Sådan passer og beskærer du blåregn – og får den smukkeste blomstring

Skal din blåregn blomstre længe, skal du pleje og beskære den rigtigt.

Blåregn er en både nem og pålidelig haveplante – men der er et men. Den kan finde på at drille. Planten vokser hurtigt til som forventet – men nægter at blomstre. Mange har oplevet fænomenet, som der heldigvis er en god og nem løsning på. Først og fremmest gælder det om at plante blåregn det rigtige sted – men det handler også om den rigtige beskæring.

Indhold

Sådan planter og passer du blåregn

Blåregn i pergola
Foto: Getty Images

Det er bedst at plante blåregn i foråret og efteråret, hvor jorden er fugtig og lun. Placér planten et sted med fuld sol, da sol og varme er vigtig for blomstringen. Sørg gerne for at plante ud i næringsrig og veldrænet jord. Grav et hul, som er lige så dybt som plantens rødder, og to til tre gange så bred.

Hvis du planter mere end en blåregn, så skal der være tre til fire meters afstand mellem planterne, da de har en kraftig vækst. Efter plantningen er blåregn en forholdsvis nem plante i haven. Du skal blot huske at vande i tørre perioder og gøde på det rette tidspunkt.

Du kan med fordel plante blåregn ved en espalier eller en pergola, da planten er en slyngplante, som har brug for støtte i de første år. Du skal dog være opmærksom på at bruge eksempelvis en pergola af kraftig kvalitet, da plantens aggressive vækst kan ødelægge dét, den vokser opad.

Samtidig kan det være klogt, at du ikke planter blåregn tæt på skuret, husmuren eller garagen, da plantens kraftige vækst hurtigt får slynget grene ind i revner og sprækker, hvilket kan resultere i skader på eksempelvis dit hus.

Derfor blomstrer din blåregn ikke

Når du giver dig i kast med at plante blåregn i haven, skal du huske en god portion tålmodighed. Det kan tage helt op til syv år, før planten sætter blomster første gang. Hvis din blåregn er ældre end det, og stadig ikke blomstrer, så kan det betyde, at træet ikke står optimalt.

Blåregn elsker sol og varme, så det er vigtigt, at den er plantet et sted med disse forhold. Derudover stiller blomstringen også krav til korrekt gødning og beskæring, som du kan læse mere om i de næste afsnit. Hvis planten får lov at vokse uden regulering, sker det nemlig tit, at den simpelthen “glemmer” at blomstre. En omgang beskæring minder den om det forsømte og sætter gang i blomstringen.

Sådan beskærer du blåregn

Korrekt beskæring kan have stor betydning for blomstringen af din blåregn. Det er vigtigt, at de kraftigste skud bliver beskåret, og helst af to omgange. Du kan beskære første gang i sensommeren og anden gang midt på vinteren. 

I sensommeren skal du beskære de lange, tynde skud, så der kun er mellem fire og seks knopper tilbage på grenen. Hvis du ønsker, at din blåregn skal brede sig, kan du lade nogle nye skud blive tilbage. 

Om vinteren skal du beskære de samme skud endnu mere ned, indtil der kun er to til tre knopper tilbage. Ved at beskære på denne måde, skulle du gerne være sikret en flot blomstring året efter.

Læs også: Stokroser – sådan sår, planter og passer du stokroser.

Blomsterklaserne kan blive op til 30 cm lange

Hvis planten skal være større, skal du ikke klippe alle skud, men lade et skelet af bærende grene blive tilbage. Skal den derimod holdes i ave, kan du roligt skære hele vejen rundt. Blåregnens lange blomsterklaser, der kan blive op til 30 cm lange, kommer bedst til deres ret, hvis de hænger frit ned fra de nøgne grene. Det gælder ikke mindst, hvis planten beklæder en pergola eller danner et grønt lysthus.

Gødning

Blåregn har godt af at få tilført ekstra næring i april før blomstring, hvor væksten for alvor starter. Når du gøder din blåregn, er det vigtigt, at du vælger en gødning, som ikke indeholder meget kvælstof. Du skal i stedet gå efter gødning, som indeholder både fosfor og kalium, som er særligt vigtige for plantens blomstring.

Formering

Bælge
Foto: Getty Images

Du kan selv samle frø fra din blåregn, som sidder i bælgene efter afblomstring, men det kræver lidt behandling, før du kan så dem ud i haven. Frøene skal nemlig slibes med sandpapir og lægges i blød i vand i 12 timer. Du kan herefter så dem i fugtig plantejord i cirka en centimeters dybde, og efter to til otte uger vil frøene begynde at spire.

Er blåregn giftig?

Hele planten er giftig, men når planten er afblomstret, dannes der bælge, som er lange og flade. Disse er specielt giftige for både mennesker og husdyr.

Fordi bælgene minder om ærter, skal du være særligt opmærksom på børn, som kan finde på at spise planten i den tro, at det er ærter. Alvorlige forgiftninger er sjældne, men en smagsprøve af planten kan resultere i opkastninger og mavesmerter.

De mest almindelige sorter

Den oprindelige blåregn har, som navnet mere end antyder, blå blomster. Men du kan også få sorter med hvide og rosa blomster, der har akkurat de samme egenskaber og dyrkningskrav som den blå.

  • Wisteria ‘Alba’ har elegante, rent hvide blomster.
  • Wisteria ‘Rosea’ har rosa blomster.
  • Wisteria ‘Prolific’ har blå blomster.

Planteslægten blåregn hedder Wisteria på latin. Slægten omfatter 10 arter, men det er kun to af dem, det er almindelige i Danmark. Japansk blå regn, Wisteria floribunda, og kinesisk blåregn, Wisteria sinensis, ligner hinanden meget og dyrkes ens. Du kan se forskel på de to ved, at japansk blåregn slynger sig mod uret, mens kinesisk blåregn slynger sig med uret.

Kinesisk Blåregn (Wisteria sinensis)

Kinesisk blåregn
Foto: Getty Images

Denne sort blomstrer i maj-juni og får smukke klaser af lyselilla blomster. Den trives bedst på en solrig placering, hvor den kan blive op til 15 meter høj. Denne sort er hårdfør i Danmark. 

Japansk Blåregn (Wisteria Floribunda)

Japansk blåregn
Foto: Getty Images

Den japanske sort får store violet/hvide blomster og gule bælge ved afblomstringen. Den blomstrer i maj-juni og kan blive op til 10 meter høj. Denne sort er hårdfør i Danmark.

Amerikansk Blåregn (Wisteria frutescens)

Amerikansk blåregn
Foto: Getty Images

Denne sort er både mindre og mere kompakt end kinesisk og japansk blåregn. Den blomstrer i maj-juni med kompakte lilla blomster, som bliver til grønne bælge efter afblomstringen. Amerikansk blåregn er også mindre invasiv end de andre sorter, fordi den ikke har samme aggressive vækst, da den kun bliver omkring to til fem meter høj. Sorten trives desværre ikke i de danske haver. 

Ajourført 2024

Mest læste artikler