Hvis bladene bliver gule indeholder jorden for meget kalk
Hvis bladene bliver gule indeholder jorden for meget kalk Foto: Getty Image

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske citrustræ

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Af: Malin Løchen og Karoline Faxe , 6. maj 2020

Overvejer du at købe et citrontræ? Citrontræer trives bedst i et middelhavsklima, men kan fint plantes i krukker, og sættes udendørs om sommeren. Træet dufter fantastisk når det blomstrer i marts-april, og er en lækker plante at pynte terrassen, haven eller balkonen med. At du også har mulighed for at høste og spise dine egne citroner, er bare et kæmpe plus!

Citrontræer i krukke - Udendørs

Om foråret kan du sætte træet udendørs. Placer citrontræet udendørs i starten af juni til september for at opnå den bedste blomstring og frugtgivning. Citrontræer tåler en smule frost, hvis træet får en chance for at vænne sig til det. 

- Men frost den første uge efter at du har sat træet ud, er ikke godt for det. Sæt det udenfor i skyggen den første uge og placer den derefter i fuld sol, siger Johan Orre, som er gartner i det norske plantemarked Plantasjen.

Plant planten om (det kan du gøre hvert andet år) og stil den på terrassen eller på et solrigt og vindstille sted i haven. Brug citrus/middelhavsjord. Almindelig blomsterjord indeholder for meget kalk og for lidt jern som efterlader bladene gullige. 

Citrontræ - Tips til pleje

Det er let at tage hånd om et citrontræ hvis du gør det ordentligt. Tricket til at lykkes med citrontræet er at vande det meget og sørge for at træet får meget lys.

- Giv citrontræet rigeligt med vand og rigeligt med næring, siger Johan Orre. 

Citrontræer har det bedst udendørs når det er sommer, og skal gerne stå på en solrig, vindstille og varm plads. Sørg for altid at holde jorden fugtig og pas på at rødderne ikke bliver tørre. Husk at citrontræet vokser hurtigt - beskær det derfor lidt hvert år.Citrustræ

Hvilken gødning skal citrontræet have?

Det er vigtigt at give dit citrontræ næring, så det har det godt. 

- Brug middelhavsjord eller citrusjord og glem ikke at gøde med citrusnæring. På den måde skaber du de bedste forudsætninger for at træet skal vokse, siger Johan Orre.

I frost og minusgrader skal citrontræet ind

For så er det nemlig tid for træet at vinterhvile. Når vinteren kommer skal krukken med citrontræet tages indenfor. Træet trives bedst i et køligt og lyst rum. 5-10 plusgrader er den optimale indendørstemperatur for citrontræet og for at frugterne og bladene bliver på træet.

- Den store udfordring for citrontræet er, når det skal klare sig indendørs i et tørt og mørkt miljø. Anvend derfor med fordel ekstra belysning, eksempelvis en plantelampe, hvis du ikke har mulighed for at placere citrontræet lyst - det giver et fantastisk resultat, siger Johan Orre.

Citronerne er modne når de er helt gule. De kan faktisk hænge helt modne på planten i flere måneder!

Citrontræ mister bladene

Når du tager krukken ind om vinteren er det normalt at citrontræet mister bladene, men normalt kommer der nye skud igen om foråret.

- Nu er det vigtigt at du vander træet sparsomt og ikke giver planten næring, siger Orre. 

De nyttige punkter

  • Placer krukken udendørs så snart det er sommer og lunt udenfor. 

  • Citrontræet skal vandes og gødes rigeligt

  • Se på dit køb. Husk, at mange butikker bruger plantebeskyttelsesmidler - sørg for, at træets frugt er spiselig!

  • Vær ikke bange for at høste citronerne og at bruge dem i madlavning.

6. maj 2020 Malin Løchen og Karoline Faxe
Mere om Planter

Denne have-blomst er årets store instagram-hit

De solgule rapsmarker har indtil videre været sommerens helt store hit på sociale medier. Deres popularitet kan sammenlignes med forårets kirsebærtræer i blomst. Nu er der kommet en ny blomster-trend, som kan vippe rapsmarkene af pinden. 

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.