14 ting alle, der elsker pelargonier, skal vide

Planter

De stammer fra Sydafrika og kan blomstre langt ind i efteråret – pelargonien er efterhånden blevet til en populær blomst, og hvis du er lige så vild med den som os, skal du læse med her, hvor du får 14 facts om den fine blomst.

Foto: iStock

En populære blomst

1. De fine pelargonier kom for første gang til Europa mellem 1500- og 1600 tallet. De har derfor været her meget længe og glædet en masse mennesker i mange år med deres flotte blomstrende spire.

2. Vilde pelargonier varierer i farverne og kan enten være, rosa, gul, grøn-gul, violet eller lilla. De blomstrer for det meste i flok, og du vil derfor få et smukt syn af farver, hvis du opdager dem ude i naturen.

3. Pelargonierne tilhører en slægt med hele 250 sorter.

4. Pelargonierne kendes også under navnet ”zonalepelargonier”. 

5. Det er faktisk ikke blomsterne, der dufter på pelargonierne, men de grønne blade.

6. Pelargonierne stammer oprindeligt fra Sydafrika, hvor de vokser sig til store buske.

7. Måske er du også en af dem, der dyrker din pelargonie i en krukke eller potte. Men faktisk kan en pelargonie vokse sig rigtig smuk i et beskyttet bed, hvor der er sol og varme.

8. Pelargonierne var førhen en meget eksklusiv plante, som kun var tilgængelig for overklassen. I dag er de dog tilgængelige for enhver. 

9. I 1800-tallet ”blomstrede” pelargonierne mest – det var deres storhedstid, og mange slotte og herregårde havde perlargonierne voksende i deres drivhuse og orangerier. 

10. Pelargonier giver fine blomster hele sommeren og langt ind i efteråret. Du har derfor gode muligheder for at nyde godt af din pelargonie i mange måneder.

11. Der findes personer, som interesser sig så meget for pelargonier, at de kalder sig for ”pelargonister”.

12. Din pelargonie elsker lys og varme, så derfor kan du med fordel vælge at give den en solrig plads i vindueskarmen eller dyrke den i et bed udenfor.

13. Hvis dine pelargonier ikke blomstrer, kan det være at de er blevet sat i en alt for stor krukke. 

14. Pelargonien har været anvendt som medicin mod PMS, tør hud og eksem.

Kilde: Skonahem

28. februar 2017
Mere om Planter

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Planter Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.

Pas på! Disse giftige planter er lette at forveksle med spiselige

Planter Mange nyder at gå på jagt i den danske natur efter spiselige vilde planter, vi kan bruge i vores madlavning. Visse spiselige planter er dog...

Sådan forlænger du jordbærsæsonen i din have

Planter Jordbær i haven kan være en kort fornøjelse. Men følger du vores opskrift, så kan du høste længe.

Danmarks 5 giftigste svampe – disse svampe må du IKKE spise

Planter Inden du går på jagt efter svampe i de danske skove, kan det være en rigtig god ide at få et overblik over, hvilke svampe du skal holde dig langt fra, hvis du er i tvivl. Vi har samlet en liste over de 5 giftigste svampe i Danmark.

Få succes med figentræer i danske haver

Planter Med en god plads i solen gror figentræet fint i Danmark. Sørg dog altid for at vælge sorter, der allerede har båret frugt i Danmark. For...

Få den frodigste have: Sådan får du succes med dine blomsterløg

Planter Vil du have en frodig og farverig forårshave, er det nu, du skal lægge blomsterløg. Få det optimale ud af de små knolde med otte sikre tips.

5 overraskende rester du kan omdanne til smukke planter

Planter Det er ikke kun avocadostenene, du skal gemme. Faktisk er der mange smukke planter til dine potter, der venter på at blive dyrket, hvis du bare ved, hvad du skal gå efter.

Disse 10 krydderurter kan overleve vinteren udenfor

Planter Friske krydderurter er fantastiske at have stående ­i haven – både til pynt og madlavning. Men efterhånden som vejret bliver koldere, er...

Farven på blomster fortæller noget om, hvordan de dufter

Planter Ny stor videnskabelig undersøgelse afslører, at blomster kan bruge farver i et hidtil ukendt omfang til at lokke insekter til.

Sådan holder du fast i løgplanternes magi

Planter Blomstrende løgplanter er skønne i vindueskarmen om vinteren, især omkring juletid. Men hvordan bevarer man energien i forårsbebuderne?

Det kan du bruge dine nedfaldsæbler til

Planter Det er synd bare at smide nedfaldsæbler ud. Hvis de bliver brugt på den rigtige måde, kan de bruges til alt fra most til kompost. Det er...

Tag forskud på foråret med blå løgplanter i haven

Planter Forårsløg findes i en lang række arter og sorter med netop den helt specielle blå farve, som er så velkommen efter en farveløs vinter....

Sådan får du en have, der kan overleve fremtidens vejr

Planter Fremtidens klimaforandringer er ikke for sarte planter. Men hvilke vækster egner sig egentlig bedst til morgendagens vind og vejr? Her får du 6 råd til at få en stærk og robust have.

Dødsensfarlig plante dukket op i Danmark

Planter Den giftige pigæbleplante er til stor overraskelse dukket op i Danmark. Her kan du læse, hvad du bør gøre for at undgå, at du og din familie...

Efterårshaven: 3 smukke planter du kan sætte i jorden nu

Planter Pynt haven med blomsterbuske i smukke farver. Se de friske nyheder fra planteriget her!