkert opleve, at dine prydgræsser er blevet lige lovlig store. Heldigvis er de nemme at dele og flytte til nye steder i haven. Det gøres bedst om foråret.

De fleste af græsserne vokser hurtigt til og danner store, tætte tuer. Hvis tuen er blevet for stor, eller hvis du ønsker dig flere planter af samme art, kan tuen deles i to eller flere, der hver især kan blive til nye planter.

  1. Først graver du den op med rodklump. Er din prydgræs spinkel, kan du dele den forsigtigt med hænderne. Dog kræver de større græsser ofte, at du bruger en spade eller økse for, at roden kan deles.
  2. Når rodklumpen er delt, bør du lade den trække vand i en spand, før du atter planter den i jorden eller krukken i ny og næringsrig jord.

Klip prydgræsserne én gang om året

Først i marts måned er det tid at gribe rosensaksen og beskære prydgræsserne. Du vil måske opdage, at planten allerede har sat små nye lysegrønne bladskud. Skær med saksen planten tilbage, så den står med ca 30 cm stængler. Så kan du læne dig tilbage og vente på næste sæsons danse til akkompagnement af vinden.

Enkelte prydgræsser er stedsegrønne, vinterhårdføre og behøver ikke beskæring. Dette gælder eksempelvis japansk star, bjørnegræs og slangeskæg. Sorten pampasgræs er delvis stedsegrøn, hvilket betyder, at aksen visner over vinteren. Når først frosten kommer, er det visne pampasgræs et smukt syn i vinterhaven. 

Hvad kan man plante sammen med prydgræsser?

Prydgræsser er gode naboplanter til såvel stauder som buske og ikke mindst stedsegrønne nåletræer. Med deres naturlige lethed påkalder de sig opmærksomhed uden at stjæle hele billedet. Tværtimod hjælper de med at binde helheden sammen, så bedene bliver endnu smukkere. Samtidig dækker prydgræsserne godt i bunden, så de er rimeligt vedligeholdelsesfri.

Mest læste artikler