Foto: iStockphoto

De 5 bedste flerårige urter til haven

Det kan være hårdt arbejde at få havens urter til at vende tilbage år efter år, men der findes særligt fem slags, der er lidt nemmere at have med at gøre end andre. 

Af: Mariah Leitisstein, 24. april 2017

Urter, der kan vokse i mange år

Der findes mange skønne urter, der kun behøver at blive plantet én gang og efterfølgende kan vokse i mange år. De flerårige urter kan blandt andet være med til at tage det tunge løft, når det bliver forår, og der skal plantes om og gøres ved for at haven kan tage sig smukt ud hele sommeren og efteråret.

Vi har fundet fem planter, der tager sig særligt godt ud år efter år, og som gør det nemt for dig at opdele og udvide urterne nemt og hurtigt. 

1. Purpursolhat

Den smukke og vældig populære solhat er blandt andet kendt for at være nyttig i forbindelse med healing – og så er den naturligvis også rigtig smuk. Purpurssolhatten, der også er kendt under navnet echinaca, kan vokse i de fleste slags haver og trives strålende i mange forskellige miljøer.

For at få blomsten til at sprede sig ud over haven, skal du vente til kronen bliver helt tør. Derefter skal du fjerne blomsterhovedet og dele alle de sorte frø. Spred derefter frøene udover de steder af haven, hvor du håber, at den vil blomstre op. Vi anbefaler, at du bruger et par handsker.

2. Salvie

Salvie er en skøn urt til haven, og så findes den i en lang række forskellige farver. Du kan blandt andet bruge urten som en bunddække i haven – særligt blandt de højere planter. Salvie vil vokse i mange år, og vil trofast vende tilbage efter selv de hårdeste vintre.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hvis du lader salvie vokser for højt, så vil bladende ikke vokse på den nederste del af planten. For at undgå dette skal du sørge for at klippe den godt til med jævne mellemrum. Det er desuden også uundgåeligt, at salvien på et tidspunkt vil blive hårdt, og da skal du sørge for at erstatte den med en ny plante af samme art fra din egen have. 

3. Lavendel

Lavendel bruges til alt lige fra madlavning til healing. Prøv at dyrke denne absolut elegante urt sammen med dine yndlingsblomster. Det vil nemlig give haven et utroligt smukt farvespil med skygger af alt lige fra lilla og blå til hvide nuancer.

Når du skal plante lavendel, så skal du sørge for at plante dem med lidt plads til at vokse. Du vil nemlig blive overrasket over, hvor store planterne kan være blevet efter blot et par år. Hvis du tidligere har forsøgt dig med at plante lavendel men uden held, så kan det være, fordi du skal have fat i en anden art, der passer lige nøjagtigt til din have og placering – og der er rigtig mange slags at vælge i mellem.

4. Timian

Timian er en af den slags krydderurter, der uden problemer vil kunne vokse i alle slags haver. Den er desuden helt perfekt til den slags havemennesker, der ikke er voldsomt glade for at passe blomster, planter og urter hele tiden. Tricket med timian er nemlig, at desto mindre du fumler med det, desto bedre vokser det. 

Et andet plus er, at det er en plante, der dufter dejligt i haven. Du kan derfor med fordel plante den blandt sten, der normalt betrædes. Resultatet vil nemlig være, at man vil blive mødt af en skøn og let duft af timian. 

5. Mynte

Mynte er en vigtig urt i en kultiveret have. Den vil med glæde sprede sig ud over det hele, og helt sikkert også til steder, som du ikke vil have, den skal være. Prøv derfor at plante din mynte i en spand, der er begravet i jorden. Det vil nemlig sikre, at den ikke spreder sig helt så meget, som den ellers ville. 

24. april 2017 Mariah Leitisstein
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.