Foto: Produktfotos

Sådan får du MEGET mere ud af din havevanding

Du vil gerne have en flot, grøn have, men du vil jo også gerne passe på planeten. Læs her, hvordan du opnår begge dele ved at vande din have mere intelligent.

Ja vandkanden er både praktisk og hyggelig. Og mon ikke de fleste haveejere nyder at vandre lidt rundt i haven om aftenen, nusse om planterne og måske give de mest slatne eksemplarer en hurtig tår vand?

Men effektiv og besparende vanding kræver altså lidt mere isenkram – ikke mindst i ferierne.

Tanken om slanger, dryppinde og computerstyret vanding er måske overvældende, men det er faktisk ikke så svært at gøre livet lidt lettere for både dig selv og din vandregning.

Staudebedet

Vand bedet højst en til to gange om ugen, og koncentrér dig om nyplantede stauder. Ifølge anlægsgartner Arne Biering skal vandmængden svare til en regnbyge på 20 millimeter, så giv bedet 20 liter vand pr. kvadratmeter.

For at sikre dig, at vandet ender ved rødderne, kan det svare sig at bruge lidt tid i foråret på at installere et drypvandingssystem, der kobles til haveslangen eller den udendørs vandhane. Hvis det skal være endnu lettere, kan syste­met kombineres med et simpelt vandings-ur, der tænder og slukker for vandet på et bestemt tidspunkt på dagen. Så glemmer du ikke at vande.

Med et nedgravetslangesystemsom Gardena Pipeline når vandet rødderne endnu mere effektivt, og der er slet ingen fordampning og dermed vandspild. Overvej, om du vil installere sådan et, når du anlægger et nyt bed. Det er hverken voldsomt dyrt eller besværligt.

En vandingscomputer,som sluttes til vandhanen, er en stor hjælp til at spare på vandet. Du kan både indstille og overvåge dit vandforbrug, hvilket automatisk får dig til at være mere opmærksom på forbruget. Sådan kan du sikre dig, at du kun bruger den nødvendige mængde vand for at holde planterne glade og grønne.

Næste skridt er en jordfugtighedssensor. Den kan afbryde eller forhindre automatisk vanding, når jorden er fugtig nok, eller hvis det begynder at regne.

Drivhuset

Tomater og agurker er tørstige planter, og hvis du vil have hjemmedyrket grønt på bordet, skal der vand til. Kapilærkasser, der lader planterne selv trække det vand, de har brug for, er fremragende til at holde vandforbruget så lavt som muligt. Men de store, hvide flamingokasser er ikke kønne. Heldigvis findes der skjulerei alverdens materialer som dem i sort metal fra Juliana samt Land Højbedes skjulere i galvaniseret jern. De fås også i træ, pileflet og plast i de fleste byggemarkeder.

Hvis du i stedet har bede med bar jord i drivhuset, kan en simpel siveslangesørge for vandingen. Den tilsluttes vandhanen eller haveslangen og lader vandet sive ned til rødderne i netop den hastighed, som planterne kan optage det i.

Et automatisk vandingssystemsom Julianas Vanlet doserer selv både vand og gødning helt perfekt. Det består af en beholder, hvor vand og flydende gødning blandes og derpå fordeles til planterne med slanger og dryppinde, hvis vandmængde kan indstilles. Systemet kan levere mellem 10 og 150 liter vand i døgnet.

Krukkerne

Jo mindre jord en plante har at gøre godt med, jo hurtigere tørrer den ud. Derfor er dine krukkeplanter særligt udsatte, hvis sommeren er varm, og krukkehaven kan blive en alvorlig vandsluger, hvis du ikke passer på. Når du tilplanter dine krukker, kan du nedsætte spildet ved at blande vandbevarende gelereller granulater i krukkejorden. De suger vandet til sig og holder på det, indtil planten skal bruge det. Prøv for eksempel Hozelocks fugtgel eller vækst-ler fra Champost.

Derudover er et vandingssystemtil krukker en god løsning for at sikre, at du bruger den rette mængde vand. Gardenas ferievandingssæt kan klare vanding af op til 36 krukker ved hjælp af en pumpe og slanger, der henter vandet i en stor beholder. Systemet vander i et minut om dagen, så længe beholderen er fyldt op. Det burde endda være en overskuelig opgave for en nabo at fylde vand på systemet indimellem, hvis du rejser på sommerferie.

Græsplænen

Lad helt være med at vande græsplænen! Græs kan holde til det meste, og selv hvis plænen bliver brun og kedelig, kommer græsset med al sandsynlighed stærkt igen, så snart der kommer mere regn. Vanding af græsset er med andre ord spild af sparsomme ressourcer. Hvis du gerne vil hjælpe din græsplæne i sommervarmen, må du lægge perfektionismen på hylden.

Gardena anbefaler, at du starter med at øge klippehøjdenpå din plæneklipper med et par centimeter. Langhåret græs holder nemlig bedre på fugten. Hvis du samtidig lader græsafklippet ligge i stedet for at rive det sammen, beskytter du dit græs mod solens skrappe stråler.

Måske vinder plænen ingen skønhedskonkurrencer, men til gengæld er din vandsamvittighed ren!

5 effektive vandingsråd

1. Vand på det rigtige tidspunkt

Vand aldrig, når solen står højt på himlen. Tidlig morgen eller sen aften er det bedste tidspunkt, for da er fordampningen og dermed vandspildet mindst. 

2. Vand planterne grundigt

Husk, at planterne har brug for grundvanding indimellem, ikke kun daglig slat-vanding. Vandet skal helt ned til rødderne, før det gør gavn.

3. Brug regnvand

Investér i en regnvandstønde, og få gratis, kalkfrit vand direkte fra leverandøren (du ved, deroppefra…). Regnvandstønder og -opsamlere findes i mange modeller - funktionen er den samme.

4. Placer planten rigtigt

Rette plante på rette sted er stadig en god tommelfingerregel, der kan forhindre rigtig meget vandspil, når du prøver at holde liv i en plante, der ikke kan lide sin vokseplads.

5. Afdæk jorden

Jorddække i form af for eksempel kakaoflis, blade eller græsafklip holder på vandet i jorden ved at nedsætte fordampningen.

15. maj 2019
Mere om Planter

Her er 3 smukke planter til efterårshaven

Pynt haven med buske og krukker i vidunderlige farver. Se de friske nyheder fra planteriget her.

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance...

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig skal passe dem? Nu er hjælpen på vej. 

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverig...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over...

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For figentræet har en tropisk hemmelighed, og den er du nødt til at kende, inden du anskaffer dit figentræ.

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...