Den lune vinter og det solrige forår har trigget mange træer til at blomstre tidligt i år, og nu er det birketræernes tur til at springe ud og sende pollen afsted.
Den lune vinter og det solrige forår har trigget mange træer til at blomstre tidligt i år, og nu er det birketræernes tur til at springe ud og sende pollen afsted. Foto: Astma-Allergi Danmark

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperaturer. Nu udsender Astma-Allergi Danmark derfor også daglige pollental og pollenvarslinger for birk.

Af: Ida Andersen, 8. april 2020

Astma-Allergi Danmarks pollentællere har registret pollen fra birk i luften. Der er målt 32 birkepollen for Vestdanmark og 13 for Østdanmark. Sæsonen for birk er sædvanligvis kort, men intens, og starter typisk omkring midt-april. Som med de øvrige forårstræer, er sæsonen altså i år startet tidligere end normalt.

– Den lune vinter og det solrige forår har trigget mange træer til at blomstre tidligt i år, og nu er det birketræernes tur til at springe ud og sende pollen afsted. Det er to uger tidligere end normalt, fortæller Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne i Astma-Allergi Danmark.

Birkepollen er den type af træpollen, som flest danskere reagerer på, og er derfor en af de helt store pollenplager for mange. Astma-Allergi Danmark hører ofte fra medlemmer med allergi overfor birkepollen at de føler sig hårdt ramt, når pollentallene topper.

Man kan dog som birkepollenallergiker glæde sig over, at varigheden for birketræernes blomstring kun er omkring tre til fire uger og derudover sikre sig, at man er velbehandlet, så man kommer bedst muligt gennem sæsonen.

Mindsk generne fra din pollenallergi

Pollenallergikere kan få hjælp til at træffe de nødvendige forholdsregler med Astma-Allergi Danmarks app, Dagens Pollental. Appen kan hentes gratis i App Store og Google Play 

Eftersom det er umuligt helt at undgå pollen, er det vigtigt, at du får den rette medicinske behandling for at holde symptomerne under kontrol.

Der er ingen standardiseret løsning, som virker på alle, da det kan være meget individuelt, hvilken medicinsk behandling, den enkelte har det bedst med. For nogle er det antihistamintabletter, mens det for andre er øjendråber eller næsespray. Endelig er der nogle, der har behov for en kombination af det hele. Derfor er det vigtigt, at man i samråd med egen læge lægger en behandlingsplan.

Pollen kan give symptomer fra øjne og næse, men også fra lungerne. 30 procent af alle med høfeber har også astmasymptomer i sæsonen. Hvis du udover dine symptomer fra øjne og næse oplever symptomer fra lungerne som hoste, åndenød eller vejrtrækningsbesvær, så snak med lægen om, hvorvidt du skal undersøges for astma.

Desuden kan du følge disse gode råd til at mindske generne i hverdagen:

  • Husk din medicin

  • Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling

  • Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene

  • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng

  • Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj

  • Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften

Mælkebøtter og bøgetræer kan også få dig til at nyse

Det er ikke kun pollen fra fx birk og græs, som kan genere allergikere. Flere andre træer og urter producerer pollen, som kan være skyld i krydsreaktioner, der kan forlænge varigheden af allergiske symptomer.

Hvis man har pollenallergi, kan man derfor godt reagere på andre pollen end dem, man umiddelbart er allergisk overfor. Pollen fra træer i samme familie eller botaniske hovedgruppe indeholder nemlig allergener, der ligner hinanden. Det gælder fx for birkefamilien, hvor birk, el, hassel og avnbøg hører til, og for bøgefamilien med bøg, eg og kastanje. Har man allergi overfor bynke, kan man også reagere på andre kurvblomster, fx mælkebøtte.

Brug Astma-Allergi Danmarks Rådgivning

Astma-Allergi Danmarks rådgivere sidder klar med gode råd og vejledning. Rådgivningen kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 mandag til fredag, og har i øjeblikket udvidet åbningstid til 9-14, samt onsdag 16-18.

8. april 2020 Ida Andersen
Mere om Planter

Denne have-blomst er årets store instagram-hit

De solgule rapsmarker har indtil videre været sommerens helt store hit på sociale medier. Deres popularitet kan sammenlignes med forårets kirsebærtræer i blomst. Nu er der kommet en ny blomster-trend, som kan vippe rapsmarkene af pinden. 

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole.

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved at beskære og nære dem - Læs om hvordan du gør her.

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens...

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor er det vigtigt at kende forskellen og hvordan man som allergiker, skal forholde sig til smittefaren. 

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.