Forårets buske på skønhedskur

Tidligt blomstrende buske har godt af regelmæssig beskæring. Find saksen frem, så snart blomsterne er visnet.


Hold de ældre buske flotte

I takt med at havens buske bliver ældre, kommer de i reparationsalderen. Nogle stritter for vildt med grenene, andre er bare for neden, og andre igen blomstrer ikke længere helt så ihærdigt, som du kunne ønske dig. Med lidt hjælp fra haveejeren kan buskene bevare deres ungdom og skønhed i mange år. Det kræver blot, at du en gang om året finder beskærersaksen frem og giver buskene en skønhedskur. Med nogle enkle tommelfingerregler i baghovedet er beskæring ikke så svært, som det lyder.

Hjælp de unge buske

Det er ikke nødvendigt at gribe til foryngelsesbeskæring de første år efter nyplantning. Men du kan hjælpe busken på vej, hvis den ikke udvikler sig harmonisk. Fjern skud, der vokser på tværs, og skud, der er for tæt på jorden.

Flere blomster

En lang række af de dejlige forårsbebudere kan beskæres efter nøjagtig de samme principper. Det gælder fx buske som forsytia, Forsythia x intermedia, blodribs, Ribes sanguineum, syren, Syringa vulgaris, og ranukelbusk, Kerria japonica. De forårsblomstrende buske blomstrer tidligt og bruger sommeren til at danne nye blomsterknopper, der overvintrer og springer ud til næste forår.

Vent til blomsterne er visnet

Hvis du beskærer buskene før blomstring, kan du ikke undgå at klippe nye blomsterknopper af. Venter du, til blomsterne er visnet, fremmer du knopdannelsen på de unge grene, der skal bære næste års blomster. Resultatet er en rigere blomstring.

Korrekt beskæring

Beskæring handler om at hjælpe busken til en smuk og harmonisk form ved at følge buskens naturlige vækstform, der næsten altid er den smukkeste. Af den grund er det ikke smart at klippe busken, som du klipper hæk. Det ser måske godt ud til fyraften, men det går hurtigt galt. Busken skyder voldsomt fra de mange snitflader og vil hurtigt udvikle sig til et veritabelt vildnis, der er svært at rette op på.

Sådan gør du

Enhver beskæring begynder med at fjerne døde og sygdomsramte grene. Dernæst fjerner du de ældste grene og sikrer på den måde, at buskens blomstrende grene altid er unge og friske. Med grundprincippet “så få snit som muligt, så tæt ved jorden som muligt” kommer du langt. Når du fjerner et par af de ældste grene, skaber du samtidig lys og luft i toppen af busken. Måske er det nok til at give busken nyt liv. Hvis busken stadig ser tæt og rodet ud, når de gamle grene er fjernet, er det nødvendigt at gå lidt grundigere til værks. Begynd med at beskære de grene, der vokser på tværs i busken. De er med til at modarbejde en harmonisk vækst i busken.

Er busken stadig for tæt, kan du fjerne nogle af de skud, der netop har blomstret, ved at skære dem tilbage til et udadvendt sideskud længere nede i busken.

Tegning: Christian Ravn

Fem gode råd

– Beskærersaksen skal være skarp, og ethvert snit skal være så rent som muligt.
– Træd nogle skridt tilbage flere gange undervejs i arbejdet for at sikre dig, at busken bevarer den harmoniske og regelmæssige opbygning.
– Klip aldrig midt på en gren.
– Klip helt tilbage til skuddets basis. Hvis du efterlader en lille grenstump eller -stab, har busken svært ved at lukke såret, og du har givet plantesygdomme en motorvej ind.
– Du bestemmer selv det nye skuds vækstretning. Klip lige over en knop, der peger den vej, det nye skud skal vokse.

Mest læste artikler