Oplevelser i grænselandet

Sønderjylland byder på en rejse i dansk historie og danskhed med oplevelser for hele familien.
Af: redaktionen, 7. marts 2005


Tekst og foto af: Jørn Lützhøft, idényt nr. 2, 2005

Sønderjylland har historien sat sine tydelige spor overalt. Det gør hele området til noget særligt. Møgeltønder med Schackenborg Slot, Rudbøl, hvor den dansk-tyske grænse går midt i gaden. Skamlingsbanken, Christiansfeld, Dybbøl og Sønderborg Slot, for blot at nævne nogle af de spændende steder.

Skanserne ved Dybbøl
Året 1864 er et vigtigt omdrejningspunkt i sønderjysk historie. Efter mange stridigheder i grænselandet modtog den danske regering et prøjsisk ultimatum. Da det ikke kunne opfyldes, var krigen en realitet. Den danske hær tog først opstilling ved Dannevirkeskanserne, men blev trukket tilbage til skanserne ved Dybbøl.

I seks uger holdt den danske hær stand mod beskydningen. Men trods et meget tappert forsvar kunne de efterhånden sønderskudte skanser ved Dybbøl ikke holdes, og de blev stormet og indtaget den 18. april 1864.

I dag er Dybbøls skanser med Dybbøl Mølle et fredet symbol, som du kan høre mere om på Historiecenter Dybbøl Banke.

En ny landegrænse mellem Danmark og Tyskland blev fastlagt ved en folkeafsteming i 1920, og da kong Christian X red over grænsen den 10. juli 1920 på en hvid hest, løftede han en lille pige op på hesten og red med hende i favnen ind i det genvundne land.Honningkagebyen
Men Sønderjylland er mere end grænsestridigheder og krig. Besøg fx Christiansfeld, som blev grundlagt af en brødremenighed, hvis enkle livsstil afspejler sig i byens arkitektur. En nøje planlagt by med lige gader vinkelret på hinanden og smukke stilrene huse. Og du skal selvfølgelig smage byens berømte honningkager.

Sønderborg og Gråsten
Fra Skamlingsbanken ca. 8 km nord for Christiansfeld er der en fantastisk udsigt. På dette sted afholdtes fra 1843 folkemøder til støtte for danskheden. I 1863 rejstes en 16 meter høj granitstøtte. Den blev sprængt af prøjserne i 1864, men genrejst i 1866.

Besøg også Sønderborg Slot, som har en værdifuld historisk samling, og nyd byen med den ideelle beliggenhed på den historiske ø Als. Herfra kan turen gå til Gråsten med slottet, der spejler sig i søen, og den smukke park.

Mod vest til Tønder
Kør fra Padborg til Tønder, byen med kniplingerne og de smukke gamle huse. Besøg også den idylliske landsby Møgeltønder, som er kendt for Schackenborg Slot, slotsgaden og kirken.

Syd for Tønder ved Sæd er den gamle grænsestation blevet museum med en udstilling om grænselandets historie.


Gendarmstien

Det er ingen overdrivelse at hævde, at Gendarmstien langs kysten fra Høruphav på Als til Padborg er blandt de smukkeste vandreruter i Danmark. 74 km naturoplevelse. Gendarmstien er opkaldt efter grænsegendarmerne, der bevogtede grænsen og kontrollerede skibene langs kysten.

Sønderjyllands Amt har udgivet en brochure over stien, som du kan få på turistbureauet.


7. marts 2005 redaktionen
Mere om Syd-/Sønderjylland

Nordens største spa er åbnet i Sønderborg

Alsik Hotel byder på store, lyse værelser, gourmetoplevelser og spa-afdeling i fire etager. Vi har besøgt hotellet.

Hold ferie i Sønderjylland med slotte, Vadehavet og videnskabspark

Sønderjylland er for mange lig med Vadehavet – og det er også en naturattraktion, som du ikke skal gå glip af, men ellers anbefaler vi en...

Vadehavscentret

Vesterhavet er ikke sådan at komme udenom: Tidevand, stormflod og voldsomme kræfter er forenet i havet mod vest. I Vadehavscentret kan du...

Besøg Danfoss Universe

Har dit barn en potentiel ingeniør i maven, eller er du selv lidt af en Ole Opfinder, er Danfoss Universe et sted, du skal besøge. Det ligger på det nordlige Als og er Danmarks første oplevelsespark spækket med levende naturfænomener, spændende teknik og sjove aktiviteter. Her kan hele familien blive klogere på naturens kræfter, videnskabens forunderlige verden og den teknik, der gør vores hverdag lettere. Og aktiviteterne bliver rigtig sjove, når du både bruger kroppen og hovedet. Picnickurve kan bestilles på forhånd og nydes i parken Danfoss Universe · Mads Patent Vej 1 6430 Nordborg, Als · Tlf. 74 88 74 88 Åbent hele året. Normalt fra 10-17.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.