Foto: istockphoto

Disse farver skal du gå efter til din have

I år er der én bestemt farvenuance, som bliver særlig populær. Læs her om farven og hvilke planter, du kan få i den.

Knald på farverne

Vi har de seneste år set mange tonede farver i haven. Det har især været afdæmpede farver som lyserød, lys lilla og lyseblå, som har være populære i haverne. I denne sæson kommer der til at ske noget lidt andet.

En ting, der begynder at ske i haverne er, at der begynder at være mere knald på farverne. Der er særligt kommet gang i den orange farve igen. Vi ser oftere den orange farve sammen med andre stærke farver som pink, rød og evt. lime. Det er lidt af en farvefest, siger Dorthe Kvist, haveekspert fra Meltdesignstudio.

Hun nævner også, at hvis man gerne vil praktisere de stærke og meget fængende farver, er en dæmpet orange et rigtig godt bud.

Der har den seneste tid været rigtig meget kobber i boligen og det er på en eller anden måde smittet lidt af i haven, hvis man kan sige det sådan. Blomsternes kobberfarve svarer til en moden abrikosfarve. 

Den sofistikerede farvesammensætning 

Hvis man skal være særlig sofistikeret i sin farvekombination, kan man vælge at kombinere nogle mørkbladet planter med de orange og røde nuancer. Alunrod (Heuchera) er et bud på en af de planter, der har de mørke bordeaux- og rødvinsfarvede blade.

Mix de røde og orange nuancer med grønne planter, der har store blade og mange forskellige nuancer af grøn. Det vigtigste er dog at man gør det, man selv bliver lykkelig af.

Mit næste haveprojekt er helt klart at få implementeret nogle flere af de orange og kobberfarvede blomster i min have. Jeg vil forsøge at kombinere dem med mørkbladet planter, for at få et flot og nuanceret udseende i mine bede, siger Dorthe Kvist. 

Bland græsser med stauder

En ny staude, der er på vej ind i billedet, som har en helt unik orange kobberfarve, er Nellikerod. Den har været en del af Chelsea Flower Show i London, som er Englands største blomsterudstilling. Nellikerod kan man få i en helt skrap orange eller en blødere abrikosfarvet orange, siger Dorthe Kvist.

Nellikerod (Geum hybridum) findes i både røde, gule og orange nuancer. Nellikerod er en rigtig god for­grundsplante i staude- og stenbedet, da den ikke bliver så høj.

Græsserne er meget mere på vej ind i bedet, end vi har set det før. Man kan få mange forskellige sorter af græs, der fås i forskellige højder med forskellige akse på. Man kan også få mange forskellige farvevarianter. Det giver et fuldstændig vidunderligt udtryk at blande græsser mellem stauder, siger Dorthe Kvist.

Græsserne er derfor oplagte både til krukker og staudebedet. Læs mere om de forskellige græssorter her.  

Vi giver dig i samarbejde med Dorthe Kvist et bud på en smuk plantesammensætning i dit staudebed. Dette indebærer blandt andet rødbladet hyld – du kan læse mere om den unikke blomstersammensætning her.  

28. marts 2017
Mere om Planter

Her er 3 smukke planter til efterårshaven

Pynt haven med buske og krukker i vidunderlige farver. Se de friske nyheder fra planteriget her.

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance...

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig skal passe dem? Nu er hjælpen på vej. 

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.