Foto: istockphoto

Disse farver skal du gå efter til din have

I år er der én bestemt farvenuance, som bliver særlig populær. Læs her om farven og hvilke planter, du kan få i den.

Af: Amanda Vejle, 28. marts 2017

Knald på farverne

Vi har de seneste år set mange tonede farver i haven. Det har især været afdæmpede farver som lyserød, lys lilla og lyseblå, som har være populære i haverne. I denne sæson kommer der til at ske noget lidt andet.

En ting, der begynder at ske i haverne er, at der begynder at være mere knald på farverne. Der er særligt kommet gang i den orange farve igen. Vi ser oftere den orange farve sammen med andre stærke farver som pink, rød og evt. lime. Det er lidt af en farvefest, siger Dorthe Kvist, haveekspert fra Meltdesignstudio.

Hun nævner også, at hvis man gerne vil praktisere de stærke og meget fængende farver, er en dæmpet orange et rigtig godt bud.

Der har den seneste tid været rigtig meget kobber i boligen og det er på en eller anden måde smittet lidt af i haven, hvis man kan sige det sådan. Blomsternes kobberfarve svarer til en moden abrikosfarve. 

Den sofistikerede farvesammensætning 

Hvis man skal være særlig sofistikeret i sin farvekombination, kan man vælge at kombinere nogle mørkbladet planter med de orange og røde nuancer. Alunrod (Heuchera) er et bud på en af de planter, der har de mørke bordeaux- og rødvinsfarvede blade.

Mix de røde og orange nuancer med grønne planter, der har store blade og mange forskellige nuancer af grøn. Det vigtigste er dog at man gør det, man selv bliver lykkelig af.

Mit næste haveprojekt er helt klart at få implementeret nogle flere af de orange og kobberfarvede blomster i min have. Jeg vil forsøge at kombinere dem med mørkbladet planter, for at få et flot og nuanceret udseende i mine bede, siger Dorthe Kvist. 

Bland græsser med stauder

En ny staude, der er på vej ind i billedet, som har en helt unik orange kobberfarve, er Nellikerod. Den har været en del af Chelsea Flower Show i London, som er Englands største blomsterudstilling. Nellikerod kan man få i en helt skrap orange eller en blødere abrikosfarvet orange, siger Dorthe Kvist.

Nellikerod (Geum hybridum) findes i både røde, gule og orange nuancer. Nellikerod er en rigtig god for­grundsplante i staude- og stenbedet, da den ikke bliver så høj.

Græsserne er meget mere på vej ind i bedet, end vi har set det før. Man kan få mange forskellige sorter af græs, der fås i forskellige højder med forskellige akse på. Man kan også få mange forskellige farvevarianter. Det giver et fuldstændig vidunderligt udtryk at blande græsser mellem stauder, siger Dorthe Kvist.

Græsserne er derfor oplagte både til krukker og staudebedet. Læs mere om de forskellige græssorter her.  

Vi giver dig i samarbejde med Dorthe Kvist et bud på en smuk plantesammensætning i dit staudebed. Dette indebærer blandt andet rødbladet hyld – du kan læse mere om den unikke blomstersammensætning her.  

28. marts 2017 Amanda Vejle
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.