Roser findes i et væld af sorter og er en af de få blomster, der kan blomstre fra Sankt Hans-tid og helt indtil, at frosten sætter ind.
Roser findes i et væld af sorter og er en af de få blomster, der kan blomstre fra Sankt Hans-tid og helt indtil, at frosten sætter ind. Foto: Anne Rahbek

Glem myterne om den bøvlede blomst: Sådan holder du liv i roserne

Roser har ry for at være svære at passe, men ifølge haveekspert er det helt forkert. For selvom blomsten kan kræve lidt ekstra pasning, kan selv nybegyndere få flotte roser sommeren ud med et par gode tips.

Rosen er havens mest klassiske blomst, den fås i et væld af sorter og bruges ofte som et symbol på kærlighed. Alligevel afholder mange danskere sig fra at dyrke roser, og ifølge haveekspert skyldes det blomstens ry som meget pasningskrævende.

– Mange er tilbageholdende, når det kommer til at plante roser, og tænker, at det kræver grønne fingre. Jeg tror, det særligt er tanken om sygdomme, for roser er mere sarte og modtagelige over for blandt andet stråleplet og lus. Men det kan sagtens undgås, hvis man passer dem rigtigt, siger Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama i en pressemeddelelse.

Han mener også, at rosen har en lang række oversete fordele. Blandt andet har de en ekstremt lang blomstringstid. De kan begynde at blomstre allerede ved Sankt Hans-tid, og holde helt indtil frosten sætter ind. Samtidigt er der stor variation i udseendet, som kan give haven liv. Det er derfor synd, hvis man fravælger dem, fordi man frygter, at de er svære at passe.

Gode råd til ranke roser

Ifølge Arne Persson kan selv nybegyndere få succes med roser. Han giver seks gode råd:

1. Placér dem lyst

Roser skal have meget lys og luft. Placér dem gerne mindst 50 centimeter til husmuren, da jorden tæt ved muren oftest er for tør. Roserne skal gerne stå i læ og have mest muligt sol. Nogle sorter er mere hårdføre end andre.   

2. Giv godt med gødning

Grundgød roserne i april, og giv herefter gødning en gang om måneden til og med juli. Almindelig havegødning fungerer fint.

3. Vand sjældent, men meget

Det er bedre at vande sjældent, men meget, end ofte og lidt. Hvis man sjatvander, vil vandet aldrig nå ned i dybden, og rødderne vil derfor begynde at vokse op ad for at få fat i vandet.

4. Hold øje med sygdomme

Man kan ret hurtigt spotte et angreb af lus, stråleplet eller meldug. Lus kan bekæmpes ved at spule med koldt vand, hvor det er nødvendigt at fjerne de angrebne blade ved stråleplet og meldug.

5. Plant i krukker

Det kan være en fordel at plante roserne i krukker, for så kan man flytte rundt på dem alt efter solen, og om vinteren kan de sættes i ly for den værste frost. Det er et godt råd til nybegyndere. 

6. Vær tålmodig

Selvom du køber en rose, der står med blomster, er det ikke sikkert, den holder dem hele sæsonen. Men vær tålmodig, for næste år kommer den igen, og her kan du nyde blomstringen hele sæsonen igennem.

13. juni 2019
Mere om Planter

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag, hvor du har mulighed for at sætte dit helt eget præg på Haven.

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig...

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.