Foto: iStockphoto

De 5 bedste flerårige urter til haven

Det kan være hårdt arbejde at få havens urter til at vende tilbage år efter år, men der findes særligt fem slags, der er lidt nemmere at have med at gøre end andre. 

Urter, der kan vokse i mange år

Der findes mange skønne urter, der kun behøver at blive plantet én gang og efterfølgende kan vokse i mange år. De flerårige urter kan blandt andet være med til at tage det tunge løft, når det bliver forår, og der skal plantes om og gøres ved for at haven kan tage sig smukt ud hele sommeren og efteråret.

Vi har fundet fem planter, der tager sig særligt godt ud år efter år, og som gør det nemt for dig at opdele og udvide urterne nemt og hurtigt. 

1. Purpursolhat

Den smukke og vældig populære solhat er blandt andet kendt for at være nyttig i forbindelse med healing – og så er den naturligvis også rigtig smuk. Purpurssolhatten, der også er kendt under navnet echinaca, kan vokse i de fleste slags haver og trives strålende i mange forskellige miljøer.

For at få blomsten til at sprede sig ud over haven, skal du vente til kronen bliver helt tør. Derefter skal du fjerne blomsterhovedet og dele alle de sorte frø. Spred derefter frøene udover de steder af haven, hvor du håber, at den vil blomstre op. Vi anbefaler, at du bruger et par handsker.

2. Salvie

Salvie er en skøn urt til haven, og så findes den i en lang række forskellige farver. Du kan blandt andet bruge urten som en bunddække i haven – særligt blandt de højere planter. Salvie vil vokse i mange år, og vil trofast vende tilbage efter selv de hårdeste vintre.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at hvis du lader salvie vokser for højt, så vil bladende ikke vokse på den nederste del af planten. For at undgå dette skal du sørge for at klippe den godt til med jævne mellemrum. Det er desuden også uundgåeligt, at salvien på et tidspunkt vil blive hårdt, og da skal du sørge for at erstatte den med en ny plante af samme art fra din egen have. 

3. Lavendel

Lavendel bruges til alt lige fra madlavning til healing. Prøv at dyrke denne absolut elegante urt sammen med dine yndlingsblomster. Det vil nemlig give haven et utroligt smukt farvespil med skygger af alt lige fra lilla og blå til hvide nuancer.

Når du skal plante lavendel, så skal du sørge for at plante dem med lidt plads til at vokse. Du vil nemlig blive overrasket over, hvor store planterne kan være blevet efter blot et par år. Hvis du tidligere har forsøgt dig med at plante lavendel men uden held, så kan det være, fordi du skal have fat i en anden art, der passer lige nøjagtigt til din have og placering – og der er rigtig mange slags at vælge i mellem.

4. Timian

Timian er en af den slags krydderurter, der uden problemer vil kunne vokse i alle slags haver. Den er desuden helt perfekt til den slags havemennesker, der ikke er voldsomt glade for at passe blomster, planter og urter hele tiden. Tricket med timian er nemlig, at desto mindre du fumler med det, desto bedre vokser det. 

Et andet plus er, at det er en plante, der dufter dejligt i haven. Du kan derfor med fordel plante den blandt sten, der normalt betrædes. Resultatet vil nemlig være, at man vil blive mødt af en skøn og let duft af timian. 

5. Mynte

Mynte er en vigtig urt i en kultiveret have. Den vil med glæde sprede sig ud over det hele, og helt sikkert også til steder, som du ikke vil have, den skal være. Prøv derfor at plante din mynte i en spand, der er begravet i jorden. Det vil nemlig sikre, at den ikke spreder sig helt så meget, som den ellers ville. 

24. april 2017
Mere om Planter

Her er 3 smukke planter til efterårshaven

Pynt haven med buske og krukker i vidunderlige farver. Se de friske nyheder fra planteriget her.

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance...

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig skal passe dem? Nu er hjælpen på vej. 

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange fordele ved at plante de smukke roser i koldt vejr, fortæller rosenekspert. Se, hvordan du får succes med roser sat om vinteren her.

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverig...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over...

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For figentræet har en tropisk hemmelighed, og den er du nødt til at kende, inden du anskaffer dit figentræ.

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...