Alternativer til brombær og hindbær
Når nyttehaven skal plantes, er der et pænt udvalg af frugt- og bærbuske, som kan købes i handlen. Hvis man tager sig tid til at kigge nærmere på udvalget, vil der være nogle frugter og bær, som man måske ikke kender. Her er der nogle af de frugter og bær, som er lidt anderledes, men som er værd at sætte lidt plads af til.
Jordbær-hindbær
Jordbær-hindbær, Rubus illecebrosus, er en halvbusk, der vokser i åbne skove og på bjergskråninger i Japan. Bærbusken breder sig ligesom hindbær ved rodskud og kan være svær at styre i havens bede, medmindre man tager sine forholdsregler og planter i en spand med hul i bunden.
Busken fryser ned om vinteren. Planten dyrkes især for sine iøjnefaldende store røde bær, der ved nærmere bekendtskab skuffer i smagen, men som pynt kan bærret tage sig godt ud.
Japansk vinbrombær eller vinbær
Vinbrombær, Rubus phoenicolasius, er en halvbusk, hvis bærbærende ranker visner efter at have båret frugt. Frugterne modner i august/september og bliver orangerøde. Smagen er syrlig/sød. De røde bær kan lægges i lage med hedvin eller citron. Planten trives i både sol og skygge på en fugtig, muldrig jordbund.Læs også: Morbær er en fryd – både til haven og maven
Taybær – krydsning af hindbær og brombær
Taybær, Rubus medana, er en krydsning mellem hindbær og brombær. Bærret er mere aflangt og smager som en mellemting mellem hindbær og brombær, og de første bær modner samtidig med hindbærrene, og planten bliver ved med at få modne bær, indtil frosten sætter ind. Taybær trives i en fugtig, veldrænet jord i sol eller halvskygge. Bær bruges gerne i marmelade.
Træet “Almindelig bærmispel”
Almindelig bærmispel, Amelanchier lamarckii. Et træ i haven må gerne se smukt ud hele året, fx have en køn og rig blomstring, bære masser af frugt og få et smukt løv om efteråret, og hvis der vælges bærmispel til haven, får man alle 3 dele opfyldt. I maj springer den ud med hvide blomsterklaser, og de knapt udsprungne blade er røde. I juli står træet med modne, smukt røde bær. Bærrene er spiselige og minder lidt om blåbær. Om efteråret får træet orangerøde blade, der sidder længe på træet.
Morbær
Morbær, Morus alba og Morus nigra, kan blive 600 år gammelt og trives bedst i fugtig og veldrænet jord. Et morbærtræ er længe om at vågne fra vinterdvale. Træet bliver middelstort, og bærrene modner i juli og august. Bærrene bør modne på træet og falder ofte til jorden, før de høstes. De spises naturel som pynt på desserter, eller der laves råsyltetøj med lidt citronsyre i.