Denne artikel er sponsoreret

Fire skønne vandreruter i Sønderjylland

Med over 1000 km afmærkede vandreruter har vandrefolket nok at komme efter på en tur til Sønderjylland. 

Af: Dansk Kyst- og Naturturisme, 22. maj 2017

Med over 1000 km afmærkede vandreruter har vandrefolket nok at komme efter på en tur til Sønderjylland.

De mange ruter fordeler sig på mere end 150 stier og spor fra det flade marskland i vest og fjordlandskabet med dets dybe tunneldale til de bløde bakker og stejle skrænter i øst.

På en tur langs en af områdets længere ruter - Gendarmstien, den nye Camino Haderslev Næs, Hærvejen og Drivvejen - kan du glæde dig til flere store naturoplevelser: Rigt dyre- og planteliv, skyggefulde skove, smukke kyster, stejle skrænter og dejlige strande, der frister til hvil og måske en opkvikkende dukkert. Her har du med andre ord de perfekte betingelser for en fredfyldt, smuk og stressfri oplevelse.  

Gendarmstien

Den 74 km lange Gendarmsti løber fra den dansk-tyske grænse ved Padborg over Kollund, Gråsten, Broagerland og Vemmingbund, forbi Dybbøl og videre til Sønderborg og Høruphav på Als. Det meste af vejen følger du kysten og går gennem et afvekslende landskab med skove, moser og enge.

Som den første danske vandrerrute nogensinde blev ruten i 2015 certificeret af den europæiske vandreorganisation som ”Leading Quality Trail – Best of Europe” – en fornem udmærkelse, som anerkender rutens kvaliteter.

www.booksonderjylland.dk kan du nemt booke en samlet vandrepakke, der inkluderer bagagetransport, overnatning og forplejning. Du bestemmer selv, hvor du vil starte, og hvor langt du vil gå, så her kan alle være med.  

Camino Haderslev Næs

Camino Haderslev Næs er en ny rundtursrute på små 95 km, der passerer ni smukke kirker på sin vej løber gennem det blide sønderjyske landskab. Ruten starter ved Haderslev Domkirke og går derefter til Hertug Hans Kirke, Starup Kirke, Grarup Kirke, Øsby Kirke, Aarø Kirke, Hald Kirke, Vilstrup Kirke og Hoptrup Kirke inden den returnerer gennem Dyrehaven og langs Haderslev Dam tilbage til domkirken i Haderslev. Ruten indvies officielt den 18. juni. Også her kan du nemt bestille en samlet ”Camino-pakke” på www.booksonderjylland.dk.

Hærvejen

Hærvejen er Danmarks ældste landevej, der siden oldtiden blandt andet er blevet benyttet af soldater på vej til eller fra det gamle forsvarsværk Dannevirke i syd. Men også fredelige kvægdrivere har gjort flittigt brug af vejen, hvorfor den også er kendt som ”Oksevejen”. I dag bliver det gamle spor først og fremmest benyttet af vandrere og cyklister.

I Sønderjylland løber Hærvejen fra grænsen ved Padborg til Vojens. Undervejs kommer man blandt andet forbi de tre karakteristiske kampestensbroer Gejlå Bro, Povls Bro og Immervad Bro. 

Drivvejen

Gennem tusinder af år har studedrivere, kræmmere, jydepottesælgere og andet godtfolk vandret ad Drivvejen, der løber fra marsken i syd til Holstebro i nord. Drivvejen er en del af et større internationalt stinetværk, der følger kysten og de gamle handelsruter omkring Nordsøen. I Sønderjylland kan du følge Drivvejen fra Skærbæk og sydpå via Løgumkloster til Tønder. Undervejs kommer du blandt andet igennem skove med spor efter militæranlæg fra Første Verdenskrig og ad historiske veje gennem Kongens Mose og Draved Skov.

Fakta 

Alle ruterne kan tages i etaper, og flere steder er der lavet lokale stier med mulighed for korte afstikkere og rundture. Læs mere på www.visitsonderjylland.dk  

22. maj 2017 Dansk Kyst- og Naturturisme
Mere om Syd-/Sønderjylland

Staycation: Sådan holder danskerne corona-ferie i Danmark

Mange danskere har fået øjnene op for naturen, og flere søger derfor til nye spændende og naturrige områder i Danmark, når ferien skal planlægges. Læs her, hvordan danskerne holder corona-ferie i Danmark.

Nordens største spa er åbnet i Sønderborg

Alsik Hotel byder på store, lyse værelser, gourmetoplevelser og spa-afdeling i fire etager. Vi har besøgt hotellet.

Hold ferie i Sønderjylland med slotte, Vadehavet og videnskabspark

Sønderjylland er for mange lig med Vadehavet – og det er også en naturattraktion, som du ikke skal gå glip af, men ellers anbefaler vi en...

Vadehavscentret

Vesterhavet er ikke sådan at komme udenom: Tidevand, stormflod og voldsomme kræfter er forenet i havet mod vest. I Vadehavscentret kan du blive klogere på, hvordan både dyre- og menneskelivet har været og er i det barske landskab. På gårdspladsen finder du et lille tidevandsbassin, hvor du i modelskala kan se tidevandet skifte. Du kan bygge diger i digekarret og se hvilken slags dige, der bedst modstår “havet”, og i rørebassinet kan du røre ved en krabbe. Vadehavet er Danmarks største natur- og vildtreservat og et af naturens største spisekamre for de 10-12 mio. træk- og ynglefugle, der årligt passerer. Vadehavscentret, Okholmvej 5, 6760 Ribe, tlf. 75 44 61 61. Åbent marts-oktober dagligt 10.00-16.00 (april til september til kl.17.00)

Besøg Danfoss Universe

Har dit barn en potentiel ingeniør i maven, eller er du selv lidt af en Ole Opfinder, er Danfoss Universe et sted, du skal besøge. Det...

Oplevelser i grænselandet

Sønderjylland byder på en rejse i dansk historie og danskhed med oplevelser for hele familien.