Halloween og Jerusalem-koralbær passer sammen

De knaldorange eller -røde frugter matcher perfekt til uhyggelige, grinende græskarhoveder, der lyser i mørket. Den lille, dekorative prydbusk med bærrene hedder Jerusalem-koralbær, på latin Solanum pseudocapsicum.



Solanum er hårdfør og nem at passe. Planten skal helst placeres lyst, gerne i direkte sol. Den vandes regelmæssigt.

Solanum vokser vildt i Sydamerika
I 1600-tallet kom Solanum, som den også kaldes, til Europa fra Sydamerika, hvor den findes vildtvoksende i naturen.
Den lille busk blev fra starten beundret for sin skønhed og udbredtes hurtigt som prydplante i haver og vindueskarme.

Blade og bær er ikke spiselige, da de er giftige
Solanum pseudocapsicum
tilhører den store natskyggeslægt, der rummer spiselige nytteplanter som kartoffel, aubergine og melonpære. Vær dog opmærksom på, at Solanums blade og bær er giftige og ikke må spises.

Der er kommet mange nye sorter de seneste år
Solanum har fået et comeback indenfor de seneste år, hvilket ikke mindst skyldes udviklingen af nye sorter, der sætter flere bær i stærkere farver og med bedre holdbarhed. Til de nyeste og mest moderigtige sorter hører blandt andre Sagitta Lime og Tucana.

Velegnet til sensommerudplantning
Solanum passer ikke blot til halloween, men er også særdeles velegnet til sommer- og sensommerudplantning, alene eller sammen med andre planter, i altankasser og krukker, der kan placeres foran hoveddøren, på terrassen eller hvor det passer.

Kan også være indendørs, men holder kortere tid
Den op til 30 cm høje prydbusk er desuden en glimrende potteplante i boligen, men de dekorative bær holder længere ved køligere placering udendørs, hvor de vil være et farvestrålende blikfang, lige til frosten sætter ind.

Kan overvintre i en frostfri udestue
Ønsker man at overvintre busken, kan den placeres i en frostfri udestue, hvor planten vandes minimalt vinteren igennem. De små, hvide blomster vil vise sig om foråret og efterfølges af de først grønne – senere farvestrålende knaldorange eller -røde bær.

Læs mere om Halloween og Halloween i Danmark

Hvorfor græskarlygte til halloween?
Græskarlygten har baggrund i en irsk folkefortælling om drukkenbolten Jack, der ikke blev lukket ind i himlen efter sin død og heller ikke kunne komme i helvede, fordi han havde narret Fanden. Jack fik dog en glød fra helvedes ild til at lyse på hans vej. Ilden blev lagt i en roe, og Jack går sikkert fortsat omkring med den uhyggelige lygte på jagt efter et sidste hvilested.


Af Dorte Rhode Nissen, 609


Mest læste artikler