Foto: Lotte Bjarke

Her er årets største plantehits

Hvilke planter er de smukkeste, stærkeste, vildeste, nyttigste og mest naturlige lige nu? Og hvilke haveklassikere er kommet i netop den farve, form eller størrelse, som du altid har manglet? Få svaret i vores haveeksperts guide til årets topmodeller i planteverdenen.

Af: Lotte Bjarke, 27. maj 2020

Mennesket begyndte for fle­re hundrede år siden at dyr­ke haven for at skaffe sig mad på bordet. Siden kom pryd­haven til, hvor formålet med havedyrk­ ningen primært var af æstetisk karakter.

Haven anno 2020 er lidt af det hele. Den er til nytte ikke mindst for det me­ get omtalte klima og en hårdt trængt biodiversitet. Den er til nytte, fordi den kan producere bæredygtige grøntsa­ger, blomster og andet godt. Og den er til nytte, fordi træer, buske og planter i al­mindelighed binder COi plantevævet og samtidig er en langt bedre forsikring mod oversvømmelser som følge af kraf­tige regnskyl, end belægninger er.

Men samtidig er haven til pynt på den gode måde. Den er til fryd og fornøjelse. Til at glæde sig over, til at putte sig i og til afstresning og hygge. Til at minde om, at livet altid vender tilbage på trods.

Heldigvis lader de forskellige havefor­ mål sig sagtens forene – ikke mindst for­di planteforædlere over hele verden nær­mest står på hovedet for at skabe nye plantesorter, der matcher haveejernes og tidernes skiftende behov. Det resulterer i planter med helt nye egenskaber – både nogle, der er til at få øje på, som fx nye far­ver og former, og andre, som ikke umid­delbart kan ses, men som er lige så vig­tige – som at være mere klimatolerante eller kunne modstå sygdomme og skade­dyr, så de kan dyrkes uden brug af kemi. Vi præsenterer her vores bud på plante­ rigets absolutte topmodeller inden for fem stærke havetendenser anno 2020.

For miljøets skyld

Tendensen:

I den miljøvenlige have, hvor biodiversiteten har høj prioritet, hitter de lidt vilde og gerne naturnære planter. Det er nemlig dem, der har mest at byde på for det lokale dyreliv, der ofte er specifikt knyttet til bestemte plantearter. Det er typisk planter med mindre blomster, og mange af dem dufter dejligt. En stor mangfoldighed i plantevalget er derfor den bedste vej til at få et alsidigt insektliv i haven.

Topmodellerne:

 • Sæbeurt er en vild plante, der vokser hist og her i grøftekanterne, men den sælges også som staude.

 • Tidselkugle tiltrækker et stort antal forskellige insekter.

 

 • Nye sorter af almindelig røllike med smukke farver er nært beslægtede med grøftekantens vilde, hvide rølliker.

 • Fløjlsblomst og svovlgul kosmos er guf for sommerfugle.

 • Humlebierne beruser sig i virginsk ærenpris.

De alsidige krydderurter

Tendensen:

Krydderurter er uundværlige i haven anno 2020, fordi de både er dejlige at se på og nyttige på flere måder – faktisk er de nogle af havens med alsidige planter. For det første sætter de smag på maden hele året rundt. For det andet er de smukke og naturlige planter med dejlig blomstring og duft, der snildt kan dyrkes sammen med for eksempel stauder i bedet. Og for det tredje virker de som magneter på insektlivet, så de også er til gavn for miljøet.

Topmodellerne:

 • Anisisop blomstrer i månedsvis og smager af lakrids.

 • Kinapurløg er populær blandt mange forskellige insekter.

 • Timian, merian, dild, persille og purløg er andre eksempler på krydderurter, der er nemme at dyrke i haven.

Læs mere om krydderurter her.

Spændende lækkerier af egen avl

Tendensen:

I en turbulent verden er det rart at vide, hvor og hvordan de ting, vi putter i munden, er blevet til. Derfor er det igen blevet populært at dyrke frugt og bær til husbehov lige uden for havedøren. Interessen har fået planteproducenterne til at lægge sig ekstra i selen for at kunne tilbyde et stort udvalg af spændende frugt- og bærarter. Samtidig er der udviklet et stort antal sorter, der ikke bliver større, end at de sagtens kan dyrkes i små byhaver eller endda på en altan, så også folk i byen kan være med på den søde trend.

Topmodellerne:

 • Deguleefterårshindbær 
  ‘Fall Gold’ har en sød og aromatisk smag.

 • Surbærogså kendt som Aronia, er en såkaldt superfrugt, der
  er sprængfyldt med vitaminer. Den er samtidig en fin og nem busk med søde blomster og 
  rig frugtsætning. I parentes bemærket er havens fugle også helt pjattede med bærrene.

 • Amerikansk blåbær er en dejlig busk, der blomstrer smukt, får fantastiske høstfarver og ovenikøbet giver lækre blåbær over en lang periode.

Bæredygtige havebuketter

Tendensen:

Blomster, der er dyrket og plukket i haven, er den ultimative løsning til den bæredygtige buket, der er dyrket økologisk og ikke har rejst tusindvis af kilometer for at nå frem til vasen. Det skaber stor interesse for at dyrke sommerblomster, der egner sig til afskæring, i haven.

Det kan være i en særskilt skærehave, som nytteplanter i køkkenhaven eller blot i havens bede. Med et stort udvalg af stauder og sommerblomster i haven kan du høste blomster til farverige, bæredygtige buketter i massevis.

Topmodellerne:

 • Kæmpeevighedsblomst er ikke alene god til buketter om sommeren, den kan også tørres og bindes i hjem- medyrkede, bæredygtige buketter i vinterhalvåret.

 • Solhat, sommerfloks, enkeblomst, frøkenhat, morgenfrue og ridderspore er andre meget populære sommerblomster til afskæring, der kan dyrkes fra frø.

Sommerblomster med frugtfarver

Tendensen:

Abrikos, fersken, mango og mandarin. Det er farvebetegnelser, der har givet inspiration til rigtig mange sortsnavne til den stadige strøm af nye sorter af sommerblomster. Uanset om det gælder petunia, spansk margerit, jernurt, løvemund, tvillingblomst eller mange andre gamle kendinge i sommerblomstsortimentet, er der nye sorter i bløde gule, orange og sart rødlige nuancer at få.

Topmodellerne:

 • Bægerranke ‘Up Apricot’som er en ny sort med smukke, cremegule blomster.

 • Minipetunia Aloha ‘Double Orange’, der har de fineste, fyldte terrakottafarvede blomster.

 • En ny sort af haveverbena ved navn‘EmpressFlairPeach’.

27. maj 2020 Lotte Bjarke
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.