Foto: iStock

14 ting alle, der elsker pelargonier, skal vide

De stammer fra Sydafrika og kan blomstre langt ind i efteråret – pelargonien er efterhånden blevet til en populær blomst, og hvis du er lige så vild med den som os, skal du læse med her, hvor du får 14 facts om den fine blomst.

En populære blomst

1. De fine pelargonier kom for første gang til Europa mellem 1500- og 1600 tallet. De har derfor været her meget længe og glædet en masse mennesker i mange år med deres flotte blomstrende spire.

2. Vilde pelargonier varierer i farverne og kan enten være, rosa, gul, grøn-gul, violet eller lilla. De blomstrer for det meste i flok, og du vil derfor få et smukt syn af farver, hvis du opdager dem ude i naturen.

3. Pelargonierne tilhører en slægt med hele 250 sorter.

4. Pelargonierne kendes også under navnet ”zonalepelargonier”. 

5. Det er faktisk ikke blomsterne, der dufter på pelargonierne, men de grønne blade.

6. Pelargonierne stammer oprindeligt fra Sydafrika, hvor de vokser sig til store buske.

7. Måske er du også en af dem, der dyrker din pelargonie i en krukke eller potte. Men faktisk kan en pelargonie vokse sig rigtig smuk i et beskyttet bed, hvor der er sol og varme.

8. Pelargonierne var førhen en meget eksklusiv plante, som kun var tilgængelig for overklassen. I dag er de dog tilgængelige for enhver. 

9. I 1800-tallet ”blomstrede” pelargonierne mest – det var deres storhedstid, og mange slotte og herregårde havde perlargonierne voksende i deres drivhuse og orangerier. 

10. Pelargonier giver fine blomster hele sommeren og langt ind i efteråret. Du har derfor gode muligheder for at nyde godt af din pelargonie i mange måneder.

11. Der findes personer, som interesser sig så meget for pelargonier, at de kalder sig for ”pelargonister”.

12. Din pelargonie elsker lys og varme, så derfor kan du med fordel vælge at give den en solrig plads i vindueskarmen eller dyrke den i et bed udenfor.

13. Hvis dine pelargonier ikke blomstrer, kan det være at de er blevet sat i en alt for stor krukke. 

14. Pelargonien har været anvendt som medicin mod PMS, tør hud og eksem.

Kilde: Skonahem

28. februar 2017
Mere om Planter

Sådan genkender du den giftige plante Vild Pastinak

Den ligner en af de smukke sommerblomster, der giver farve til grøftekanter over hele danmark. Men det er ikke blomsten Vild pastinak du skal plukke til buketten. Den er nemlig meget giftig. 

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er...

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Skab hyggelige udeområder med plantekasser

Med plantekasser kan du hurtigt forvandle dit uderum til en indbydende oase. Giv din have, terrasse eller altan nyt liv med alt fra farverig...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Spiselige blomster - Den ultimative liste over blomster du kan...

Spiselige blomster kan øge det visuelle såvel som smagsoplevelsen i alt fra dine salater til kager. Her finder du den ultimative liste over...

Få succes med figentræer i danske haver

Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du...

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til. 

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...