Få nye pelargonier næste år
Den ranglede pelargonie, der har blomstret hele sommeren, kan blive til en hel flok nye friske planter næste år. Pelargonien er en flerårig plante. Den kan bare ikke tåle frost, og derfor kan den ikke overleve en dansk vinter. Til gengæld er pelargoniestiklinger nemme at få rod på.
Skud uden blomster
Den bedste stikling klipper du af et friskt skud uden blomster. Men fortvivl ikke, hvis alle skud har blomster. De kan godt bruges alligevel, men du skal fjerne alle knopper og blomster.
De vigtige rødder
Når stiklingen er stukket, skal den på arbejde. Den skal danne rødder, og det gør den bedst, hvis den placeres lyst og lunt, men ikke i direkte sol. Under gode betingelser går der ikke længe, før der er rødder på stiklingen, der dermed er forvandlet til en selvstændig plante. Det viser sig ved, at skuddet i toppen begynder at vokse.
Lyst men køligt
Den nye plante kommer bedst gennem vinteren, hvis den placeres lyst og køligt. Omkring 10 grader er fint, men har du det ikke så koldt i huset, går det også endda. Vælg husets køligste rum, og hold øje med, at jorden ikke tørrer ud i vinterens løb. Jorden skal være let fugtig, men aldrig pjaskvåd.
Toppen begynder at vokse
Du kan tydeligt se på dine stiklinger, hvornår det er forår. Så begynder topskuddet at strække sig. Det er en god ide at knibe toppen af, for det får planten til at forgrene sig fra bunden. Resultatet er en tæt og fyldig plante med masser af skud at blomstre på.
Er pladsen for trang, må du potte planten om i en større potte med pottemuld. Du må ikke plante den ud i krukken, før risikoen for frost er overstået.
Sådan gør du
Klip en cirka 10 cm lang stikling lige under et bladpar.
Fjern de nederste blade og eventuelt også de næstnederste. Jo færre blade, jo mindre vand bruger stiklingen. Fyld spiremuld i urtepotter, og lav et hul til stiklingen med en blyant frem for at presse stiklingen ned i jorden. Stik stiklingen i så cirka halvdelen er under jordoverfladen, og pres jorden til omkring den.
Vand potten, og træk en plastikpose over, så fordampningen omkring den rodløse stikling begrænses.
Sådan får du succes med roser sat om vinteren
Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.
3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår
Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.
Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige
Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog...
Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have
Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.
Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise
Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...
Få succes med figentræer i danske haver
Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...
Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg
Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.
5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter
Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...
Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor
Friske krydderurter er fantastiske at have stående i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...
Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter
Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.
Sådan holder du fast i løgplanternes magi
Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?
Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til
Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...
Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven
Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter. Løgplanterne trives stort set i al slags jord. De klarer sig endda i græsplænen og i både sol og halvskygge. Mange af dem sår sig selv, andre sætter sideløg.
Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr
Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...
Pas på denne smukke men giftige plante!
Naturstyrelsen advarer mod denne smukke plante, der kan medføre forbrændinger og eksemlignende udslæt.