Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til. 


Sammenhæng mellem blomsters farve og duft

Det er åbenbart ikke tilfældigt, hvilken farve blomster har.

Har blomster levet i lang nok tid i sameksistens med insekterne i deres omgivelser og med de andre dyr, der bestøver dem, så kan dette spille en rolle for sammenhængen mellem blomsternes farve og deres duft. Det viser et stort nyt studie fra øen Lesbos i Grækenland.

Hvide blomster lugter sødt

Det har hidtil været kendt viden, at blomster kan bruge farver strategisk. I en artikel på videnskab.dk nævner Thure Pavlo Hauser, adjunkt ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, et par eksempler på sammenhæng mellem insekster og henholdsvis røde og hvide blomster.

– “Mange blomster, som er hvide, har en meget sød duft, som tiltrækker natsværmere. Samtidig vil den hvide farve være lettere at se om natten. Ligeledes har man røde og brune blomster, som lugter meget dårligt – altså ligner og lugter som råddent kød eller afføring, og som derfor tiltrækker bestemte insekter til at bestøve sig”, siger Thure Pavlo Hauser:

Planters farve på Lesbos 

Studiet af dyre- og planteverdenen på Lesbos er meget omfattende. Både kemikere og feltbiologer har i et tæt samarbejde set på et meget stort materiale fra naturen på Lesbos. Forskerne i forsøget på Lesbos afdækkede, at selv planer, der ikke var genetisk tæt beslægtede, alligevel i mange tilfælde har udviklet den samme kombination af duft og farve. 

“Den sammenhæng, de har fundet, er utrolig spændende, for det betyder, at de to ting – duft og farve – udvikler sig sammen. Også selvom der ikke er den samme genetiske basis for det,” udtaler Thure Pavlo Hauser

Sammenhængen mellem planters duft og farve i DK

Der er ikke blevet foretaget samme intensive studier af dette forskningsfelt i Danmark. Jens M. Olesen, professor på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet tvivler dog på, at man vil se en lignende sammenhæng mellem blomsters duft og farve i Danmark. 

»Vi ville sikkert ikke se den samme korrelation i Danmark, for dyrene og planterne har ikke en så lang sameksistens som i Middelhavsområdet,« siger Jens M. Olesen.

Danmark er som biotop et forholdsvis nyt fænomen. Så mange år siden er det ikke, at istiden ophørte, og dermed gav startskuddet til dannelsen af en helt ny og selvstændig flora og faunag. Det modsatte er tilfældet i Lesbos, som har langt flere år på bagen som stabil biotop, end Danmark har.

– “Lesbos og østmiddelhavsområdet er et hotspot for biarter. Jo flere arter og jo mere snævre nicher, jo mere korrekt skal hver enkelt art tilpasse sig, ” forklarer Jens M. Olesen. 

Læs mere om sammenhængen mellem planters farver og deres duft på Lesbos på videnskab.dk

Mest læste artikler