Oplevelser i grænselandet

Sønderjylland byder på en rejse i dansk historie og danskhed med oplevelser for hele familien.


Tekst og foto af: Jørn Lützhøft, idényt nr. 2, 2005

Sønderjylland har historien sat sine tydelige spor overalt. Det gør hele området til noget særligt. Møgeltønder med Schackenborg Slot, Rudbøl, hvor den dansk-tyske grænse går midt i gaden. Skamlingsbanken, Christiansfeld, Dybbøl og Sønderborg Slot, for blot at nævne nogle af de spændende steder.

Skanserne ved Dybbøl
Året 1864 er et vigtigt omdrejningspunkt i sønderjysk historie. Efter mange stridigheder i grænselandet modtog den danske regering et prøjsisk ultimatum. Da det ikke kunne opfyldes, var krigen en realitet. Den danske hær tog først opstilling ved Dannevirkeskanserne, men blev trukket tilbage til skanserne ved Dybbøl.

I seks uger holdt den danske hær stand mod beskydningen. Men trods et meget tappert forsvar kunne de efterhånden sønderskudte skanser ved Dybbøl ikke holdes, og de blev stormet og indtaget den 18. april 1864.

I dag er Dybbøls skanser med Dybbøl Mølle et fredet symbol, som du kan høre mere om på Historiecenter Dybbøl Banke.

En ny landegrænse mellem Danmark og Tyskland blev fastlagt ved en folkeafsteming i 1920, og da kong Christian X red over grænsen den 10. juli 1920 på en hvid hest, løftede han en lille pige op på hesten og red med hende i favnen ind i det genvundne land.

Honningkagebyen
Men Sønderjylland er mere end grænsestridigheder og krig. Besøg fx Christiansfeld, som blev grundlagt af en brødremenighed, hvis enkle livsstil afspejler sig i byens arkitektur. En nøje planlagt by med lige gader vinkelret på hinanden og smukke stilrene huse. Og du skal selvfølgelig smage byens berømte honningkager.

Sønderborg og Gråsten
Fra Skamlingsbanken ca. 8 km nord for Christiansfeld er der en fantastisk udsigt. På dette sted afholdtes fra 1843 folkemøder til støtte for danskheden. I 1863 rejstes en 16 meter høj granitstøtte. Den blev sprængt af prøjserne i 1864, men genrejst i 1866.

Besøg også Sønderborg Slot, som har en værdifuld historisk samling, og nyd byen med den ideelle beliggenhed på den historiske ø Als. Herfra kan turen gå til Gråsten med slottet, der spejler sig i søen, og den smukke park.

Mod vest til Tønder
Kør fra Padborg til Tønder, byen med kniplingerne og de smukke gamle huse. Besøg også den idylliske landsby Møgeltønder, som er kendt for Schackenborg Slot, slotsgaden og kirken.

Syd for Tønder ved Sæd er den gamle grænsestation blevet museum med en udstilling om grænselandets historie.

Gendarmstien

Det er ingen overdrivelse at hævde, at Gendarmstien langs kysten fra Høruphav på Als til Padborg er blandt de smukkeste vandreruter i Danmark. 74 km naturoplevelse. Gendarmstien er opkaldt efter grænsegendarmerne, der bevogtede grænsen og kontrollerede skibene langs kysten.

Sønderjyllands Amt har udgivet en brochure over stien, som du kan få på turistbureauet.

Mest læste artikler