Afhentning af haveaffald er en mulighed, men servicen adskiller sig fra kommune til kommune.
Afhentning af haveaffald er en mulighed, men servicen adskiller sig fra kommune til kommune. Foto: iStock

Haveaffald - regler og muligheder for afhentning og afbrænding

Må man brænde haveaffald af i haven? Hvad er reglerne for afhentning af affald fra haven, og hvordan komposterer og genbruger man bedst organisk haveaffald. Reglerne og mulighederne er forskellige fra kommune til kommune, men alligevel er der nogle principper, der går igen. Læs mere her. 

Muligheder for bortskaffelse af haveaffald

Grene, blade og ukrudt. Enhver haveejer kender til den bunke af haveaffald, som hober sig op efter de tilbavendede studsninger af haven. Det mest oplagte og miljøvenlige er at kompostere haveaffaldet, så affaldet indgår i det naturlige kredsløb. Hvis dette af en eller anden årsag ikke er muligt eller komposten er fuld, så er der en række andre ting, man kan gøre med haveaffaldet.

  • Køre det til genbrugsstationen
  • Få det afhentet af kommunen
  • Bestille en container eller en særlig beholder til haveaffaldet
  • Afbrændning

Afbrænding af haveaffald i egen have er stadig muligt i visse områder af landet og på visse tidspunkter. Der er dog store restriktioner på dette. Læs mere om reglerne her på siden.

Må man brænde haveaffald af?

Det er ikke tilladt at afbrænde haveaffald i byzoner, så enkelt er det. I landzoner er det i nogle kommuner lovligt, men kun fra d. 1. december til d. 1 marts. Tjek din kommunes hjemmeside for reglerne der, hvor du bor. Og vær altid opmærksom på vindretningen, når du brænder haveaffald af, da afbrændingen ikke må være til gene for dine naboer. 
 
Der er en lille vigtig undtagelse til bålreglerne: Sankt Hans Aften. Det ER nemlig tilladt at opstille og afbrænde bål med tørt og rent træ på særligt indrettede bålpladser på netop den  23. juli. 
Afbrænding af haveaffald.  
Der er i dag mange restriktioner over for afbrænding af haveaffald.   

Afhentning af haveaffald

Alle kommuner i Danmark har en ordning med afhentning af haveaffald ude ved din have. Det sker dog med med forskelligt interval fra kommune til kommune. Ofte er det med 14 dages mellemrum. Der er de fleste steder et ophør i afhentningstilbuddet uden for havesæsonen, hvilket typisk vil sige i vintermånederne. 
  
Vær opmærksom, at der i den enkelte kommune kan være særlige regler for, hvad du må stille ud på gaden til afhening. Der er for eksempel de fleste steder restriktioner over for rødder og større snit af træstrammer. Bygningsaffald afhentes heller ikke, ligesom gødning og andre efterladenskaber fra dyr heller ikke er populært. Tjek din kommunes hjemmeside for de specifikke regler der, hvor du bor  
  
I de fleste kommuner kan du også bestille ekstra afhentning af haveaffald uden for de faste afhentningstidspunkter. Tilbud om kompostering af haveaffald eller flishugning af grene ude ved din have er også en service, som tilbydes af nogle kommuner. 

Afhentning af juletræ

Juletræer har særstatus. De opfattes i regel- og forordningsuniverset som en unik type organisk affald, der på ét tidspunkt af året pludselig kan gøre folk i etageejendomme i byzoner til en slags haveejer.
   
I visse kommuner, som Frederiksberg og København, kan du stille juletræet ud til storskraldet, når juletiden er forbi. Juletræsfoden skal dog være afmonteret, og træet må ikke overstige en bestemt højde - typisk omkring 1 meter eller 1 meter og tyve centimeter. Julepynten skal desuden være taget af. Hvis der ikke er en ordning for afhentning af juletræer i din kommune, må du selv ud på genbrugsstationen og aflevere det. 
Afhentning af juletræ.  
Afhentning af juletræ - en særlig type haveaffald.  

Aflevering af affald på genbrugsstation

Du kan selvfølgeglig også altid selv aflevere haveaffaldet på landets genbrugsstationer. Her samles og sendes haveaffaldet til kompostering på særlige anlæg. Om foråret kan du så til gengæld i mange kommuner hente den friskproducerede kompost på genbrugsstationen, ofte ganske gratis.

Genbrugsstationernes kompost er almindeligvis blevet varmekomposteret. Derved dræbes de fleste ukrudtsfrø og eventuelle svampeinfektioner, og komposten kommer derfor ikke til at “smitte” din have med nye ukrudtsplanter eller sygdomme.

Kompostering af haveaffald

Vælger du at kompostere dit haveaffald, kan du med fordel blande haveaffald og organisk køkken­affald. Det øger komposteringshastigheden.
  
Sørg for at placere kompostholderen et sted, hvor du rent faktisk vil huske at benytte den i det daglige. Og sørg for, at der er noget plads omkring den, så du nemt kan få komposten ud, så den kan blandes, hvis der er behov for det. 

En kompostkværn til det grove

Hvis du selv vil kompostere, kan det lette processen meget, hvis du benytter en kompostkværn til at findele grene og rødder. Har du en stor have, og oplever du ofte behovet, kan du selv investere i en. Eventuelt kan du købe en sammen med nogle naboer til fælles brug. 

Lej en kompostkværn

Alternativt kan du leje en kompostkværn. Det koster typisk mellem 150 og 200 kroner for en dag. Har du fået ryddet store områder med buske og træer i haven, kan du have så store mængder haveaffald, at kommunen ikke tager det med i den normale indsamling.

Opgravning af affald

Nogle kommuner har ordninger om opgravning af haveaffald, så du kan bestille en lastbil til at hente affaldet. Alternativt kan du selv aftale med en vognmand at få afhentet haveaffaldet, så det kan komme til en genbrugsstation i din kommune.

2. april 2017
Mere om Planter

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.