Hortensia i krukker og bede er en fryd til langt ud på vinteren
Hortensia har meget mere at byde på, end de fleste ved. De blomstrende buske med de store, farverige blomsterkugler er et plus for haven fra sommer og langt ud på vinteren, og de er ikke svære at plante.
Hortensia er god til både krukker og bede
Almindelig hortensia er alle tiders plante med sine store, farverige og langtidsholdbare blomsterkugler, der egner sig perfekt til store krukker.
Almindelig hortensia kan også dyrkes i havens bede, hvor planten udvikler sig til en smuk busk. Det samme gælder en række af dens mindre kendte slægtninge, der har både smukke blomster, spændende farver og flotte strukturer at byde på.
Hortensia skal have masser af vand
De mange spændende hortensia-arter er ikke svære at dyrke i haven, når blot du holder dig for øje, at de udvikler sig bedst, når de har adgang til alt det vand, de kan drikke. Tørsten afspejles i det latinske slægtsnavn, Hydrangea, der er afledt af græsk og betyder noget i retning af vandkar. Det gælder med andre ord om at finde et sted, hvor jorden ikke er alt for tør, og om at være flittig med vandkanden – især i den første tid efter plantning.
Sådan planter du hortensia
Sensommer og efterår er et godt tidspunkt til plantning, hvis du vil forny haven med hortensia. Jorden er fugtig, men dejlig lun, og skudvæksten er indstillet for i år. Det giver optimale betingelser for rodvækst, så planten får et godt fodfæste på sit nye voksested. Sæt planten i en spand vand og grav et stort hul. Slå planten ud af potten og placér den i hullet, så overfladen flugter jordoverfladen. Fyld hullet to tredjedele op med jord og hæld så en kande vand i hullet, før du fylder resten af jorden i.
Planten ældes med ynde
Hortensia bliver ved med at være smukke: Først ændrer de farve, og siden tørrer blomsterne ind og bliver brune og papiragtige. De bliver siddende langt hen på vinteren og er fine til dekorationer.
Smukke slægtninge til hortensia
Klatrehortensia
(Hydrangea anomala ssp. Petiolaris) Klatrehortensia adskiller sig fra sine slægtninge ved at være en klatreplante, der vha. luftrødder klatrer mere end fem meter til vejrs. I juni-juli får den store elegante skærme af cremefarvede blomster.
Træagtig hortensia
(Hydrangea arborescens) er en smuk, forgrenet busk på et par meter med store, kuppelformede blomsterstande i juli-august. Blomsterne er først limegrønne og bliver efterhånden cremefarvede.
Havehortensia
(Hydrangea paniculata) er en kraftig, velforgrenet busk på op til tre meter. Den blomstrer fra juli til september med lange, kegleformede blomsterstande, der ændrer farve fra creme til rosa efterhånden.
Egebladet hortensia
(Hydranges quercifolia) er en kraftig busk på et par meter med blade, der ligner egeblade. De cremefarvede blomsterstande er kegleformede og helt op til 25 cm lange.
Hydrangea aspera
Hydrangea aspera har ikke noget dansk navn. Det er en velformet busk på et par meter med store, hvælvede blomsterskærme i blå, violette og cremefarvede nuancer i smukt kombination.
8 huskeregler til dyrkning af Hortensia
- Hortensia skal have meget vand og tåler ikke at blive udtørret.
- Hortensia blomstrer cirka fra juni til august.
- Hortensias visne blomster ser smukke ud på planterne til langt ud på vinteren.
- Hortensia kan plantes både om foråret og efteråret. Det er lettest om efteråret. Forårsplantning kræver meget vanding.
- Hortensia skal stå lyst, men helst i halvskygge og mindst muligt i direkte sol.
- Hortensia gror bedst i næringsrig og kalkfri jord suppleret med spagnum.
- Farven på hortensias blomster kan manipuleres med gødningens art. Som tommelfingerregel kan man sige, at basisk gødning giver lyserøde blomster, syreholdig gødning giver blå blomster.
- Hortensia skal både have gødning om foråret og om efteråret. I vækst- og blomstringsperioden bør hortensia tilføres flydende gødning.
Her er 3 smukke planter til efterårshaven
Pynt haven med buske og krukker i vidunderlige farver. Se de friske nyheder fra planteriget her.
Sådan passer du din grønne elefantøre med succes
Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance...
Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli
Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...
Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter
Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig skal passe dem? Nu er hjælpen på vej.
Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak
Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...
Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...
Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...
Sådan får du succes med roser sat om vinteren
Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.
3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår
Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.
Skab hyggelige udeområder med plantekasser
Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverig...
Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have
Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.
Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise
Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...
Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...
Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over...
Få succes med figentræer i danske haver
Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For figentræet har en tropisk hemmelighed, og den er du nødt til at kende, inden du anskaffer dit figentræ.
Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg
Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.
5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter
Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...