Dyrk kaffe, hvidløg og bananer i din vindueskarm

Giv krydderurterne selskab i vindueskarmen og forny udvalget af spiselige planter. Krydderier og smagsvarianter, der tidligere var helt ukendte for danske ganer, er nu blevet hverdagskost. Prøv blandt andet dværgbananer, kaffe, wasabi og hvidløg.

Wasabi i vinduet
Wasabi er nærmest uundværlig i det japanske sushi-køkken. Den stærke pasta, der kan minde om peberrod i smagen, fremstilles af plantens underjordiske jordstængler, men bladene kan faktisk også spises fx i salater eller i wokretter. Wasabi tåler temperaturer ned til frysepunktet, men ikke under og skal holdes velforsynet med vand.

Foto: Lotte BjarkeKaffeplanten vokser godt
Det er også muligt at dyrke kaffe i vindueskarmen.
Kaffeplanten er en smuk, grøn plante med skinnende blanke blade. Den vokser godt til, hvis den vandes og gødes regelmæssigt og placeres lyst, men ikke i direkte sommersol. Med årene bliver planten en flot gulvplante, og ældre eksemplarer kan finde på at sætte bønner, der kan ristes og bruges til en kop kaffe til uventede gæster.

Foto: FloradaniaBanan i børnestørrelse
Dværgbanan er en sjov stueplante, der, hvis du er heldig, faktisk kan blomstre og danne bananer indendøre. Indtil da er den en flot, grøn plante med store blanke blade, der kræver god varme og hyppig vanding til den kraftige vækst.
Efter frugtbæring dør planten, men der dukker som regel nye rodskud op ved grunden. De kan skæres fri og plantes som nye planter.

Dyrk selv kardemomme
Kardemommeplanten er en flot, grøn plante, der tit optræder som stueplante. Når du køber kardemomme til krydderihylden, er det plantens pulveriserede frø og frøkapsler, du får. Men faktisk kan de unge blade, der har en umiskendelig smag af kardemomme, også spises, fx i supper og wokretter. Planten er i øvrigt nem at dyrke i vindueskarmen, når den placeres lyst, men beskyttet mod direkte sommersol.

Foto: FloradaniaKinesisk te med godgørende virkninger
Gynostemna pentaphyllum kaldes på dansk kinesisk te, selv om den botanisk set ikke har noget med te at gøre. Til gengæld har planten i århundreder været anvendt i traditionel kinesisk medicin, hvor den tilskrives godgørende virkninger på linje med ginseng. Bladene bruges til at lave urtete af. Den kønne, grønne klatreplante er vinterhårdfør ned til -10 grader, men visner ned om vinteren, hvis den dyrkes udendørs.

Fri for vampyrer – dyrk hvidløgs-kaplilje
hvidløgs-kaplilje har en umiskendelig duft af hvidløg, og både blade og blomster kan bruges i salat eller indgå i diverse retter. Planten, der stammer fra Sydafrika, har smalle blade og umanerligt søde, syrenfarvede blomster i skærme. Den tåler temperaturer ned til frysepunktet og er meget nem at dyrke.

Foto: FloradaniaStevia – den søde
Få sukker til kaffen ved hjælp af en plante i køkkenvinduet. Stevia har i årtusinder har været brugt som sødemiddel, og den dag i dag er planten almindeligt anvendt i Japan. Sødestoffet i bladene siges at være 300 gange så sødt som sukker, så der skal ikke så meget til at sætte smag på en kop kaffe. Plantens kønne, grønne blade kan bruges både friske og tørrede. Stevia er endnu ikke officielt godkendt som sødemiddel herhjemme.

Se også: Opskrift – svampet banankage med glasur

Mest læste artikler