Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Planter

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

Prydløg afrunder forårssæsonen ved at blomstre som nogle af de sidste løgblomster.
Prydløg afrunder forårssæsonen ved at blomstre som nogle af de sidste løgblomster. Foto: Signe Goldmann

Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vi har knap nok vænnet os til, at det er efterår, så foråret kan måske godt føles lidt langt væk – og i hvert fald ikke direkte presserende. Men hvis du til den tid vil forkæle dig selv med et livsbekræftende flor af yndige krokus, nejende vibeæg og skønne tulipaner, er det nu, du skal i gang med at planlægge og indkøbe de blomsterløg, der skal pryde forårshaven.

Hortensia i krukker og bede fornyer sensommerhaven.

Jeg har samlet mine mangeårige – og til tider dyrekøbte – erfaringer i en række gode råd, der sikrer, at du får det optimale ud af dine penge og din indsats, inden du begynder at hive løg ned fra hylderne i havecenteret eller fylde de virtuelle indkøbskurve.

1. Husk at få det gjort

Det allervigtigste råd er at huske at få det gjort – og gerne i god tid, mens der er et stort udvalg at vælge imellem i butikkerne. Efter en lang, gold vinter er vi sultne efter sol og varme og farver i havens bede, og det er meget få investeringer, der kan sprede så meget glæde som de poser blomsterløg, man får lagt i løbet af efterårsmånederne.

Få 90 løg i en særligt udvalgt løgpakke og vores online havekursus her.

2. Sørg for løbende blomstring

Det er meget let at falde for alle de farve-strålende tulipaner og fylde kurven op med dem, men foråret starter, længe før de kommer frem, og for mit vedkommende er det i virkeligheden de første små blomster, der udløser den allerstørste begejstring. Derfor gør jeg mig umage med også at huske alle de andre løg-blomster, der er med til at forlænge blomstersæsonen: de fine små vintergækker, der byder vinteren trods og starter sæsonen, tæt fulgt af de små botaniske krokus. Derefter skilla, perlehyacinter, vibeæg og påske- og pinseliljer, der blander sig med tulipanerne, inden prydløgene til sidst runder det hele af.

Sådan får du flere blomster på din orkide.

Sådan planter du forårsblomster, så de overlapper hinanden.

3. Miks tulipansorterne  

Tulipaner er ikke bare tulipaner. Der er de små botaniske tulipaner, der ikke er så prangende, men til gengæld kommer frem meget tidligere og trofast kommer igen de følgende år. Blandt de almindelige tulipaner er der også stor forskel på, hvornår de blomstrer, så jeg sørger for både at få nogle af de tidlige og sene sorter. Mange tulipaner er desværre en engangsfornøjelse, men der findes sorter, der er flinke til at komme igen. Jeg har selv haft gode erfaringer med Purissima (meget tidlig, hvid/flødefarvet) og Princess Irene (orange med lilla flammeaftegning), der også er fin sammen med de klassiske røde og gule Apeldoorn, som også flittigt kommer igen. Og så er der en af mine absolutte yndlinge, den meget mørke, auberginefarvede Queen of Night, der er en af de seneste tulipaner.

4. Vælg store og sunde løg

Når jeg står i havecenteret eller byggemarkedet, ser jeg efter, om løgene har en god størrelse og føles faste, så de har masser af kraft og saft til at lave blomster. Jeg tjekker også, at der ikke er mug på dem, og jeg vælger dem, der ikke er begyndt at spire endnu.

5. Læg løgene rigtigt

Det står for det meste på poserne, hvor dybt løget skal lægges i jorden, men en god huskeregel er, at dybden skal være ca. tre gange løgets højde. Sæt løget ned i hullet med spidsen opad. Løgene har i øvrigt ikke godt af at stå alt for vådt om vinteren. Når jeg lægger dem i en del af haven, hvor der bliver meget fugtigt, så giver jeg dem lidt grus i bunden af plantehullet eller blander lidt sand i jorden. På den måde kan vandet lettere dræne væk fra løget.

Få 90 kvalitetsløg og vores online havekursus. 

6. Tag højde for sol og skygge

Jeg lægger mine blomsterløg både i bede med fuld sol og bede med delvis skygge. Dem, der står i solen, kommer for det meste lidt tidligere frem, men de brænder også meget hurtigere af, specielt hvis foråret byder på masser af sol og varme. Dem, der står mere skyggefuldt, holder normalt noget længere.

Hvad kan jeg bruge grønne tomater til?

7. Sæt løg i både bed og plæne

Jeg lægger blomsterløg i både bedene og græsplænen, men for at give dem de bedst mulige chancer for at komme igen er det vigtigt, at de får lov til langsomt at visne ned, selv efter at de er afblomstret. På den måde kan de nå at samle flest kræfter til året efter. Derfor foretrækker jeg at sætte de tidligste af løgblomsterne, som f.eks. de små botaniske krokus, i plænen, så jeg ikke skal udskyde græsslåningen alt for længe. Det er i øvrigt også en god idé at knække hovedet af blomsterne, når de er ved at afblomstre, så de ikke bruger kræfter på at udvikle frø.

8. Tyvstart sæsonen

Hvis du lægger løg i krukker eller potter, kan du tyvstarte sæsonen ved at stille dem i drivhuset, så de kommer hurtigere i gang om foråret. Og kan du slet ikke vente, kan du også tage nogle af dem indenfor i løbet af vinteren. Både små, yndige krokus og duftende hyacinter er skønne at have stående i vindueskarmen.

6. september 2018
Mere om Planter

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Planter Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige

Planter Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Planter Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Få succes med figentræer i danske haver

Planter Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Planter Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er det en god ide at undersøge hvilke krydderurter, der egentlig kan klare sig vinteren over. Vi har samlet en liste over 10 krydderurter, der kan overvintre udenfor. 

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Planter Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er endda muligt at få en god æblebrandert på med cider lavet af overskudsæbler. 

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Planter Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får...

Dødsensfarlig plante dukket op i Danmark

Planter Den giftige pigæbleplante er til stor overraskelse dukket op i Danmark. Her kan du læse, hvad du bør gøre for at undgå, at du og din familie bliver forgiftet.

Efterårshaven: 3 smukke planter du kan sætte i jorden nu

Planter Pynt haven med blomsterbuske i smukke farver. Se de friske nyheder fra planteriget her!

Pas på denne smukke men giftige plante!

Planter Naturstyrelsen advarer mod denne smukke plante, der kan medføre forbrændinger og eksemlignende udslæt.