Disse buske og træer må du ikke beskære i efteråret.
Disse buske og træer må du ikke beskære i efteråret. Foto: Getty Images

Beskæring i efteråret: Disse planter må du IKKE beskære

Nogle buske og træer har bedst af at blive beskåret i efteråret. Bliv klogere på, hvilke planter du gerne må beskære nu, og hvilke du skal vente med til næste år.

Af: Ditte Marie Bro Pedersen, 2. september 2020

Det bedste tidspunkt at beskære træer er fra omkring 1. juli til midt i september. På dette tidspunkt er den kraftigste vækst aftaget, og træerne har nået at samle en masse energi og næring fra blade og rødder samtidig med, at de stadig er i fuld aktivitet. Senere på året er der ikke så meget modstandskraft i træerne.

Har du eksempelvis ahorn, valnød, hængebirk, japansk kirsebær eller rosenbrombær i haven, kan du godt finde haveredskaberne frem nu. Stenfrugter såsom blomme, kirsebær og mirabel skal også beskæres nu, hvor frugterne er høstet. Det skyldes, at de let får svampesygdomme, hvis de beskæres om vinteren.

Nåletræer i hække som thuja og barlind kan også beskæres nu. Når det kommer til grantræet, skal du kun beskære dette års vækst.

Beskæring af hæk

Hvis du ikke fik beskåret tjørnehækken i juli, skal du klippe den ned nu. Løvfældende hække og hindbærhække kan tyndes, hvis de er for tætte. Det gør du ved at fjerne alle gamle og tørre grene samt grene, der er blevet beskadiget. Sørg for at hækken klippes smallere i toppen, så lys kan nå ned til de nederste grene.

Gode ​​råd til beskæring

Grene skal ikke beskæres for langt inde mod stammen, men heller ikke for langt ude.

Brug altid et skarpt værktøj, da dette giver pæne snitflader og skader væksten af træet eller busken mindst muligt. Når du tynder ud, skal du bruge så få snit som muligt. Dermed begrænses antallet af nye skud, der skal tyndes ud senere.

Disse planter må du ikke beskære i efteråret

Beskæring i starten af efteråret er ofte det bedste for de fleste planter, der således kan nå at lukke sårene før vinteren. Planterne sætter dermed nye og kraftigere skud til foråret, hvorved du kan opnå en tættere og kraftigere plante.

Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle buske og træer tåler beskæring om efteråret. Det gælder blandt andet:

  • Frostfølsomme buske såsom rose, sommerfuglebusk og lavendel. Disse bør i stedet beskæres sidst i april, når der ikke længere er risiko for hård frost.

  • En del stedsegrønne planter, der har bedst af at blive beskåret fra maj til august. Det gælder eksempelvis buksbom, der helst skal klippes fra midten af april til omkring 1. august.

  • Forårsblomstrende buske som eksempelvis syren, kirsebærkornel og forsythia. Disse buske bør beskæres lige efter blomstringen, så de har tid til at danne blomsterknopper inden næste forår.

2. september 2020 Ditte Marie Bro Pedersen
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.