Foto: iStock

14 ting alle, der elsker pelargonier, skal vide

De stammer fra Sydafrika og kan blomstre langt ind i efteråret – pelargonien er efterhånden blevet til en populær blomst, og hvis du er lige så vild med den som os, skal du læse med her, hvor du får 14 facts om den fine blomst.

Af: Mette Gottlieb Pedersen, 28. februar 2017

En populære blomst

1. De fine pelargonier kom for første gang til Europa mellem 1500- og 1600 tallet. De har derfor været her meget længe og glædet en masse mennesker i mange år med deres flotte blomstrende spire.

2. Vilde pelargonier varierer i farverne og kan enten være, rosa, gul, grøn-gul, violet eller lilla. De blomstrer for det meste i flok, og du vil derfor få et smukt syn af farver, hvis du opdager dem ude i naturen.

3. Pelargonierne tilhører en slægt med hele 250 sorter.

4. Pelargonierne kendes også under navnet ”zonalepelargonier”. 

5. Det er faktisk ikke blomsterne, der dufter på pelargonierne, men de grønne blade.

6. Pelargonierne stammer oprindeligt fra Sydafrika, hvor de vokser sig til store buske.

7. Måske er du også en af dem, der dyrker din pelargonie i en krukke eller potte. Men faktisk kan en pelargonie vokse sig rigtig smuk i et beskyttet bed, hvor der er sol og varme.

8. Pelargonierne var førhen en meget eksklusiv plante, som kun var tilgængelig for overklassen. I dag er de dog tilgængelige for enhver. 

9. I 1800-tallet ”blomstrede” pelargonierne mest – det var deres storhedstid, og mange slotte og herregårde havde perlargonierne voksende i deres drivhuse og orangerier. 

10. Pelargonier giver fine blomster hele sommeren og langt ind i efteråret. Du har derfor gode muligheder for at nyde godt af din pelargonie i mange måneder.

11. Der findes personer, som interesser sig så meget for pelargonier, at de kalder sig for ”pelargonister”.

12. Din pelargonie elsker lys og varme, så derfor kan du med fordel vælge at give den en solrig plads i vindueskarmen eller dyrke den i et bed udenfor.

13. Hvis dine pelargonier ikke blomstrer, kan det være at de er blevet sat i en alt for stor krukke. 

14. Pelargonien har været anvendt som medicin mod PMS, tør hud og eksem.

Kilde: Skonahem

28. februar 2017 Mette Gottlieb Pedersen
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.