Du må ikke grille uden opsyn det fri.
Du må ikke grille uden opsyn det fri. Foto: iStock

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud. Læs med og find ud af hvad du må, og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud.

Ingen regn og meget sol

Sommer og sol er noget de fleste mennesker elsker. Problemerne opstår desværre bare, når der samtidig inden regn falder og den naturlige vegetation udtørrer.

Derfor har alle kommuner i Danmark mulighed for at indføre et afbrændingsforbud, hvis det vurderes nødvendigt.

I bunden af denne artikel kan du se, hvordan du finder ud af, om din kommune har indført afbrændingsforbud

Hvad er et afbrændingsforbud?

Når der indføres afbrændingsforbud i Danmark, skyldes det, at der igennem en længere periode har været ekstraordinær tørke. Det vil altså sige, at det ikke har regnet i en længere periode og at naturlig vegetation så som græs, siv, tørv osv. er blevet udtørret af solen.

Det betyder, at naturbrænde kan opstår lynhurtigt og brede sig voldsomt på meget kort tid.

For at undgå brand indfører man således afbrændingsforbud i tørkeperioder, der skal forebygge naturbrande i den tørre vegetation.

Gå ikke glip af håndværkerfradraget i 2018.

Hvem indfører afbrændingsforbud?

Afbrændingsforbudet indføres normalt af brandvæsnet i de enkelte kommuner i overenstemmelse med Beredskabsloven og Afbrændingsbekendtgørelsen.

Afbrændingsforbud er således lokale forbud, der enten kan dække hele eller dele af kommunen. Det er derfor vigtigt at du undersøger, hvad der gælder i dit lokalområde.

Hvad må jeg og hvad må jeg ikke gøre under afbrændingsforbuddet?

Det kan være svært at finde hoved og hale i hvad du gerne må og hvad du ikke må gøre under afbrændingsforbud. Vi har derfor samlet en liste over retningslinjer for afbrænding forbudet til dig, der gør det let og overskueligt at komme igennem perioden.

Dette må du ikke gøre under afbrændingsforbuddet

I listen nedenunder kan du se, hvad du ikke må brænde under afbrændingsforbuddet:

  • Haveaffald

  • Halm, halmstakke eller lignende på marker eller uopdyrkede arealer

  • Affald fra skovbrug

  • Siv og rør fra rørskove og enge, lyng, hede- og mosetørv

  • Bål, herunder tørt træ og ovenstående punkter.

Få grønt græs på plænen med disse tips.

Du må derudover ikke anvende følgende udstyr i det fri:

  • Ildsteder med åben ild, herunder kulgrill, engangsgrill,

  • Apparater og lign., der fungerer ved afbrænding, f.eks. svejse- eller skære-aggregater,

  • Ukrudtsbrændere, blæselamper, eller andre udtørringsapparater,

  • Fyrværkeri og andet pyroteknik (her kan du eventuelt søge om tilladelse).

Dette må du gerne under afbrændingsforbud

Nu tænker du måske: “Så jeg må ikke engang grille eller lave snobrød over et bål i det dejlige vejr?”. Svaret er nej – ikke i det fri. Men hvad angår bål må du gerne gøre brug af bålfade og bål på indrettede bålpladser med ubrændbare underlag. Her er det dog vigtigt at gøre sig bemærket at det kun er bålpladser op til 80 cm i diameter på fast og ubrændbart underlag, som tillades.

Derudover er det tilladt at bruge gasgrill, trangia og lignende på fast og ubrændbart underlag på egen ejendom, ved sommerhuse, campingpladser, feriecentre og restauranter, under forudsætning af at ilden er under konstant opsyn, og at der er slukningsmidler i nærheden.

Dette skal du overveje før, du anskaffer dig et udekøkken.

Hvor er der afbrændingsforbud?

På Beredskabsstyrelsens hjemmeside kan du se en listen over alle kommuner i Danmark, hvor du kan læse om de forskellige afbrændingsforbud.

Her kan du også danne dig et overblik over hvor i Danmark, der er afbrændingsforbud. 

5. juli 2018
Mere om Haven

Pas på: Dette haveredskab er skyld i 250 brande om året

Når solens stråler for alvor begynder at varme, havemøblerne sættes frem og havehandskerne tages på, er det også blevet sæson for ukrudt. Men pas på, hvis du bruger ild til at fjerne ukrudtet. Ukrudtsbrændere er hvert år skyld i hundredvis af alvorlige brandulykker. Her får du nogle gode råd til at undgå dem.

Lad rålam være i fred

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 får hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år...

Poolprojekter hitter i haven

De seneste varme somre har fået danskerne til at drømme om swimmingpool i egen baghave som aldrig før. Og nu er mange begyndt at gøre noget...

Mælkebøtter er guld for bier – vent med at klippe

Mælkebøtte er hadet af mange, men er i virkeligheden guld værd for bierne. Derfor skal man tænke sig om en ekstra gang, inden man klipper eller luger den væk.

Nyt skadedyr truer din buksbom

En ny aggressiv larve, som æder din buksbom, er dukket op i Danmark. Buksbom i danske haver er i forvejen hårdt ramt af de to svampesygdomme...

Ensomme harekillinger er ikke i nød

Ser du en harekilling ligge alene og trykke sig, kan det nemt se ud som om, den er blevet efterladt af sin mor. Der er dog ingen grund til...

Mangel på blomster og levesteder truer bierne

Næsten halvdelen af de danske bier er i fare for at forsvinde. Det er især mangel på blomster og egnede levesteder, der truer biernes eksistens.

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag...

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for...

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...