Se 9 planter, der kan give allergiskereaktioner - og 9 allergivenlige alternativer.
Se 9 planter, der kan give allergiskereaktioner - og 9 allergivenlige alternativer. Foto: iStockphoto

Allergivenlige planter og blomster til din have

Er du allergiker og dermed forhindret i at nyde din have 100%? Her får du 9 allergivenlige bud på planter og blomster til din have. 

Haven er allergikerens rædsel – eller er den?

Allergi er individuelt, og allergiske reaktioner kan sagtens variere fra symptomerne på høfeber (allergisk rhinitis) til udslæt, nældefeber og blærer – kontakt eksem (kontaktdermatitis).

Er du allergiker og elsker at færdes i din have? Men måske du oplever, at du kan have svært ved at nyde den 100% på grund af din allergi?

Der er heldigvis hjælp at hente. Få her ni allergivenlige bud på planter og blomster til din have.

Læs mere: Farverige blomster til haven, der er utroligt nemme at passe

Planter, der fremkalder allergiske reaktioner

Nogle populære flerårige stauder og buske er mere tilbøjelige til at udløse allergiske reaktioner end andre planter. Derfor kan det være smart at undersøge, hvilke planter du har i din have, og om der eventuelt ville være et bedre alternativ for dig.

Nogle planter anses faktisk for at være mere allergivenlige end andre, og ville kunne tage del i en såkaldt "allergivenlig have". Det er selvfølgeligt individuelt fra person til person, men i teorien kan det lade sig gøre.

Nogle planter er allergivenlige

For de fleste allergikere er det nemlig ikke selve blomsterne, der er problemet. Nogle af de mest iøjnefaldende planter er mindre tilbøjelige til at forårsage problemer hos allergikere. Deres farver er nemlig designet til at tiltrække insekter, der skal bærer pollen fra plante til plante.

Det er de mere afdæmpede og enkelt udseende planter, du skal holde nærmere øje med og være på vagt overfor. Disse planter er mere tilbøjelige til at være afhængig af vinden, når det gælder bestøvning. Pollen båret af vinden, er mere tilbøjelig til at fremkalde allergiske reaktioner hos både mennesker og dyr.

Læs mere: Flerårige planter, der pynter i din have og er umulige at slå ihjel 

9 planter, der kan give allergiskereaktioner - og 9 allergivenlige alternativer

1. Jasmin (Jasminum)

Den smukke, velduftende jasmin kan skræmme enhver allergikere indendøre. Allergikere reagerer ofte på dens pollen hvirvlende i vinden, og det kan derfor være en god idé at lede efter et alternativ.

Alternativ: Hvis du stadig gerne vil have en velduftende, kravlende plante i haven, kan du prøve med en plante som for eksempel fladbælg (Lathyrus). Den har ikke hvide blomster, men til gengæld en sød og fortryllende duft, der spreder sig i vinden. 

Farverige fladbælg blomster

Du kan også vælge at plante en årlig fladbælg (Lathyrus odoratus) eller en flerårig fladbælg (Lathyrus latifolius). Disse er ofte mere hårdføre. 

2. Solsikke (Helianthus annuus)

Den smukke, store, gule blomst er også allergiudløsende. Både blomstens pollen og frø kan forårsage problemer. Nogle mennesker reagerer endda på bladene, når de rører ved dem eller blot børster let mod dem.

Smukke gule solsikker

Alternativ: Der findes faktisk solsikker, som er pollenløse og allergivenlige. Nogle af de mest kendte er 'Apricot Twist', 'Infrarød Mix', 'Lemon Eclair', 'The Joker', 'Moonbright', ProCut Bicolor, 'Sunbeam' 'Sunbright Supreme' og 'Sunrich'.

3. Olieplante eller kristpalme (Ricinus communis)

I Danmark dyrkes den store palme for det meste som en et årig plante, men kan sagtens dyrkes som flerårig, hvis den får lov at overvintre indendørs.

Som allergiker gør du dog klogest i hverken at have planten indendørs eller udendørs, da den er en god kilde til allergiske reaktioner.

Alternativ: Hvis du gerne have en farverig plante i haven, der skiller sig ud fra mængden, kan du prøve med hibiscus (Hibiscus). Hibiscus har masser af smukke og farverige blomster og kan tilføje en del liv og glæde ind i enhver have.

Lyserøde hibiscus blomster

4. Enebær eller Eneslægten (Juniperus)

Mange mennesker oplever, at de efter beskæring af en enebærbusk, får en allergisk reaktion på deres hænder.

Busken er en favorit, når det kommer til landskabshaver, men desværre kan både dens pollen og kontakt med planten som helhed, fremkalde reaktioner hos allergikere. Det kan både være høfeber og hudproblemer.

Alternativ: En busk, der har et lignende udseende kan eksempelvis være rosmarin (Rosmarinus officinalis). Rosmarin kan være til for mange formål. Den kan spises, den pynter flot og så dufter busken dejligt.

Et bundt rosmarin

Du kan både holde din rosmarin i skak, så den ikke bliver særlig stor, og du kan vælge at lade den gro sig stor og busket. Størrelsen er meget varierende og afhænger af, hvad du giver den lov til. 

5. Kamille (Matriccaria recutita)

Det har vist sig, at pollen fra kamilleblomsten kan fremkalde høfeber, mens blade og blomster kan forårsage hudreaktioner. Hvis du er meget allergisk, kan det faktisk også forårsage allergiske reaktioner at drikke kamille i din te.

Alternativer: Timian (Thymus pseudolanuginosus) er et godt alternativ til kamillen. Den trives stortset overalt, er hurtigvoksende og om sommeren blomstrer den med små lyserøde blomster.

Lavendel (Lavandula) eller ægte lavendel (Lavandula angustifolia) er også en godt alternativ. Lavendel er også kendt for sine smukke lilla og violette farver, sin genkendelige og meget gennemtrængende duft. 

Lilla violet lavendel blomster

Mynte (Mentha spp.) er for de dristige. Det er ikke svært at gro mynte, men det er svært at kontrollere den hurtigvoksende plante. Mynte spreder en dejlig frisk duft i sine omgivelser, bidrager med en flot lysegrøn udsigt og kan også bruges i madlavningen. 

Pebermynte (Mentha x piperita) er faktisk en krydsning mellem vandmynte og og grøn mynte. Pebermynte dufter dejligt i haven og så smager den dejligt tørret som te.

6. Marguerit (Leucanthemum vulgare)

Blomsten, der uofficielt er Danmarks nationalblomst, har blandt andet lagt navn til margueritruten og Dronningens kælenavn “Daisy”. Desværre er den meget populære sommerblomst ikke et godt match med allergikere.

Folk reagerer både på blomstens pollen, blade, blomster og endda ekstrakter afledt af blomsten. Dette kan resultere i høfeber, udslæt, nældefeber og andre ubehagelige symptomer.

Alternativ: Hvis du stadig gerne vil have flotte blomster i haven, er høstfloks (Phlox paniculata) et mere allergivenligt alternativ. Dens duftende blomster blomstrer gennem sommeren i nuancer fra hvid til pink, rose, rød og lilla. 

Stor lyserød høstfloks

7. Rævehaleamarant (Amaranthus caudatus)

Den smukke, røde plante med lange, hængende, røde blomster klæder enhver have, men kan være en være belastning for de fleste allergikere.

Alternativ: Hvis du leder efter et alternativ med samme udtryk, kan du prøve med en kattehale (Acalypha hispida). Kattehalen kan også blive ganske stor, men foretrækker en del sol og regelmæssigt vand. 

Rød kattehale blomst

Kattehalen trives også, hvis den får lov at komme med ind om vinteren. 

8. Japansk blåregn (Wisteria floribunda) og kinesisk blåregn (Wisteria chinensis)

En plante, der ofte bliver forbundet med megen romantik og uovertruffen skønhed, er de smukke blåregn. Både japansk og kinesisk bliver brugt i stor stil i romantiske haver.

Dog kan det være knap så romantisk for de allergikere, der bliver nødt til at forlade haven med allergiske reaktioner. Igen kan allergikere få reaktioner blot ved at røre ved planten.

Alternativ: Hvis du har et brændende ønske om at eje en flot blomstrende ranke, der skal hænge flot fra pergolaen i haven, kan du vælge en stedsegrøn klematis med smukke hvide blomster (Clematis armandii) eller en klematis hybrid.  

Her får du en smuk plante med store, flotte og farverige blomster, der vil rangere fra hvide, rosa, blå og lilla nuancer.

Hvide klematis blomster

9. Ambriose (Ambrosia)

Ambrosie er en skrækkelig plante for allergikere. Det er en plante, der i den grad er skyld i mange allergiske reaktioner af høfeber. Heldigvis er der ikke mange i Danmark, som dyrker planten - på trods af, at den er flot og blomstrer i sensommeren og efteråret. 

Alternativ: Hvis du stadig ønsker at have planter i haven, der blomstrer sent, er der andre valgmuligheder. Du kan eksempelvis forsøge dig med gyldenris (Solidago). Det kan dog være svært at holde planten i skak, da den formerer sig med lynets hast, hvis ikke du er over den.

Gul gyldenris

Hvis du helst vil undgå at tage kampen op med gyldenris, kan du prøve kræfter med de smukke dagliljer (Hemerocallis). De fås i et hav af forskellige farver og hybrider, så der er nok at vælge mellem. Du kan mixe og matche lige de sorter, du ønsker.

Kilde: Foxnews.com

5. juli 2017
Mere om Planter

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag, hvor du har mulighed for at sætte dit helt eget præg på Haven.

Ny overlevelsesguide: Sådan bliver du ekspert i dine stueplanter

Har du vindueskarmen fuld af monstera, filodendron, gummifigen og andre grønne vækster, men er samtidig i tvivl om, hvordan du egentlig...

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverige blomster til smagfulde krydderurter. Se alt, hvad du kan dyrke her - og få inspiration til, hvordan du kan indrette plantekasserne i din have.

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig...

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over blomster du kan bruge i din madlavning - og dem du absolut ikke må bruge, og to lækre opskrifter, så du kan komme i gang med at bruge blomster i maden med det samme.

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.