En solsikke er en blomst i flertal...
En solsikke er en blomst i flertal... Foto: iStock

10 ting du ikke vidste om blomsterne i din have

Vidste du, at der er 1000 små solsikker inde i hver enkel solsikke? Eller at du kan skifte farve på din Hortensia med bananskræller? Læs mere om dine blomsters hemmelige liv.

Af: Mikkel Hede, 3. september 2015

1. Der er 1000 små blomster i én solsikke

Blomsterkronen på en solsikke er faktisk mellem 1000 og 2000 småbitte blomsterhoveder. Det er godt, at sådan et par tusinde små blomster kan enes, når de sammen kan risikere at skulle 7 meter og 76 op i højden (højeste solsikke nogensinde).

2. Brug æggeskaller og bananskræller til at ændre farven på hortensia

Foretrækker du hortensia ovre i den lyserøde farveskala? Så brug basisk gødning. Er du mere til blå hortensia, så gød blomsternes jord med æggeskaller, bananskræller og anden mere syreholdig gødning. Derudover skal der bare lidt tålmodighed til. Forvandlingen af blomsternes farve sker ikke fra den ene dag til den anden.

3. Engang var tulipanløg mere værd end guld

Prisen på tulipaner eksploderede i 1600-tallet. Blomsten var blevet indført til Europa i begyndelsen af århudredet, og den blev i løbet af få årtier en meget eftertragtet måde at vise sin rigdom på.

Da prisen var på sit højeste var et tulipanløg lige så meget værd som en ti årslønninger for en uddannet håndværker. Det svarede dengang sådan cirka til kursen på guld.

4. Sommerfugle foretrækker ukrudt

Synes du også, at roserne duftede af mere, dengang du var barn? Så er du på linie med sommerfuglene. Roser og andre prydplanter bliver i dag avlet efter farve og størrelse - ikke efter duften. Det har sommerfuglene opdaget.

De går efter duften og nektaren, når de er ude at se på blomster. Derfor foretrækker de mælkebøtterne og tidselblomsterne, som ingen nogensinde har gidet avle på. 

5. Schyy - blomsterne kan høre dig...

Det er faktisk noget om snakken. Det er ikke bare en ammestuehistorie, at blomster reager på lyd. Sydkoreansk forskning har vist, at visse gener i planter reagerer på lyd på 70 decibel. Det svarer cirka til lydstyrken, når et menneske taler. Canadisk forskning har desuden vist, at plantefrø spirer hurtigere ved en lydstyrke på 90 decibel. 

6. Bagepulver kan få dine tomater til at smage sødere

Vil du gerne have, at dine planter skal smage lidt sødere? Drys lidt bagepulver henover den jord, som planterne står i, så har du sliktomater, næste gang du skal høste.

7. Æbler og pærer er i familie med roser

Rosenblade er ved at vinde indpas i køkkenet. Det er på høje tide. For rosen er i nær familie med velsmagende frugter som ferskner, kirsebær, jordbær, æbler og pærer. Alle tilhører de arten rosaceae. 

7. Orkideer kan dufte som et sønderjysk kagebord

Vanille stammer faktisk fra en orkidé (Vanilla planifolia orchidaceae). Det er langt fra den eneste orkidé, der dufter af dessert.

Der findes også en orkidé, der populært kaldes for chokolade-orkidéen - gæt hvorfor? En anden (cymbidum) dufter af citron og Phalaenopsis violacea dufter af kanel. Så er vi vist ved at have nok til duften af et sønderjysk kagebord. 

9. Intet hegn kan holde en hjort ude

En hjort kan springe over 2.50 meter i højden. Det er 6 centimeter højere end Javier Sotomayors verdensrekord. Så vil du have din have i fred for bambi, så rækker det ikke med et romantisk hvidt stakit. Der skal torne på hækken, vindpiber i haven eller elektriske skræmmelys til, hvis du vil have dine buske og urtehaven i fred for hjorte. 

10. Alle mennesker i en skefuld jord 

Og vidste du, at der er ligeså mange mikroorganismer i en teskefuld jord som mennesker i hele verden?

3. september 2015 Mikkel Hede
Mere om Planter

3 vidunderlige plante-nyheder du kan købe NU

Der er nyt fra planteriget! Få tips og læs om de spændende planter i denne artiklen. Spørg efter dem på din planteskole. 

Citrontræ: Gode råd og tips til hvordan du lykkes med det eksotiske...

Er du interesseret i et eksotisk citrontræ? Her får du de bedste tips til, hvordan du lykkes med citrontræ indendørs og i haven.

Sådan giver du dine roser en forårskur

Rosen er en af havens smukkeste blomster og de kommer i mange forskellige skikkelser, farver og størrelser. Giv dine roser en forårskur ved...

Sådan får du succes med stiklingerne

Foråret kommer buldrende og det er, som om alting sker på én gang. Nu kan vi få afløb for al den sammen­ sparede haveenergi, for mens tulipanerne blomstrer, og fuglene synger, er der masser af gøremål at kaste sig over. 

Værste forårs-tørke i 15 år: Sådan kommer du og din have sikkert...

Indtil videre har foråret 2020 været det tørreste i 15 år, og der er ikke tegn på, at tørken ender i april. Få gode råd til hvordan du...

Pollen-sæsonen skaber Corona-bekymring: Sådan kender du forskel på...

Hvis du har pollenallergi, har du gener som muligvis minder meget om de symptomer, man får i de indledende stadier ved corona virus. Derfor...

Ny app skal hjælpe danskere med at holde styr på deres allergisympt...

Birkepollensæsonen er skudt i gang. En ny app, der samler pollental, logbog, allergitest og gode råd om medicin og behandling ét sted, skal hjælpe allergikere med at få kontrol over deres pollenallergi.

Birkepollen er kommet tidligt i år

Birketræerne følger trop med de andre forårstræer og blomstrer i år tidligere end sædvanligt på grund af de milde vinter- og forårstemperatu...

Ny rose markerer 100-året for Genforeningen

Grænseforeningen lancerer i samarbejde med Rosa Eskelund en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920 af Sønderjy...

Sådan passer du din grønne elefantøre med succes

Elefantøre er en sand primadonna i planteriget, som vil kræve meget af dine grønne fingre. Men knækker du koden til den rigtige balance mellem lys og vand, er regnskoven kommet for at blive i dit hjem.

Snart kan DU plante tulipaner i Tivoli

Er du en ægte blomster-elsker, skal du sætte kryds i kalenderen den 15. september. Her inviterer Tivoli nemlig til den årlige Blomsterløgdag...

Grønkål: Få succes med denne supergrøntsag i din have

Grønkål er kategoriseret som en supergrøntsag, der kan bruges til rigtig meget! Grønkål er let at dyrke og trives i de fleste næringsrige...

Plant dine stauder i grus – og slip for ukrudt og tørkeplagede...

Der er flere gode grunde til at anlægge et staudebed i grus. En af de største gevinster er, at det er nemt at holde - men et grusbed er også modstandsdygtigt over for varme somre og tørke. Se hvordan du anlægger et grusbed her. 

Sådan får du succes med roser sat om vinteren

Vil du have succes med dine roser, er januar og februar den bedste tid at plante i, så længe jorden er til at komme i. Der er nemlig mange...

3 blomsternyheder der vil forskønne dit efterår

Efteråret er kommet, og det samme er tre skønne nyheder fra planteriget. Se, hvilke nye blomster og buske du skal plante i din have her.