Fyld havens krukker

Netop nu bugner butikkerne af flotte sommerblomster. Læs her, hvordan du gør et godt køb.


Vi elsker sommerblomster. For små midler og en begrænset arbejdsindsats kan vi få et overdådigt blomsterflor fuldt af farver, der varer det meste af sommeren.

Desværre er det ikke alle forretninger, som opbevarer sommerblomsterne på den rigtige måde. En halvdårlig plante, der har været passet dårligt under sin opvækst, bliver aldrig en go’ plante, lige meget hvor meget du gør ud af den. Den vil hutle sig igennem sommeren. Nægte at dø helt, men aldrig give dig det frodige blomsterflor, du drømte om.

Tjek butikken

Når du falder for en plante, så kig på de omgivelser, den står i. Planter bør placeres lyst og køligt. Står de i et mørkt og varmt hjørne, bør de ikke have stået der mere end nogle få dage. Hvis planten er knastør eller plaskvåd, skal du også lade den stå. Rødderne har formentlig allerede taget skade. Plantens rødder afslører altid sundhedstilstanden.

Hvis du kan komme til det, så slå forsigtigt planten ud af potten, og kig på rødderne. De skal være hvide og gennemvæve jordklumpen som et fint netværk.

Fylder rødderne jordklumpen helt ud eller myldrer ud gennem hullerne i bunden af potten, skulle planten ha’ været solgt for længst. Er rødderne friske, men begyndt at vokse rundt langs pottekanten, kan planten stadig reddes. Læg et par snit med en kniv lodret i rodklumpen. Ny rodvækst stimuleres, og mønstret bliver brudt.

Klar, parat, plant

Når du er klar til at plante, skal planten vandes grundigt op, den er helt saftspændt, før du planter. Det nemmeste er sænke hele potten ned i en spand med vand og lade den stå i fem-ti minutter, mens du gør klar til plantningen. Så er planten gennemvædet og samtidig nem at få ud af potten.

Friske skud og knopper

Se nu nærmere på hele planten. Hvis bladene er slappe eller hænger, er der utvivlsomt et eller andet galt, og det er bedst at lade planten stå. En god plante har en god forgrening fra basis, mange friske skud og mange knopper. Derimod er blomstringen ikke for alvor begyndt endnu. Planten klarer omplantningen bedst, hvis den ikke står i fuldt flor.

Du kan vælge mellem store, kraftige eller bittesmå planter. Det, du skal lægge mærke til, er, om plante og potte passer sammen. En lille plante i en stor potte er ikke noget godt tegn. Planten skal syne større end potten. Omvendt er en stor plante i en lille potte også et dårligt tegn. Rødderne har næppe plads nok, og planten kan have svært ved at komme i gang efter omplantning.

Tjek bladenes underside for ubudne gæster, og hold øje med gule og brune pletter, som kan være tegn på svampeangreb.

En go’ start

Det er bedst at vente med at plante sommerblomster i det fri til anden halvdel af maj. Og hvis forsommeren er kølig, er det en go’ ide at hærde planterne, før de sættes ud. Det gør du ved at sætte dem udendørs på lune dage.

Vælg et sted med let skygge og læ, og tag dem ind igen ud på eftermiddagen. Forlæng gradvist udetiden. Er der udsigt til frost, skal planterne placeres i ly for frosten. De tåler slet ikke frostgrader.

Et drivhus er et perfekt sted til kortvarig opbevaring af sommerblomster i en krisesituation, det samme er en koldbænk.

Sådan planter du i krukker
Foto: Lotte Bjarke1. Vælg en krukke med hul i bunden, og læg et drænlag af potteskår, småsten eller lecasten nederst i krukken.

2. Fyld krukken op med pottemuld i en god kvalitet.

3. Vand jorden. Den skal være så våd, at der pibler vand ud mellem fingrene, når du klemmer en håndfuld jord.

4. Slå planten ud af potten, og placer den i krukken. Hvis du planter flere planter i samme krukke, er det lettest at begynde i midten og arbejde sig ud derfra.

Foto: Lotte Bjarke
Foto: Lotte Bjarke

5. Fyld jord omkring planterne. Tryk jorden let hårdest langs krukkens kant, vandingsvandet ikke får mulighed for at løbe den vej ned.

6. Vand igen, så jord og rødder kommer i god kontakt, og glæd dig over resultatet.

Mest læste artikler