Roser findes i et væld af sorter og er en af de få blomster, der kan blomstre fra Sankt Hans-tid og helt indtil, at frosten sætter ind.
Roser findes i et væld af sorter og er en af de få blomster, der kan blomstre fra Sankt Hans-tid og helt indtil, at frosten sætter ind. Foto: Anne Rahbek

Glem myterne om den bøvlede blomst: Sådan holder du liv i roserne

Roser har ry for at være svære at passe, men ifølge haveekspert er det helt forkert. For selvom blomsten kan kræve lidt ekstra pasning, kan selv nybegyndere få flotte roser sommeren ud med et par gode tips.

Rosen er havens mest klassiske blomst, den fås i et væld af sorter og bruges ofte som et symbol på kærlighed. Alligevel afholder mange danskere sig fra at dyrke roser, og ifølge haveekspert skyldes det blomstens ry som meget pasningskrævende.

– Mange er tilbageholdende, når det kommer til at plante roser, og tænker, at det kræver grønne fingre. Jeg tror, det særligt er tanken om sygdomme, for roser er mere sarte og modtagelige over for blandt andet stråleplet og lus. Men det kan sagtens undgås, hvis man passer dem rigtigt, siger Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama i en pressemeddelelse.

Han mener også, at rosen har en lang række oversete fordele. Blandt andet har de en ekstremt lang blomstringstid. De kan begynde at blomstre allerede ved Sankt Hans-tid, og holde helt indtil frosten sætter ind. Samtidigt er der stor variation i udseendet, som kan give haven liv. Det er derfor synd, hvis man fravælger dem, fordi man frygter, at de er svære at passe.

Gode råd til ranke roser

Ifølge Arne Persson kan selv nybegyndere få succes med roser. Han giver seks gode råd:

1. Placér dem lyst

Roser skal have meget lys og luft. Placér dem gerne mindst 50 centimeter til husmuren, da jorden tæt ved muren oftest er for tør. Roserne skal gerne stå i læ og have mest muligt sol. Nogle sorter er mere hårdføre end andre.   

2. Giv godt med gødning

Grundgød roserne i april, og giv herefter gødning en gang om måneden til og med juli. Almindelig havegødning fungerer fint.

3. Vand sjældent, men meget

Det er bedre at vande sjældent, men meget, end ofte og lidt. Hvis man sjatvander, vil vandet aldrig nå ned i dybden, og rødderne vil derfor begynde at vokse op ad for at få fat i vandet.

4. Hold øje med sygdomme

Man kan ret hurtigt spotte et angreb af lus, stråleplet eller meldug. Lus kan bekæmpes ved at spule med koldt vand, hvor det er nødvendigt at fjerne de angrebne blade ved stråleplet og meldug.

5. Plant i krukker

Det kan være en fordel at plante roserne i krukker, for så kan man flytte rundt på dem alt efter solen, og om vinteren kan de sættes i ly for den værste frost. Det er et godt råd til nybegyndere. 

6. Vær tålmodig

Selvom du køber en rose, der står med blomster, er det ikke sikkert, den holder dem hele sæsonen. Men vær tålmodig, for næste år kommer den igen, og her kan du nyde blomstringen hele sæsonen igennem.

13. juni 2019
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.