Gode råd til dig der vil dyrke din egen grønkål
Gode råd til dig der vil dyrke din egen grønkål Foto: Getty Images

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige jordarter overalt i landet.

Dyrk din egen grønkål

Der er mange muligheder for at udnytte grønkål, og de er tilmed lette at dyrke. I norden er det en af de ældste køkkenplanter, og der er fundet spor af forskellige kålplanter helt tilbage fra før 1100 tallet. 
Forskellige typer af grønkål


Grønkål er en smuk grønsag at have stående. Nogle typer har glatte blade, men oftest ser du grønkål med krusede blade. Farven på bladene varierer i forskellige nuancer af grøn, men flere varianter har også lilla blade. Nogle gange er roden på bladene en anden farve end bladoverfladen. Uanset sorten, er grønkål ofte så fine, at de sagtens kan plantes som en pynteplante i en krukke eller potte. Her er 10 planter, der er nemme at dyrke i krukke.

Grønkål


Hvornår går høsten i gang på grønkål?

Du kan enten dyrke grønkål for at høste bladene, når de er små, til brug i forskellige salater. Eller du kan lade dem vokse sig høje og bruge dem i sensommeren og efteråret. Du høster dem ved at plukke de ydre blade, indtil der kun er stammen tilbage. Du behøver ikke skynde dig at høste grønkålen, da kålen er modstandsdygtig overfor kulde.

Dyrk grønkålen indendørs

Grønkål kan dyrkes indendørs, og de små frøplanter plantes, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Du kan forvente, at det vil tage ca. 85 - 105 dage fra såning til du kan høste din grønkål. Fordelen ved forkultivering er - ud over tidligere høst - at de lettere kan beskytte sig mod bladlopper og snegle, der kan lide små kålplanter.

Hvis du sår frø indendørs, skal der gå  4-6 uger før plantning. Plant derefter planterne igen. Det vil sige, at de skal placeres i en større potte, når de vokser. Placer planten lidt dybere med hver udplantning, så de er mere faste.

Dyrk grønkålen i solen eller i halvskygge og i næringsrig havejord. Udplantningen foregår, når der ikke længere er risiko for nattefrost. Det er normalt i begyndelsen af ​​juni. Grønkål fås i de fleste planteskoler i løbet af maj.

Du kan så grønkål direkte i jorden i april-juni. Så høstes de lidt senere, end hvis de dyrkes inde. Frøene spirer ved en jordtemperatur over 10 grader. Så ikke for tæt. Anbring dem i en afstand af 40-50 cm mellem planterne. Hvis du har flere rækker, skal det være 50-60 cm mellem rækkerne.

Grønkål

Vanding og gødning af grønkål

Vand grønkålen regelmæssigt om sommeren, da den holder op med at vokse, hvis den bliver tør. Læg gerne afklippet græs på jorden. Det holder bedre på fugtigheden. Giv grønkålen hønsegødning i slutningen af juni og muligvis igen i begyndelsen af august.Beskyt grønkålen mod skadedyr

Desværre er der andre, der godt kan lide smagen af grønkål. Det gør forskellige skadedyr også. Jordlopper elsker at spise unge blade på grønkålen, mens kålmøl og kålsommerfugle foretrækker de ældre blade. Sørg for at gøde og vande grønkålen regelmæssigt, så den vokser godt. Når den vokser, er den ikke så modtagelig for angreb. Du kan også beskytte afgrøderne ved at dække dem med en fiberdug eller insektnet efter såning eller udplantning. Men så skal du sørge for, at det dækker ordentligt i kanterne, så der ikke kan komme smådyr ind.

6. maj 2019
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Her er årets største plantehits

Hvilke planter er de smukkeste, stærkeste, vildeste, nyttigste og mest naturlige lige nu? Og hvilke haveklassikere er kommet i netop den...

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du skåner din have bedst og hvilke fare du skal være opmærksom på. 

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal...

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperaturer. Nu udsender Astma-Allergi Danmark derfor også daglige pollental og pollenvarslinger for birk.

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance...

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag, hvor du har mulighed for at sætte dit helt eget præg på Haven.

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig...

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.