3 råd: Det skal du gøre i haven i oktober

Haven

Efteråret nærmer sig, og hvis du drømmer om en have fyldt med roser og stauder til næste år, så er det nu, du skal have fingrene i jorden.

Efteråret byder på smukke farver.
Efteråret byder på smukke farver. Foto: Pixabay og Lotte Bjarke

Smukke høstfarver

Nu begynder den gyldne tid i haven, hvor træer og buske nærmest kappes om at få de flotteste høstfarver. Det gælder om at nyde det derude, og heldigvis er det samtidig årets bedste plantetid. 

3 råd til haven lige nu 

Efteråret er et oplagt tidspunkt at forfølge nogle af dine havedrømme. Det er nemlig nu, du kan sørge for, at dine planter får den bedste start, når foråret kommer igen. Her er tre gode råd, der gør din have endnu flottere næste år.   

Se Danmarks 10 skønneste forårsblomster

1. Pas på rødderne

Drømmer du om flere smukke roser i din have, er det nu, du kan plante barrodede roser. Rødderne­ skal beskyttes mest muligt mod udtørring, indtil planten er i jorden, så stil rosen i en spand vand, mens du graver et hul stort nok til, at rødderne ikke bliver klemt. Plant rosen, så det fortykkede podested nederst på planten kommer 10 cm under jorden. Ryst planten let, mens du fylder jord i hullet, så der bliver god kontakt mellem jord og rødder, og vand til slut grundigt.

Sådan slipper du for rosensygdomme

2. Sæt hvidløg til næste år

Hvis det er selvforsyning med hjemmedyrkede hvidløg, du sukker efter, er det også nu, du skal i gang. Del sætteløgene i fed, og læg feddene med spidsen opad i 7-8 cm dybe render med 10 cm’s afstand og 30 cm mellem rækkerne. Dæk renderne med jord, så klarer hvidløgene selv resten vinteren igennem og er klar til høst i juli næste år.

3. Lad stauderne stå

Staudebedene begynder at se lidt kaotiske ud, men det er en god idé at udskyde det meste af oprydningen til foråret. Mange staudetoppe ser smukke ud vinteren igennem, ikke mindst når de pyntes med rimfrost eller sne, og de beskytter også den hvilende staude under jorden mod den værste kulde.

Derudover indeholder frøstandene masser af frø, der gør godt på småfuglenes menu, ligesom de danner vinterbolig for mange bestøvende insekter.

Forlæng sensommerhaven med hortensia i krukker og bede

10. oktober 2018
Mere om Haven

Det skal vi spise i fremtiden trods tørke

Haven Noget tyder på, at vi i fremtiden i højere grad vil opleve hedebølger end vi hidtil har været vant til. Men hvilke betydning har det for vores afgrøder? 

Det koster kassen hvis du overtræder afbrændingsforbuddet

Haven Det er i øjeblikket indført afbrændingsforbud i hele landet grundet det varme og tørre vejr. Og det kan blive dyrt hvis du overtræder forbud...

Afbrændingsforbud - Her er reglerne for hvad du må og ikke må

Haven Mange varme sommerdage resulterer i tørke og for at undgå naturbrande har alle danske kommuner mulighed for at indføre afbrændingsforbud....

Trøfler – vokser de i din have?

Haven Hvis du er heldig kan der vokse sjældne sommertrøfler i din have. Læs med og find ud af om du har chance for at finde de små guldklumper. 

Genial læseridé: Lav dit gamle bord om et til højbed

Haven Endnu en gang har vores geniale læsere givet gode tips og ideer til hus og have. Her kan du se, hvordan du laver et højbed, som dræbersnegle...

Dyr og planter ved besked om forårets komme

Haven Har du også undret dig over, hvordan planter og dyr altid kan vide besked, når foråret er på vej? Vi har undersøgt sagen, så læs med herunde...

Pas på! 20 personer på hospitalet efter kontakt med havejord

Haven Bakterier fra havejord menes at have sendt tyve personer på hospitalet med legionærsyge.

Derfor må du aldrig lade din vandslange ligge i solen

Haven Det kan gå frygtelig galt, hvis du lader din vandslange ligge i solen i mange timer på en varm solskinsdag…

Sådan ser du forskel på kantareller - og sådan finder du rigtige...

Haven Der er noget ekstra lækkert ved at finde sine egne svampe og bringe dem med hjem til kokkerering. Vi har samlet en oversigt, der hjælper...

Sådan redder du din tørkeramte have

Haven Med hele 339 solskinstimer i juli og tørke i hele landet, er de fleste haver kedeligt visne at se på. Men hvad kan du egentlig stille op med græsset, og overlever dine blomster, buske og træer mon, så de skyder igen til næste år?Vi har samlet nogle ting, du kan gøre - nu i efteråret. For det er ikke for sent.

Slip fantasien løs i haven

Haven Slip fantasien løs og plant krydderurter og grøntsager i blomsterbedet. Det giver flotte resultater, og plantepolitiet kommer ikke efter...

Simpelt trick til en knivsskarp plæne

Haven Sørg for, at græsset ikke overtager dine bede, så gør du havetrimningen nemmere.

Overraskende forskning: Så meget sundere bliver du af havearbejde

Haven Vidste du, at haveglæde kan reducere risikoen for at udvikle depressions- eller angstsymptomer? Her kan læse om nogle af de gode effekter, havearbejde har på din sjæl og krop.

Sådan sikrer du dig en frodig have til sommer

Haven Du kan allerede nu lægge fundamentet til en frodig sommerhave ved at forberede jorden og gøde i rette mængder

3 tegn på at foråret endelig er kommet

Haven De danske vintre kan føles lange og mørke, hvilket gør de første tegn på forårets ankomst kærkomne. Vi har derfor samlet tre af de tydeligst...