Se 9 planter, der kan give allergiskereaktioner - og 9 allergivenlige alternativer.
Se 9 planter, der kan give allergiskereaktioner - og 9 allergivenlige alternativer. Foto: iStockphoto

Allergivenlige planter og blomster til din have

Er du allergiker og dermed forhindret i at nyde din have 100%? Her får du 9 allergivenlige bud på planter og blomster til din have. 

Af: Amanda Vejle , 5. juli 2017

Haven er allergikerens rædsel – eller er den?

Allergi er individuelt, og allergiske reaktioner kan sagtens variere fra symptomerne på høfeber (allergisk rhinitis) til udslæt, nældefeber og blærer – kontakt eksem (kontaktdermatitis).

Er du allergiker og elsker at færdes i din have? Men måske du oplever, at du kan have svært ved at nyde den 100% på grund af din allergi?

Der er heldigvis hjælp at hente. Få her ni allergivenlige bud på planter og blomster til din have.

Læs mere: Farverige blomster til haven, der er utroligt nemme at passe

Planter, der fremkalder allergiske reaktioner

Nogle populære flerårige stauder og buske er mere tilbøjelige til at udløse allergiske reaktioner end andre planter. Derfor kan det være smart at undersøge, hvilke planter du har i din have, og om der eventuelt ville være et bedre alternativ for dig.

Nogle planter anses faktisk for at være mere allergivenlige end andre, og ville kunne tage del i en såkaldt "allergivenlig have". Det er selvfølgeligt individuelt fra person til person, men i teorien kan det lade sig gøre.

Nogle planter er allergivenlige

For de fleste allergikere er det nemlig ikke selve blomsterne, der er problemet. Nogle af de mest iøjnefaldende planter er mindre tilbøjelige til at forårsage problemer hos allergikere. Deres farver er nemlig designet til at tiltrække insekter, der skal bærer pollen fra plante til plante.

Det er de mere afdæmpede og enkelt udseende planter, du skal holde nærmere øje med og være på vagt overfor. Disse planter er mere tilbøjelige til at være afhængig af vinden, når det gælder bestøvning. Pollen båret af vinden, er mere tilbøjelig til at fremkalde allergiske reaktioner hos både mennesker og dyr.

Læs mere: Flerårige planter, der pynter i din have og er umulige at slå ihjel 

9 planter, der kan give allergiskereaktioner - og 9 allergivenlige alternativer

1. Jasmin (Jasminum)

Den smukke, velduftende jasmin kan skræmme enhver allergikere indendøre. Allergikere reagerer ofte på dens pollen hvirvlende i vinden, og det kan derfor være en god idé at lede efter et alternativ.

Alternativ: Hvis du stadig gerne vil have en velduftende, kravlende plante i haven, kan du prøve med en plante som for eksempel fladbælg (Lathyrus). Den har ikke hvide blomster, men til gengæld en sød og fortryllende duft, der spreder sig i vinden. 

Farverige fladbælg blomster

Du kan også vælge at plante en årlig fladbælg (Lathyrus odoratus) eller en flerårig fladbælg (Lathyrus latifolius). Disse er ofte mere hårdføre. 

2. Solsikke (Helianthus annuus)

Den smukke, store, gule blomst er også allergiudløsende. Både blomstens pollen og frø kan forårsage problemer. Nogle mennesker reagerer endda på bladene, når de rører ved dem eller blot børster let mod dem.

Smukke gule solsikker

Alternativ: Der findes faktisk solsikker, som er pollenløse og allergivenlige. Nogle af de mest kendte er 'Apricot Twist', 'Infrarød Mix', 'Lemon Eclair', 'The Joker', 'Moonbright', ProCut Bicolor, 'Sunbeam' 'Sunbright Supreme' og 'Sunrich'.

3. Olieplante eller kristpalme (Ricinus communis)

I Danmark dyrkes den store palme for det meste som en et årig plante, men kan sagtens dyrkes som flerårig, hvis den får lov at overvintre indendørs.

Som allergiker gør du dog klogest i hverken at have planten indendørs eller udendørs, da den er en god kilde til allergiske reaktioner.

Alternativ: Hvis du gerne have en farverig plante i haven, der skiller sig ud fra mængden, kan du prøve med hibiscus (Hibiscus). Hibiscus har masser af smukke og farverige blomster og kan tilføje en del liv og glæde ind i enhver have.

Lyserøde hibiscus blomster

4. Enebær eller Eneslægten (Juniperus)

Mange mennesker oplever, at de efter beskæring af en enebærbusk, får en allergisk reaktion på deres hænder.

Busken er en favorit, når det kommer til landskabshaver, men desværre kan både dens pollen og kontakt med planten som helhed, fremkalde reaktioner hos allergikere. Det kan både være høfeber og hudproblemer.

Alternativ: En busk, der har et lignende udseende kan eksempelvis være rosmarin (Rosmarinus officinalis). Rosmarin kan være til for mange formål. Den kan spises, den pynter flot og så dufter busken dejligt.

Et bundt rosmarin

Du kan både holde din rosmarin i skak, så den ikke bliver særlig stor, og du kan vælge at lade den gro sig stor og busket. Størrelsen er meget varierende og afhænger af, hvad du giver den lov til. 

5. Kamille (Matriccaria recutita)

Det har vist sig, at pollen fra kamilleblomsten kan fremkalde høfeber, mens blade og blomster kan forårsage hudreaktioner. Hvis du er meget allergisk, kan det faktisk også forårsage allergiske reaktioner at drikke kamille i din te.

Alternativer: Timian (Thymus pseudolanuginosus) er et godt alternativ til kamillen. Den trives stortset overalt, er hurtigvoksende og om sommeren blomstrer den med små lyserøde blomster.

Lavendel (Lavandula) eller ægte lavendel (Lavandula angustifolia) er også en godt alternativ. Lavendel er også kendt for sine smukke lilla og violette farver, sin genkendelige og meget gennemtrængende duft. 

Lilla violet lavendel blomster

Mynte (Mentha spp.) er for de dristige. Det er ikke svært at gro mynte, men det er svært at kontrollere den hurtigvoksende plante. Mynte spreder en dejlig frisk duft i sine omgivelser, bidrager med en flot lysegrøn udsigt og kan også bruges i madlavningen. 

Pebermynte (Mentha x piperita) er faktisk en krydsning mellem vandmynte og og grøn mynte. Pebermynte dufter dejligt i haven og så smager den dejligt tørret som te.

6. Marguerit (Leucanthemum vulgare)

Blomsten, der uofficielt er Danmarks nationalblomst, har blandt andet lagt navn til margueritruten og Dronningens kælenavn “Daisy”. Desværre er den meget populære sommerblomst ikke et godt match med allergikere.

Folk reagerer både på blomstens pollen, blade, blomster og endda ekstrakter afledt af blomsten. Dette kan resultere i høfeber, udslæt, nældefeber og andre ubehagelige symptomer.

Alternativ: Hvis du stadig gerne vil have flotte blomster i haven, er høstfloks (Phlox paniculata) et mere allergivenligt alternativ. Dens duftende blomster blomstrer gennem sommeren i nuancer fra hvid til pink, rose, rød og lilla. 

Stor lyserød høstfloks

7. Rævehaleamarant (Amaranthus caudatus)

Den smukke, røde plante med lange, hængende, røde blomster klæder enhver have, men kan være en være belastning for de fleste allergikere.

Alternativ: Hvis du leder efter et alternativ med samme udtryk, kan du prøve med en kattehale (Acalypha hispida). Kattehalen kan også blive ganske stor, men foretrækker en del sol og regelmæssigt vand. 

Rød kattehale blomst

Kattehalen trives også, hvis den får lov at komme med ind om vinteren. 

8. Japansk blåregn (Wisteria floribunda) og kinesisk blåregn (Wisteria chinensis)

En plante, der ofte bliver forbundet med megen romantik og uovertruffen skønhed, er de smukke blåregn. Både japansk og kinesisk bliver brugt i stor stil i romantiske haver.

Dog kan det være knap så romantisk for de allergikere, der bliver nødt til at forlade haven med allergiske reaktioner. Igen kan allergikere få reaktioner blot ved at røre ved planten.

Alternativ: Hvis du har et brændende ønske om at eje en flot blomstrende ranke, der skal hænge flot fra pergolaen i haven, kan du vælge en stedsegrøn klematis med smukke hvide blomster (Clematis armandii) eller en klematis hybrid.  

Her får du en smuk plante med store, flotte og farverige blomster, der vil rangere fra hvide, rosa, blå og lilla nuancer.

Hvide klematis blomster

9. Ambriose (Ambrosia)

Ambrosie er en skrækkelig plante for allergikere. Det er en plante, der i den grad er skyld i mange allergiske reaktioner af høfeber. Heldigvis er der ikke mange i Danmark, som dyrker planten - på trods af, at den er flot og blomstrer i sensommeren og efteråret. 

Alternativ: Hvis du stadig ønsker at have planter i haven, der blomstrer sent, er der andre valgmuligheder. Du kan eksempelvis forsøge dig med gyldenris (Solidago). Det kan dog være svært at holde planten i skak, da den formerer sig med lynets hast, hvis ikke du er over den.

Gul gyldenris

Hvis du helst vil undgå at tage kampen op med gyldenris, kan du prøve kræfter med de smukke dagliljer (Hemerocallis). De fås i et hav af forskellige farver og hybrider, så der er nok at vælge mellem. Du kan mixe og matche lige de sorter, du ønsker.

Kilde: Foxnews.com

5. juli 2017 Amanda Vejle
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.