De 5 bedste flerårige urter til haven

Planter

Det kan være hårdt arbejde at få havens urter til at vende tilbage år efter år, men der findes særligt fem slags, der er lidt nemmere at have med at gøre end andre. 

Foto: iStockphoto

Urter, der kan vokse i mange år

Der findes mange skønne urter, der kun behøver at blive plantet én gang og efterfølgende kan vokse i mange år. De flerårige urter kan blandt andet være med til at tage det tunge løft, når det bliver forår, og der skal plantes om og gøres ved for at haven kan tage sig smukt ud hele sommeren og efteråret.

Vi har fundet fem planter, der tager sig særligt godt ud år efter år, og som gør det nemt for dig at opdele og udvide urterne nemt og hurtigt. 

1. Purpursolhat

Den smukke og vældig populære solhat er blandt andet kendt for at være nyttig i forbindelse med healing – og så er den naturligvis også rigtig smuk. Purpurssolhatten, der også er kendt under navnet echinaca, kan vokse i de fleste slags haver og trives strålende i mange forskellige miljøer.

For at få blomsten til at sprede sig ud over haven, skal du vente til kronen bliver helt tør. Derefter skal du fjerne blomsterhovedet og dele alle de sorte frø. Spred derefter frøene udover de steder af haven, hvor du håber, at den vil blomstre op. Vi anbefaler, at du bruger et par handsker.

2. Salvie

Salvie er en skøn urt til haven, og så findes den i en lang række forskellige farver. Du kan blandt andet bruge urten som en bunddække i haven – særligt blandt de højere planter. Salvie vil vokse i mange år, og vil trofast vende tilbage efter selv de hårdeste vintre.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hvis du lader salvie vokser for højt, så vil bladende ikke vokse på den nederste del af planten. For at undgå dette skal du sørge for at klippe den godt til med jævne mellemrum. Det er desuden også uundgåeligt, at salvien på et tidspunkt vil blive hårdt, og da skal du sørge for at erstatte den med en ny plante af samme art fra din egen have. 

3. Lavendel

Lavendel bruges til alt lige fra madlavning til healing. Prøv at dyrke denne absolut elegante urt sammen med dine yndlingsblomster. Det vil nemlig give haven et utroligt smukt farvespil med skygger af alt lige fra lilla og blå til hvide nuancer.

Når du skal plante lavendel, så skal du sørge for at plante dem med lidt plads til at vokse. Du vil nemlig blive overrasket over, hvor store planterne kan være blevet efter blot et par år. Hvis du tidligere har forsøgt dig med at plante lavendel men uden held, så kan det være, fordi du skal have fat i en anden art, der passer lige nøjagtigt til din have og placering – og der er rigtig mange slags at vælge i mellem.

4. Timian

Timian er en af den slags krydderurter, der uden problemer vil kunne vokse i alle slags haver. Den er desuden helt perfekt til den slags havemennesker, der ikke er voldsomt glade for at passe blomster, planter og urter hele tiden. Tricket med timian er nemlig, at desto mindre du fumler med det, desto bedre vokser det. 

Et andet plus er, at det er en plante, der dufter dejligt i haven. Du kan derfor med fordel plante den blandt sten, der normalt betrædes. Resultatet vil nemlig være, at man vil blive mødt af en skøn og let duft af timian. 

5. Mynte

Mynte er en vigtig urt i en kultiveret have. Den vil med glæde sprede sig ud over det hele, og helt sikkert også til steder, som du ikke vil have, den skal være. Prøv derfor at plante din mynte i en spand, der er begravet i jorden. Det vil nemlig sikre, at den ikke spreder sig helt så meget, som den ellers ville. 

24. april 2017
Mere om Planter

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Planter Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige

Planter Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Planter Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Få succes med figentræer i danske haver

Planter Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Planter Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Planter Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Planter Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Planter Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får du 6 råd til at få en stærk og robust have.

Dødsensfarlig plante dukket op i Danmark

Planter Den giftige pigæbleplante er til stor overraskelse dukket op i Danmark. Her kan du læse, hvad du bør gøre for at undgå, at du og din familie...

Efterårshaven: 3 smukke planter du kan sætte i jorden nu

Planter Pynt haven med blomsterbuske i smukke farver. Se de friske nyheder fra planteriget her!