Disse farver skal du gå efter til din have

Planter

I år er der én bestemt farvenuance, som bliver særlig populær. Læs her om farven og hvilke planter, du kan få i den.

Foto: istockphoto

Knald på farverne

Vi har de seneste år set mange tonede farver i haven. Det har især været afdæmpede farver som lyserød, lys lilla og lyseblå, som har være populære i haverne. I denne sæson kommer der til at ske noget lidt andet.

En ting, der begynder at ske i haverne er, at der begynder at være mere knald på farverne. Der er særligt kommet gang i den orange farve igen. Vi ser oftere den orange farve sammen med andre stærke farver som pink, rød og evt. lime. Det er lidt af en farvefest, siger Dorthe Kvist, haveekspert fra Meltdesignstudio.

Hun nævner også, at hvis man gerne vil praktisere de stærke og meget fængende farver, er en dæmpet orange et rigtig godt bud.

Der har den seneste tid været rigtig meget kobber i boligen og det er på en eller anden måde smittet lidt af i haven, hvis man kan sige det sådan. Blomsternes kobberfarve svarer til en moden abrikosfarve. 

Den sofistikerede farvesammensætning 

Hvis man skal være særlig sofistikeret i sin farvekombination, kan man vælge at kombinere nogle mørkbladet planter med de orange og røde nuancer. Alunrod (Heuchera) er et bud på en af de planter, der har de mørke bordeaux- og rødvinsfarvede blade.

Mix de røde og orange nuancer med grønne planter, der har store blade og mange forskellige nuancer af grøn. Det vigtigste er dog at man gør det, man selv bliver lykkelig af.

Mit næste haveprojekt er helt klart at få implementeret nogle flere af de orange og kobberfarvede blomster i min have. Jeg vil forsøge at kombinere dem med mørkbladet planter, for at få et flot og nuanceret udseende i mine bede, siger Dorthe Kvist. 

Bland græsser med stauder

En ny staude, der er på vej ind i billedet, som har en helt unik orange kobberfarve, er Nellikerod. Den har været en del af Chelsea Flower Show i London, som er Englands største blomsterudstilling. Nellikerod kan man få i en helt skrap orange eller en blødere abrikosfarvet orange, siger Dorthe Kvist.

Nellikerod (Geum hybridum) findes i både røde, gule og orange nuancer. Nellikerod er en rigtig god for­grundsplante i staude- og stenbedet, da den ikke bliver så høj.

Græsserne er meget mere på vej ind i bedet, end vi har set det før. Man kan få mange forskellige sorter af græs, der fås i forskellige højder med forskellige akse på. Man kan også få mange forskellige farvevarianter. Det giver et fuldstændig vidunderligt udtryk at blande græsser mellem stauder, siger Dorthe Kvist.

Græsserne er derfor oplagte både til krukker og staudebedet. Læs mere om de forskellige græssorter her.  

Vi giver dig i samarbejde med Dorthe Kvist et bud på en smuk plantesammensætning i dit staudebed. Dette indebærer blandt andet rødbladet hyld – du kan læse mere om den unikke blomstersammensætning her.  

28. marts 2017
Mere om Planter

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Planter Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige

Planter Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Planter Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Få succes med figentræer i danske haver

Planter Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Planter Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Planter Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Planter Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Planter Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får du 6 råd til at få en stærk og robust have.

Dødsensfarlig plante dukket op i Danmark

Planter Den giftige pigæbleplante er til stor overraskelse dukket op i Danmark. Her kan du læse, hvad du bør gøre for at undgå, at du og din familie...

Efterårshaven: 3 smukke planter du kan sætte i jorden nu

Planter Pynt haven med blomsterbuske i smukke farver. Se de friske nyheder fra planteriget her!