Æbler

Ejere af æbletræer rynker bekymret panden, når de opdager, at deres æbler har fået skurv. Det er en svampesygdom, der angriber både grene, blade og frugter. På æblerne viser den sig som brun-sorte pletter og skjolder. Er der tale om et mildt angreb, er det kun udseendet, det går ud over, og så kan du roligt skrælle æblerne og spise dem.


Skurv ­en rigtig æbleplage

Ejere af æbletræer rynker bekymret panden, når de opdager, at deres æbler har fået skurv. Det er en svampesygdom, der angriber både grene, blade og frugter. På æblerne viser den sig som brun-sorte pletter og skjolder.

Er der tale om et mildt angreb, er det kun udseendet, det går ud over, og så kan du roligt skrælle æblerne og spise dem.
Alvorlige angreb kan ende med, at æblerne revner, og så er det jo ikke så lækkert at sætte tænderne i dem.

Nogle æblesorter er mere modtagelige for skurv end andre. Gråsten, Guldborg og Golden Delicious bliver let angrebet, mens fx Elstar, Aroma og Filippa er mere modstandsdygtige.

Hvis du vil være helt sikker på, at dine æbler ikke bliver angrebet af skurv, er det en god idé at plante resistente sorter, som fx Katinka, Retina, Amorosa og Redfree. Men der er fordele og ulemper ved alt. Smagen i de skurvresistente, er som regel svagere end hos de mere skurvmodtagelige æblesorter.

Sundhed og myter

Man har spist æbler i de sidste 8000 år, og ikke mindst oldtidens romere var storforbrugere af den lækre frugt. Men æblerne er gennem tiderne ikke kun blevet spist på grund af deres dejlige smag ­ de er også blevet anset for at være den rene medicin. Den græske læge Hippokrates, der levede fra cirka 460 til 370 f.Kr., anbefalede fx damer, der var bange for at besvime, at skynde sig at spise et syrligt æble. Søde æbler derimod var godt for fordøjelsen, mente han.

Det har også været hævdet, at æbler var så sunde, at ældre svagelige mennesker kunne holde døden på afstand blot ved at indånde æbledampe! Helt så mirakuløse er æbler jo nok ikke.

Men der er noget om de berømte ord, som den amerikanske frugtspecialist J.T. Stinson udtalte i 1904: “An apple a day keeps the doctor away”. Hvis man spiser æbler hver dag, sænkes kolesterolindholdet markant.

Æble-kantarelkompot med timian og mørbrad

(til 4 personer)

En dejlig fyldig ret til en kølig sensommeraften.

Ingredienser:
2 små svinemørbrad (600-800 g i alt)
4 gode faste spiseæbler
500 g østershatte
250 g champignon eller marksvampe
250 g kantareller
4 kviste hakket timian
1/2 liter piskefløde
olie
salt og peber
lidt jævning

Fremgangsmåde:
Skyl æblerne og udstik kernehusene. Skær æblerne i både, krydr dem med salt og peber og steg dem hårdt af på hver side i lidt olie. Rens og skyl svampene, pluk dem og skær dem i passende stykker. Krydr med salt, peber og hakket timian. Del svampene i fire portioner og steg dem hårdt af i olie på en stor pande ­ en portion ad gangen. Svinekødet befris for hinder og scener og krydres med salt og peber. Brun det af på en pande i 3-4 minutter på hver side. Bland svampene med æblestykkerne og kom blandingen op i et stort ildfast fad. Læg svinekødet ovenpå, hæld piskefløden udover og krydr med salt og peber. Sæt fadet i en forvarmet ovn og bag det ved 200 grader i 12-15 minutter, til kødet er gennemstegt, men saftigt. Når fadet er kommet ud af ovnen, hældes fonden over i en gryde. Kog igennem i 5-6 minutter og jævn til en passende konsistens.

Tips: Hvis du gerne vil have en skummende let sauce, skal du blende den før servering.

Æble-citron tærte

(Til 6 personer)

En himmelsk æbletærte, der får englene til at synge.
Citronen giver den en dejlig frisk smag.

Ingredienser:
Tærtedej:
150 g mel
100 g smør
50 g sukker
1 æggeblomme

Fyld:
4 æbler
1 citron
100 g sukker
1 vanillestang
1 æg
2 æggeblommer
1 1/2 dl piskefløde
2 spsk mel

Nøddefyld:
150 g blandede nødder (fx mandler, hasselnødder, pistacienødder og pinjekerner)
1 dl honning

Vanillecreme:
1/4 l piskefløde
1/4 creme fraiche, 38%
margen af en vanillestang
2 spsk florsukker.

Fremgangsmåde:
Tærtebund: Ingredienserne til tærtedejen blandes og æltes. Læg dejen i køleskab i et par timer og rul den så ud, så den passer til en tærteform på 26-28 cm. Beklæd tærteformen med dejen og forbag i 10 minutter i en 200 grader forvarmet ovn. Tag bunden ud og lad den køle af, mens du laver fyldet.

Fyld: Æblerne skrælles, og kernehusene stikkes ud. Skær de to af æblerne i fine tern. Riv citronskallen og pres saften over æblerne. Tilsæt halvdelen af sukkeret samt vanillestangen, som flækkes og skæres på tværs i fine tynde strimler. Kog under omrøring til du har en fast æblekompot. Pisk ægget, æggeblommerne og resten af sukkeret til en fast luftig masse. I en anden skål pisker du piskefløden til let flødeskum. Tag æblekompotten, vend den forsigtigt rundt i æggemassen, tilsæt flødeskummet og vend det ligeledes forsigtigt rundt. Sigt dernæst de 2 spsk mel ud over og vend rundt. Hæld massen af æble-æggecreme op på den forbagte tærtebund. Skær de to sidste æbler i både og læg dem på tærten i et dekorativt mønster. Kom tærten ind i den forvarmede ovn og bag i 15 minutter ved 200 grader.

Nøddefyld: Tørrist nødderne på en pande under svag varme til de er gyldenbrune. Tilsæt honningen og varm blandingen igennem et øjeblik, før den stilles til afkøling. Tag den færdige tærte ud af ovnen og drys halvdelen af nødde-honningblandingen ud over. Sæt tærten tilbage i ovnen under grillen i et par minutter, så den glaseres­ hold godt øje med den!

Vanillecreme: Bland ingredienserne til cremen og pisk blandingen op til flødeskum. Dyp en ske i kogende vand og kugl flødeskummet op på tallerkenen. Pynt eventuelt med citronmelisse.

Tips: Hvis du vil have lidt dyppelse til kagen, så hæld en sjat Limoncello ved (en italiensk citronlikør, der blandt andet kan fås hos handlende med italienske delikatesser).

Mest læste artikler