Blot en af dahlia blomstens smukke afskygninger
Blot en af dahlia blomstens smukke afskygninger

Claus Dalby: Sådan starter du tidligt på dahlia knolde og får sommerhaven fuld af blomster

Mormorblomsten er blevet in: Den fantastiske blomst Dahlia blomstrer hele sæsonen frem til frostens komme. Claus Dalby guider dig til, hvordan du allerede i marts måned kan begynde at dyrke Dahlia knolde således du til sommer kan få haven fuld af smukke dahlia blomster. 

Af: Anne Sofie Thyssen, 16. marts 2021

Dahlia blomsten er kendt for dens smukke ydre, men også for dens mange forklædninger. Dahlia bliver også kaldt for en georgine og findes i mange afskygninger fra knaphulsblomster til kuglerunde pomponer.

Dahlia er en meget populær have- og prydplante på grund af sine prægtige blomster og varierende højde. De kan ligne alt fra en marguerite til en nøkkerose (vandlilje), og blomsterhovedet kan både være rundt som en bold og fladt med overlappende kronblade i kun ét lag. Dahlia er flerårig knoldplante, hvilket vil sige, at du under de rette omstændigheder kan have glæde af den smukke blomst flere år frem. 

Dahlia kan både formeres ved deling af knolde, ved stiklinger og ved frøformering. Dahlia kan med fordel forspires i det tidlige forår, inden knoldene udplantes i bedet eller i krukken. På den måde kan du få glæde af flere stiklinger og dermed flere flotte georginer/dahliaer i løbet af sommeren. 

I videoen herunder kan du se Claus Dalby guide dig til, hvordan du allerede nu, i marts måned, kan starte Dahlia-sæsonen.

Det skal du bruge:

 • En dahlia knold (enten en du har vinteropbevaret eller en nyindkøbt fra dit lokale havecenter)

 • En kniv til at skære eventuelle overskydende stængler fra 

 • Krukkemuld (gerne en med langtidsvirkende gødning) 

 • En potte stor nok til den kan rumme en knold

 • En plastikboks hvis du ønsker, at placere potterne i en sådan indendøre. 

 • En vandkande

Sådan gør du:

 • Hvis der er flere stængler på knolden skal den deles op, således du kun står med en stængel. Husk at skære beskadigede knolde fra, da du kan risikere at de rådner og smitter hele knolden 

 • Ønskes mange stiklinger kan du med fordel plante en knold med flere stængler, da der så vil komme flere skud 

 • Kom krukkemuld i en potte og placer knolden således den kun er dækket med 1-2 cm muld - ellers går der for lang tid før skuddene titter frem. 

 • Plantes en knold med mange stiklinger skal knolden ikke dækkes helt, da det er oppe i toppen skuddene kommer. Når skuddene er 5-10 cm lange skæres de af inde ved knolden

 • Placer dahlia knoldene inde i huset så de kan få noget varme - du kan med fordel placere potterne i en plastikboks, men det er mere af praktiske årsager 

 • Placer dem gerne i 20-22 graders varme og gerne et sted med gulvvarme, da rødderne er glade for varme der kommer nedefra - på den måde sætter de hurtigere rødder. 

 • Når de i løbet af en 10-14 dage begynder at skyde skal de have noget mere lys end hvad de kan få indendørs 

 • Ryk plastikboksen med potterne ud i dagslys i løbet af dagen, men tag dem ind i løbet af natten, da det stadig er koldt udenfor. Varmen indendørs om natten samt lyset udendørs om dagen gør at man giver dem de mest optimale forhold. 

 • Giv dem en lille smule vand, men pas på ikke at overvande, da knoldene så vil drukne. Vandet har de mest brug for, når de begynder at gro. 


Om 5-6 uger vil Claus Dalby demonstrere hvordan du vil kunne tage stiklinger fra Dahliaerne, samt knibe topskuddene således planterne bliver mere buskede. 

Claus Dalbys Facebook og Instagram findes her. 

16. marts 2021 Anne Sofie Thyssen
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.