Foto: Getty Images

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert igennem

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du skåner din have bedst og hvilke fare du skal være opmærksom på. 

Jorden skriger på regn og det er tydeligt at se på de førhen grønne arealer, at der ikke er kommet det regn, der er behov for. Men det ser desværre ikke ud til, at der kommer særlig meget regn mod Danmark i april. 

I 2018 var tørkeperioden så slem, at der var afbrændingsforbud i Danmark - så slemt ser det heldigvis ikke ud endnu, men det kan der komme, hvis tørkeperioden varer ved, og du ikke er opmærksom på de farer der kan opstå ved at brænde af i denne knastørre periode. 

I følge tørke indexet fra DMI er tørken i øjeblikket værst på Sjælland og Fyn.

 Tørkeindex

Hvad skal du være opmærksom på?

Alt tørrer naturligvis ud, under en tørkeperiode. Derfor skal du være opmærksom på om din græsplæne, dine planter og træer trænger til vand.

Derudover skal du allerede nu begynde at tænke dig mere end almindeligt godt om før du tænder et bål eller går en runde med ukrudtsbrænderen.

Du kan læse vores bedste råd til at bruge ukrudtsbrænderen sikkert og vær opmærksom på, at det kan koste bøder, hvis du gør det forkert.

Udover at din have påvirkes, så er der også konsekvenser for dyrelivet i din have i en tørkeperiode. Dyr som eksempelvis sommerfugle og bier har brug for nektar for at overleve, og det kan de kun få, hvis blomsterne trives, og der er rigeligt med vand til dem.

Derfor er det en rigtig god ide at forsøge at holde din have fugtigt, ved at vande.

Hvis du har husdyr skal du derfor sørge for at de får rigeligt med vand. 

Hvordan skåner du din have bedst muligt?

Du får her 4 gode råd til hvordan din have kommer bedst igennem en tørkeperiode. 

  1. Vand havens planter - de nye planter er dem der er mest udsat, så det er vigtigt at du holder disse fugtige. de har nemlig ikke rødder så langt ned i jorden og derfor kan disse komme til at lide mere, i forhold til ældre planter.
  2. Ved at vande i have hjælper du samtidig dyrene i din have. 
  3. Vand enten morgen eller aften. Hvis du vander midt på dagen risikerer du at solens stråler når at tørre vandet ud, inden det er kommet ned til planternes rødder.
  4. Hvis du ikke vander din græsplæne, vil den i tørkeperioder sandsynligvis se grå og trist ud, så derfor kan du med fordel vande den også. Dog er græs generelt meget hårdfør, og kan derfor sagtens klare sig gennem varmen uden vand.

Hvordan bliver vejret i resten af april?

April har indtil videre været en overraskende tør og solrig måned, og prognoserne peger på, at den bliver ved med det. Indtil videre er der kun faldet 5,2 millimeter regn.

Til sammenligning falder der i april måned i gennemsnit 41 millimeter regn. Selvom det ikke slår rekorden fra 1893 og 1974 hvor der i samme måned kun faldt 3 millimeter, må det siges at april måned i år ser ud til at blive en ualmindelig tør måned.

21. april 2020
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Her er årets største plantehits

Hvilke planter er de smukkeste, stærkeste, vildeste, nyttigste og mest naturlige lige nu? Og hvilke haveklassikere er kommet i netop den...

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor er det vigtigt at kende forskellen og hvordan man som allergiker, skal forholde sig til smittefaren. 

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal...

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjylland og Danmark. 

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance...

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig skal passe dem? Nu er hjælpen på vej. 

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.