Tøm tagrenderne, lav kompost og husk IKKE at beskære roserne.
Tøm tagrenderne, lav kompost og husk IKKE at beskære roserne. Foto: istockphoto

9 ting du skal huske i haven om efteråret

Efteråret er nedfaldne blade, små reparationer og blændende farver. Høsten er i hus, og der er langt til foråret. Så hvad skal man gøre med al den dejlige tid, man har fået? Få nogle bud her.

Af: Mikkel Hede, 5. september 2019

1. Tøm tagrenderne

Du ser det ikke, men dit hus mærker det: nedfaldsbladene i tagrenden. Tag stigen og tøm dem så ofte som muligt. Særligt hvis der er mange træer omkring dit hus. Så undgår du at vandet siver ned ad facaden og ødelægger dit hus. 

Og måske skulle du overveje at udskifte de gamle tagrender med nogle nye, der er lettere at holde fri for efterårsbladene. 

2. Få styr på i blomsterkrukkerne

Gør dine terrakotta krukker rene. Derefter skal du sørge for at stable dem på den mest hensigtsmæssige måde. Det gør man ved at vende bunden i vejret på dem, så de ikke bliver fyldt med vand, fryser til og går i stykker. 

Anbring dem til sidst i stakke for at spare på pladsen.

Krukker sat i orden i skuret

3. Lad bladene ligge lidt endnu

Vi indrømmer... Det er ikke det, som haveeksperterne anbefaler. Men er der noget smukkere end visnende blade om efteråret i alle farver fra rød til grøn?

Og så er bladene også naturlig gødning for din græsplæne og for dine bede. Efteråret varer længe, så du skal nok nå at få dem revet sammen og brugt dem, hvor de gør mest nytte. 

Lad bladene ligge og kompostere på jorden

4. Lav kompost af blade og haveaffald

Det her er den anden skole inden for omgangen med nedfaldne blade...

Dine græsplæne har brug for luft og plads, hvis den skal være pæn og regelmæssig grøn, når foråret kommer. Blade er perfekte til kompost, så riv bladene sammen og læg dem i kompostbunken eller strø dem over de bede, der har brug for naturlig næring. 

Blade til kompostering i komposten

5. Få styr på redskaberne

Glem ikke skuret! Det er nu, du har tid til at få styr på det. Ryd op i haveredskaberne og find en knag til alle dine ting. På den måde kan du altid finde dine ting, når havesæsonen begynder til foråret.

Brug også lidt tid på at samle kemikalier og gamle gødningsrester sammen og skaf dig af med dem på en forsvarlig måde. 

Få styr på redskabsskuret

6. Test jorden om efteråret

Få testet din jord.

Det koster ikke mange kroner at få foretaget en test af jorden i din have. Testen kan give dig et billede af pH-nivauet i din jord. Så kan du bedre træffe en afgørelse om, hvor meget kalk din jord har brug for. 

Test jorden om efteråret

7. Saml nedfaldsfrugt op

Sørg for at samle al nedfaldsfrugt under frugttræerne op.

Det forhindrer angreb fra Æblevikleren til næste år. Æblevikleren er en lille larve, der, som navnet antyder, elsker æbler, og derfor gør dem uspiselige for os. Giv ikke æblevikleren alt for gode overvintringsvilkår ved at lade dens livret ligge og flyde under dine æbletræer.

Få styr på nedfaldsfrugten på jorden

8. Beskær ikke roserne

Man kan godt blive fristet og allerede om efteråret gå i gang med at beskære roserne.

Men roserne skal have fred og ro i efteråret. Beskæring opfatter roserne som et signal til at sætte turbo på væksten. Det er ikke lige sagen, når der venter en alt anden end rosenrød vinter forude.

Beskær ikke roserne om efteråret

9. Nyd det...

I efteråret er der ikke noget hastværk. Høsten er i hus og folk søger indendørs. Her inde i varmen har du første parket til farvefloret i din have og ude i naturen, så det er bare om at nyde det og samle kræfter. Foråret løber inden steder. 

Nyd farverne i efteråret

5. september 2019 Mikkel Hede
Mere om Haven

5 tips til hvordan du forebygger skadedyr i dit drivhus uden brug...

Vil du gerne have planterne i dit drivhus til at trives, og vil du undgå at bruge pesticider, så læs her fem tips til, hvordan du holder skadedyrene væk fra dit drivhus uden at bruge pesticider.

Pas på: Dette haveredskab er skyld i 250 brande om året

Når solens stråler for alvor begynder at varme, havemøblerne sættes frem og havehandskerne tages på, er det også blevet sæson for ukrudt....

Danmarks nye trækfugl er på besøg

Den smukke lille trækfugl, sydlig blåhals, er en relativt ny ynglefugl i Danmark. Den kan i øjeblikket ses i Danmark - og nye meldinger fra...

Lad rålam være i fred

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 får hvert forår mange opkald, hvor velmenende mennesker tror, at de har fundet et rålam i nød. I år er ingen undtagelse, og der er allerede kommet flere henvendelser om rålam der lå helt alene

Poolprojekter hitter i haven

De seneste varme somre har fået danskerne til at drømme om swimmingpool i egen baghave som aldrig før. Og nu er mange begyndt at gøre noget...

Ensomme harekillinger er ikke i nød

Ser du en harekilling ligge alene og trykke sig, kan det nemt se ud som om, den er blevet efterladt af sin mor. Der er dog ingen grund til...

Derfor er pollentallet eksploderet over påsken

Har din påskeferie været forstyrret af irriterede øjne og en løbende næse på trods af det gode vejr? Det er der en god grund til. Påskedag nåede antallet af birkepollen nemlig det højeste niveau i Danmark i fem år - og det høje niveau fortsætter. Se, hvad du kan gøre her. 

Sådan tjekker du om havetrampolinen er klar til endnu en sæson

Hver fjerde børnefamilie tjekker kun trampolinens stand hvert år eller sjældnere, men faktisk skal den tjekkes hvert forår og efterår....

3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud....

Trøfler – vokser de i din have?

Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...